Berta Sándor

50 000 rendszert fertőzött meg az NSA

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) világszerte több mint 50 000 számítógépes hálózatba juttatott kémprogramokat, azért, hogy az ott tárolt személyes adatokat megszerezze.

Az NRC Handelsblatt tudósítása szerint az egyes támadásokat az NSA Tailored Access Operations (TAO) nevű részlege hajtotta végre, mely több mint 1000 hackert foglalkoztat. A Computer Network Exploitations (CNE) eljárások keretében az NSA megszerezte az ellenőrzést különböző idegen hálózatokban a routerek és számítógépek felett és ezzel megteremtette annak a lehetőségét, hogy a távolból irányíthassa a kommunikációt, illetve hozzáférhessen a továbbított adatokhoz. Az akciók elsősorban kormányzati, hivatali és vállalati rendszereket érintettek.

A belső források alapján ez az ellenőrzési megoldás nagyon hatékony és olcsó. A kártevő akár több éven át is a hálózatban marad, nem fedezik fel és "egyetlen gombnyomással" gondoskodik arról, hogy az információkhoz való hozzáférés biztosítva legyen. A nyilvánosságra hozott 2012-es dokumentumból ismertté vált az is, hogy az NSA olyan városokban használja a CNE-eljárást, mint Genf, Athén, Róma, Quito, Caracas, Mexikóváros, Havanna, Prága, Bécs, Szófia, Párizs, Berlin, Frankfurt, Zágráb, Szarajevó, Tirana, Milánó, Langley és Budapest.

A The New York Times az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának jövőbeli terveit mutatta be. Egy 2012-ből származó, mindössze 5 oldalas anyag tartalmazza az NSA következő 4 évre vonatkozó tervét, mely szerint a cél a titkosszolgálat hatalmának további növelése. Ehhez olyan politikai kereteket kell teremteni, amelyek jobban passzolnak az információs korszakhoz. Az anyag szerint a jelenlegi amerikai törvények nem felelnek meg a hivatal követelményeinek és napjainkra elavulttá váltak. További cél, hogy a titkosítási technikák globális kereskedelmi piacát kapcsolatokon, kémeken és titkosszolgálati partnereken keresztül befolyásolják, s forradalmasítanák az adatok elemzését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ujfe #1
    Milyen szép. ...ha az ő gépeiken kutakodnak, az bűncselekmény. ..ha masokén az rendben van....