SG.hu

Nem lesz fordított adózás az IT-szférában

A Nemzetgazdasági Minisztérium az informatikai ágazatban egyelőre nem látja indokoltnak a fordított adózás bevezetését. Közleményük szerint fordított adózást csak kellő körültekintéssel célszerű bevezetni.

A közösségi jog lehetőséget biztosít arra, hogy a tagállamok az áfa csalások visszaszorítása érdekében, indokoltság esetén az informatikai ágazatban is alkalmazhassák a fordított adózást. A fordított adózást alapvetően az adott szektorbeli csalások visszaszorítására lehet alkalmazni. Ennek megfelelően a fordított adózás bevezetését minden esetben alaposan mérlegelni kell. A nemzetgazdasági tárca egyelőre nem rendelkezik olyan adatokkal, amely azt támasztaná alá, hogy hazánkban az informatikai ágazatban olyan mértékű és típusú áfa csalás lenne jelen, amely ezen adózási mechanizmus bevezetését indokolná, ennek megfelelően a minisztérium nem dolgozik annak bevezetésén.

Általánosságban a fordított adózás kiterjesztésével kapcsolatban kiemelendő, hogy önmagában ez a jogintézmény nem csodafegyver, így indokoltság esetén is csak kellő körültekintéssel célszerű kiterjeszteni, olyan módszerek egyidejű kutatásával, melyek hosszútávon is hatékony eszközt nyújtanak az áfa csalások elleni küzdelemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!