Berta Sándor

Cég­fel­vásárlás­okat tervez az Intel

Az amerikai vállalat 20 000 embert foglalkoztat Európában, de nem elégszik meg ennyivel és a mobil elektronika területén terjeszkedne.

Öt évvel ezelőtt még csupán 12 000 alkalmazottja volt Európában az Intelnek, mostanra ez a szám 20 000-re nőtt. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden ötödik dolgozójuk a kontinensen végzi a munkáját. Christian Morales, a társaság európai elnöke azonban mégsem elégedett. "Továbbra is itt fogunk befektetni" - jelentette ki a CeBIT-en és hozzátette: új felvásárlásokat terveznek. Az Intel tavaly nyáron vette meg a Stonesoft finn IT-biztonsági szoftvereket fejlesztő céget, a vételár 389 millió dollár volt. Az európai terjeszkedésnek több oka is van. "Itt sok kis és közepes vállalkozás van, amelyek innovatívak és különösen versenyképesek" - nyilatkozta Morales.

Az óriáscégnek szüksége van új impulzusokra, hiszen a PC- és a notebookeladások hosszabb ideje csökkennek, többek között ezért is akarnak teljesen ismeretlen területeken megjelenni. A gyártó bevétele tavaly egy százalékkal csökkent és közel 53 milliárd dollárt tett ki, míg a nyeresége 13 százalékkal csökkent és 9,6 milliárd dollár volt.

Az Intel eddig 150 európai és közel-keleti vállalatban szerzett részesedést, néhány üzletét pedig teljesen Európából bonyolítja. Ebbe a kategóriába tartozik például az autóiparon és az energiaellátási szektoron belüli terjeszkedése. Németországban már létrehozta autóipari kutatóközpontját is. "Napjainkban az egész régióban 40 laboratóriumot üzemeltetünk" - emelte ki Morales. A különböző helyszínek között megosztott kutatásnak számos előnye van, hiszen így mindegyik laboratórium a saját munkájára összpontosíthat, de természetesen vannak hátrányok is, például a távolság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!