SG.hu

Az IT-vezetők szerint veszélyes a saját eszközök bevitele

A "Bring Your Own (mobile) Device" (Hozd a saját (mobil) eszközöd) trendjét követő európai informatikai vezetők és döntéshozók mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem érte őket veszély a biztonsággal kapcsolatosan az elmúlt két év során.

A Samsung most közzétett tanulmánya kimutatja, hogy az 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató és a BYOD szemléletet támogató szervezetek harmadának (33%) kellett szembesülnie az ügyféladatok elvesztésével az elmúlt két évben a munkaeszközként használt személyes mobil eszközöket ért biztonsági támadások miatt. A Samsung 490 informatikai vezető és döntéshozó bevonásával végzett felmérést az 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztató európai vállalatok között, és arra az eredményre jutott, hogy több mint felük hivatalos (31%) vagy nem hivatalos (21%) formában már kialakította a maga BYOD-t támogató szabályozását. Ez az arány régiós szinten 70% (Olaszország) és 43% (Németország) között mozog. Az Egyesült Királyságban az 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok 56%-a támogatja a BYOD alkalmazását a munkavégzéshez.

A BYOD-t támogató szabályozást alkalmazó informatikai vezetők és döntéshozók mindössze 4%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt két évben semmilyen biztonsági veszéllyel sem kellett szembenéznie, és a megkérdezett 490 vezető közül majdnem mindenki (93%) a vállalati célra használt személyes eszközökre - többek között az okostelefonokra, táblagépekre és laptopokra - vonatkozó biztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggodalmának adott hangot. Európát tekintve Spanyolországban a legmagasabb az aggódók száma: itt a megkérdezett vállalatok 70%-át "komolyan" foglalkoztatja a szervezet számára a munkaeszközként használt mobil eszközök által jelentett biztonsági kockázat. Ebben a tekintetben Franciaország tűnik a legnyugodtabb országnak, de még itt is a megkérdezettek 36%-a számol be jelentős aggodalomról.

Az egyes vállalati szektorokat tekintve a pénzügyi szolgáltatások terén dolgozó informatikai vezetőknek jelent ez komoly gondot: a válaszadók több mint felét (55%) komolyan foglalkoztatja a BYOD-vel kapcsolatos biztonság, szemben a gyártás (42%), a kiskereskedelem, a forgalmazás és a szállítás területén (44%) tapasztaltakkal. Annak ellenére, hogy a BYOD-val kapcsolatos biztonsági kockázatokat széles körben elismerik, a BYOD-t támogató kezdeményezéssel rendelkező vizsgált szervezetek közül csak minden ötödik (22%) frissítette, illetve tervezi, hogy aktualizálja (8%) a biztonságra vonatkozó szabályzatát. Mindazonáltal, ha megfelelően szabályozzák, a BYOD jelentős előnyökkel szolgálhat: a BYOD-t támogató irányelvekkel rendelkező vállalatok a telekommunikációs számlájuk 17%-os csökkenéséről adtak számot éves szinten - ez majdnem 7 millió eurót jelent vállalkozásonként.

Ráadásul a BYOD-t támogató szabályozást alkalmazó vállalatok 46%-a úgy nyilatkozott, hogy mindennek eredményeként az alkalmazottak aktívabb szerepvállalást tanúsítottak, 40%-kal javítva a termelékenység szintjét. Andrew Mills, a Samsung Electronics Europe B2B üzletágának vezetője elmondta: "Kutatásunk egyértelműen bebizonyítja, hogy a vállalatok sokat profitálhatnak abból, ha az alkalmazottak saját mobil eszközeiket használják munkaeszközként. Számos nagy munkaadó számára a BYOD elterjedése azt jelenti, hogy szervezetük versenyhátrányba kerülhet, ha nem használják ki az okostelefonok, táblagépek és laptopok révén történő mobil munkavégzésre kínálkozó alkalmakat akár a BYOD, akár a "Choose Your Own Device" (Válaszd ki a saját eszközöd) irányelveken keresztül."

"Az elemzésünk azonban arra is rámutat, hogy a BYOD súlyos fenyegetést is jelent a vállalat stabilitására nézve, s hogy sok informatikai vezető aggasztóan kevés figyelmet szentel ennek a problémának. Az ügyféladatok és egyéb bizalmas információk mobil eszközökről történő elvesztésének lehetősége rávilágít arra, hogy mennyire veszélyes is lehet a BYOD számos szervezet számára. Nekik garantálniuk kell, hogy a vállalkozás által alkalmazott mobilitási stratégia magas biztonságú infrastruktúrára épül, a felhasználói szabályozásra vonatkozó hatékony és egyértelmű irányelveket pedig következetesen betartják" - tette hozzá Mills. Ahol a BYOD-t támogató szabályozást megfelelően kidolgozták, ott az alkalmazottak körülbelül 30%-a számára előnyt jelent ez a program, s a szervezetek úgy látják, hogy ez az arány további 7%-kal fog javulni két éven belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!