Berta Sándor

A Prism-botrány nyertese az Amazon felhőszolgáltatása

Az elmúlt hónapok eseményeiből a Jeff Bezos vezette cég kerülhet ki legszerencsésebben, hiszen mivel nem érintett a Prism-botrányban, tovább növelheti a befolyását.

A Prism-ügy kirobbanása után szinte minden nagy IT-társaság neve felmerült, az egyetlent kivételt az Amazon jelentette. Werner Vogels, az óriáscég online tárolási részlégéért is felelős műszaki vezetője szerint az ok rendkívül egyszerű: náluk nincsenek kiskapuk a rendszerben és szerencsésnek nevezte magukat, amiért hiányoznak az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalával (NSA) együttműködő vállalatok listájáról. Vogels azt javasolta az ügyfeleknek, hogy titkosítsák az adataikat és úgy vélte, ez néhány év múlva teljesen általános dolog lesz. Van még egy érdekesség: a Microsoftot és az IBM-et megelőzve az Amazon nyerte el a CIA Cloud-platformra kiírt pályázatát. Igaz, az IBM megtámadta a döntést, így jelenleg bíróság előtt van az ügy, de a műszaki vezető bizakodó.

A menedzser nem igazán tart attól, hogy a botrány miatt visszaeshet a cloud-üzlet. Augusztusban az Information Technology & Innovation Foundation (ITIF) tanulmányából kiderült, hogy a tengerentúli felhőplatformok a következő három évben 21,5 - 35 milliárd dollár közötti összeget fognak elbukni azért, mert az NSA hozzáfért a rendszereikben tárolt információkhoz. Az ITIF arra számít, hogy a szolgáltatók akár a piaci részesedésük 10-20 százalékát is elveszíthetik a közeljövőben és előtérbe kerülhetnek az európai vagy ázsiai vetélytársaik. Az Amazon tavaly becslések alapján 2,3 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el a cloud-üzletben, idén ez az összeg 3,8 milliárd dollár lehet.

Az Amazon egyébként előretör a szerverpiacon is, piacra dobta az új Kindle Paperwhite készülékét és bejelentette a Kindle MatchBook nevű új szolgáltatását, amelynek keretében a nyomtatott könyvek mellé e-verziót is ad. Az ajánlat minden olyan felhasználónak szól, akik rendelkeznek elektronikus könyvolvasóval, ugyanakkor a hagyományos kötetekről sem akarnak lemondani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yany #2
    "Nem érintett" ??

    Lehet ilyet biztosan tudni? Legfeljebb olyat mernék az előzmények tükrében leírni, hogy "Eddig még nem derült ki róla, hogy érintett..."
  • CairoJack #1
    "hiszen mivel nem érintett a Prism-botrányban, tovább növelheti a befolyását..."

    Na majd most már érintett lesz, pillanatok alatt...