Szekeres Viktor

A rajongók dobtak össze pár milliót egy tévésorozat befejezésére

Az elmúlt évek egyik kultikus tévésorozata rajongó pénzekből kap lezáró filmet. A Kickstarter segítségével már 3 millió dollárt gyűjtöttek össze.

Mi a véleményed a Veronica Marsról?
  • Jó volt, tetszett.
  • Nem jött be.
  • Még nem láttam.
A Viasatnak köszönhetően magyar tévénézők is jól ismerhetik a Veronica Mars című noiros krimisorozatot, mely az elmúlt évek egyik legerősebb rajongói bázisát kiépítő szériája volt. Mindez azért is meglepő, mert a nézettsége Amerikában sosem volt túl erős, azonban a UPN, majd a CW csatorna életben tartotta, s a 2004-es őszi startot követően csak 2007. tavaszán szüntette meg 3 szezon után.


A sorozat egy gimnazista lányról szólt, ő volt Veronica Mars, akit a mozifilmekből és más tévésorozatokból is ismert Kristen Bell alakított. Veronica afféle amatőr magánnyomozóként derített fel különböző kisebb-nagyobb bűncselekményeket és rejtélyeket, melyek valamilyen kapcsolatban álltak iskolájával vagy annak diákjaival. Ráadásul a minden részben felbukkanó esetek mellett akadtak a sorozatban afféle átívelő szálak is - az 1. évadban például egy barátnője meggyilkolásának ügyében kezdte el a nyomozást a főhős, hogy a szezon végére kiderítse az igazaságot.

A Veronica Mars harmadik szezonjában a főbb szálak elvarrásra kerültek, azonban a sorozat nem kapott afféle megnyugtató lezárást. A készítő, Rob Thomas megpróbálta egy 4. évad, vagy ha úgy tetszik, egy spinoff ötletét eladni a csatornának, melyben Veronica Mars évekkel később az FBI-nak dolgozik, de végül a CW és a Warner ezt elvetette. Ekkor vetődött fel Rob Thomas és Kristen Bell fejében egy lezáró film elképzelése. Ehhez el is készült a forgatókönyv, azonban végül nem sikerült megoldani a finanszírozását, a Warner nem akar túl sok pénzt ölni a projektbe.

Bár a film kérdése ezzel hivatalosan lekerült a napirendről, olykor mégis előkerült a téma a filmes/tévés sajtóban, a színészek és a készítő pedig minden nyilvános fellépésükön megkapták a Veronica Mars-filmre vonatkozó kérdéseket. Az ügyben azonban sokáig nem volt fejlemény, egészen két nappal ezelőttig, amikor Rob Thomas a Kickstarteren próbálkozott meg pénzt szerezni a lezáró filmhez.

Az egy éve tervezés alatt lévő Kickstarter-projekt célja 2 millió dollár összeszedése volt és ez hihetetlenül gyorsan, pár óra alatt meg is lett. A Veronica Mars-film terve volt az 1, illetve 2 milliós adományt leghamarabb elérő projekt a Kickstarter történetében, illetve a legsikeresebb filmes projekt. Sőt, ekkora összeget még senki sem tűzött ki maga elé célul úgy, hogy el is érje. Persze a Veronica Mars-film közel sem a legsikeresebb projekt a közösségi finanszírozó oldalon, de a sikeresebbek 2 milliósnál alacsonyabb célösszeget tűztek ki maguk elé.


A film költségvetésébe még négy hétig lehet beszállni, s a hajlandóságot különböző jutalmakkal (DVD, plakát, forgatókönyv, statisztaszerep) próbálják serkenteni a készítők. Az azonban már biztos, hogy a nemsokára a 3,5 milliónyi adományt elérő projekt meg fog valósulni, nyáron Rob Thomas leforgatja a filmet Kristen Bell főszereplésével, melyben a kampányvideóból ítélve Enrico Colantoni, Ryan Hansen és Jason Dohring is fel fog tűnni. A tervek szerint egyébként a premierre 2014. elején kerülne sor.

A sikeres Veronica Mars-Kickstarter, ha akad követője, akár meg is változtathat sok dolgot a tévésorozatok világában. Ki tudja, talán több sorozat kaphat lezárást, mert mint az köztudott a sorozatok többségét nem tudják befejezni, csak minden 20. vagy 30. széria részesül ebben a "kegyben". Pár sorozatkészítő érdeklődését már fel is keltette a sikeres vállalkozás és minden bizonnyal a jövőben még több, hasonló kísérletnek is szemtanúi lehetünk. Kérdés, hogy lehet-e bármelyik olyan sikeres, mint a Veronica Mars-projekt. Az persze már más kérdés, hogy a film miképp fog szerepelni a moziban. Mivel a sorozat nézettsége elég gyenge volt, így a készítők minden bizonnyal nem az anyagi siker reményében vállalkoznak az elkészítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DonC #8
    Jericho kellene még vagy három évadnyi :))
  • kalapos01 #7
    Így van. Itthon biztos nézték volna sokan.
  • KillerBlue #6
    Pedig a Serenity nagyon jó!

    @ nIght: Inkább az amerikaiak részéről volt epic fail hogy nem nézték mert emiatt törölték.
  • nlght #5
    nekem nem lezárás kellene, hanem még vagy 6-7 season :D
    epic fail volt anno az a cancel a stúdió részéről...
  • Molnibalage #4
    A bátyus szerint egy kalap szar volt az a lezárás.
  • KillerBlue #3
    A Firefly már kapott lezárást a Serenity-ben.
  • nlght #2
    hmmm és a firefly-ból mikor lesz végre vmi hasonló? (tudnék még pár sorozatért sírni...)
  • galocza #1
    éveken keresztül állandóan előkerült ez a veronica mars című izé. én szépen mindig megnéztem mi is ez. megláttam a promóképet (dvdborítót?) + lányka magánnyomoz - nem nekem való.
    aztán pár éve uborkaszezonban csak megpróbáltam, s azóta se (sem addig évekig) nem volt olyan sorozat, amit bedaráltam volna epizódtól-epizódig, az esti beájulásig.
    szóval ha vkinek kimaradt, egy próbát megér a sorozat, én is majdnem kihagytam, s kár lett volna.
    a kickstarteres sikernek örülök, de a filmet majd meglássuk. nem tudom, sorozatévadot mennyiből lehet összehozni, de kicsit reménykedem benne, hogy akár annyi pénz is összegyűlik, s egy hosszabb történetívet lehet összehozni.
    kasszasikerre úgysem számíthatnak, s ha tényleg maguknak és a rajongóknak készül, az megfelelőbb forma lenne a lezárásra.