Berta Sándor

Itt az új Qualcomm Snapdragon SoC

Alig egy év telt el a Snapdragon 800 típusú System-on-Chip (SoC) bemutatása óta, a Qualcomm már is bejelentette az utódját, amelynek neve Snapdragon 805.

A Snapdragon 805 a Krait 450 típusú négymagos, 2,5 GHz órajelű processzorból és az Adreno 420 típusú grafikus egységből áll. Az utóbbi a korábbi modellhez (Adreno 330) képest akár 40 százalékkal gyorsabb is lehet. A cég közleménye szerint a gyorsabb CPU-nak és a GPU-nak köszönhetően az új chip kifejezetten alkalmas az Ultra HD tartalmak készítésére és megjelenítésére. Ennek szellemében a grafikus egység támogatja a H.265-kompatibilis anyagok hardveres dekódolását. Mindez a nagy felbontású felvételek rendkívül energiahatékony lejátszását teszi lehetővé.


A Snapdragon 805 esetében a memóriasávszélesség 25,6 GB/s, ugyanez az érték a Snapdragon 800-nál maximum 12,8-14,8 GB/s. A specifikációk alapján az új modellbe a már régóta elérhető MDM9X25 vagy az új MDM9X35 sorozatú modemmel együtt érkezik. Amíg az MDM9X25 legfeljebb az LTE Cat4-et támogatja, aminek maximális adatátviteli sebessége 150 Mbit/s, addig az MDM9X35 az LTE cat6-ot is, amelynél ez az érték 300 Mbit/s. A modem mellett integrálták az IEEE 802.11ac szabványú WLAN-modult és a Bluetooth-chipet is. A jövőben a kameraszenzorok szintén profitálhatnak az új System-on-Chipből, mert nem csupán az adatfeldolgozás lesz gyorsabb vele, hanem a giroszkópra épülő képstabilizátornak köszönhetően kevesebb lesz a bemozduló kép.

A Snapdragon 805-ön alapuló elő készülékek várhatóan a jövő év első felében jelennek meg a piacon. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mely eszközökbe építik majd be az új chipet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!