SG.hu

Ruhákat hajtogató mosógépek a jövő otthonában

A jövő otthonának megtervezéséhez a GE mérnökei 2025-ig tekintettek előre, olyan ökológiai és egészségügyi problémákra keresve a választ, mint a vízhiány és az elöregedő népesség.

A GE tervezőmérnökei szerint a valóság-alapú innováció - amely során olyan megoldások születhetnek, mint az automatizált ételkiszállítás, vagy a gyógyszereket kiadagoló biometrikus gépek - már a következő évtizedben mindennapi életünk része lehet. A fogyasztók túl okosak ahhoz, hogy megelégedjenek a látványos kialakítással, ezért inkább az "anyagfelhasználásra, az energia-megőrzésre… és nem utolsó sorban az emberi tényezőkre kell koncentrálni" - hívta fel csapata figyelmét 1950-ben a GE cseh származású ipari tervezőzsenije, Arthur N. BecVar. Elképzelése az 1960-as években öltött határozott körvonalat, amikor felkérte háztartási berendezések tervezésével foglalkozó csapatát a jövő konyhájának megtervezésére és megépítésére. Sok mindent eltaláltak: beletrafáltak az indukciós főzőlapba, a hűtőbe épített jégkocka-adagolóba és a mélyhűtőbe. Még az általuk megálmodott ultrahangos mosogatógépek is hamarosan megjelennek a konyhákban.

BecVar utódja, Lou Lenzi most csapatával együtt a 2025-ig tekintett előre, amikor már folytonosan összekapcsolt világban, de olyan ökológiai és egészségügyi problémák közepette élünk majd, mint a vízhiány és az elöregedő népesség. "Itt nem a Jetsonékról vagy egy mennyei állapotról van szó" - magyarázza Lenzi. "Olyan valóság-alapú innovációról beszélünk, amely a következő évtizedben megvalósítható." Lenzi szerint a "2025-ös év otthona" címet viselő projekt a társadalom, a kultúra, a technológia és a mindennapi élet találkozásával foglalkozik. "Elképzeltük, hogy a családok hogyan készítik el ételeinket, mossák a ruháikat, küldik és fogadják az információkat a következő néhány évtizedben."


Lenzi elmondta, hogy a legfontosabb témák között felmerült például a kizárólag egy célra használható berendezések halála, az automatizált ételkiszállítás, valamint a biometrikus gépek, amelyek kiadagolják a gyógyszereket és nagyobb függetlenséget biztosítanak az idősebb fogyasztók számára. Ez azt jelenti például, hogy a mosógépek kimossák, megszárítják, majd "praktikus pelletekben" tárolják a ruhákat, aztán "új életre keltik" őket, hogy azonnal viselhetők legyenek, és "tömörített formában" adják ki őket, ha utazáshoz csomagolunk. A jövő otthonában nem lesz többé szükség észben tartani a gyógyszereket. Ha a kezünket az "okos tükörre" helyezzük, a gyógyszeradagoló azonnal elemzi az állapotunkat és kiadagolja a szükséges napi vitamint és gyógyszert. A GE "okos csap" terve nemcsak a szűrt vizet adagolja ki, de a jeget, a buborékos vizet és a vitaminokat is, Ha a kezünket a csapra helyezzük, azt is megmondja, mennyire vagyunk dehidratáltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bren X #1
    Az otthoni orvosi berendezés egész megvalósíthatónak tűnik.