Szekeres Viktor

Peter Jackson válaszol a 48fps-es Hobbitot ért kritikákra

Meglepően sokaknak nem tetszett a Las Vegasban 48fps-ben bemutatott 10 perces Hobbit-részlet. Peter Jackson meglehetősen hamar reagált a negatív megjegyzésekre és mindenkit megnyugtatott.

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy nem volt felhőtlen a CinemaCon elnevezésű mozifilmes rendezvényen a Peter Jackson-féle Hobbit 10 perces részletének bemutatása, sokan úgy érezték, hogy a megszokott 24fps-hez (képkocka-per-másodperc) képest 48fps-s képsorok nem érték el a kívánt hatást. Voltak hangok, melyek kicsit ellentmondásosan, de eleve a minőségi romlásra panaszkodtak, mások szerint egy ilyen kosztümös fantasy-hez nem nagyon illik ez a technika.

Természetesen Peter Jackson is reagált a reakciókra és az EW-nak elmondta, hogy csak elsőre szokatlan a 48fps, mert az emberek zöme még nem látott ilyen filmet. "Szó szerint új élményről van szó, de az újdonság hatása nem hat ki a film egészére, nagyjából 10 percbe telik míg megszokja az ember." - mondta Jackson, majd hozzátette, hogy a kritizálók többsége a Bilbó és Gollam közti jelenetet már jól fogadta, ami az említett hozzászokás bizonyítéka lehet, vagy esetleg arra utal, hogyha az embert magába szippantja a film világa vagy a párbeszédek, akkor a kép milyensége már másodlagossá válik.

A Warner képviseletében Dan Fellman is megszólalt, ő azt mondta, hogy a negatív kommentek oka, hogy a leadott részlet még nincs 100%-os elkészültségi állapotban, s úgy érzi, hogy mikor teljesen elkészül a film és bemutatásra kerül, a mozizók túlnyomó része elégedett lesz a vizuális élménnyel is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Danecay #15
    Izlések és pofonok, de amikor megvettük a TV-nket azon is az a tipikus brazil szappanoperás, Barátök köztös képi hatás fogadott ami engem mérhetetlenül zavart és addig túrtam a menüt amíg meg nem találtam a TrueMotion-t és beállítottam a legalacsonyabb fokozatra. Emlékszem már a boltban kiszúrtam a dolgot és már ott megkérdeztem, hogy ezt ki lehet e kapcsolni, igaz konkrét választ nem kaptam de szerencsére sikerült :) Érdekes, mert pl. a párom semmi különbéget nem látott a be és a kikapcsolt állapot között, így valószínűleg a 48FPS sem zavarná :)
    Összességében hiteltelenné teszi a filmet, olyan mintha egy jó minőségű sima kézikamerával vették volna fel. A kép folyamatossága azokra a felvételekre emlékezteti az embert kis túlzással amit saját maga vesz fel a családi kamerával. Anno mi is csináltunk egy pár kisfilmet és emlékszem ott is némi FPS redukcióval próbáltam filmesebbé tenni a végeredményt.
  • narumon #14
    Egyetértek. Egy mozifilmnél nem barátok közt minőséget szeretnék látni.
  • Csaba007 #13
    Nekünk teljesen mindegy,mert nincs Mo-on olyan vetítő,amely lebírná játszani.:)
    Szóval mi nekünk sima 24fps lesz.
  • sandor8206 #12
    megmondom őszintén fingom sincs, hogy mi hogy fog kinézni, mert még (elvileg, tehát hogy tudtam volna) nem láttam ilyen 48 fps dolgot, de ha valami hasonló lesz a képe mint pl Depp/Bale Közellenségé , az eléggé irritált.
    Szóval ha valami hasonló lesz, akkor nekem jó lesz egy 24 fps mozi is
  • NEXUS6 #11
  • NEXUS6 #10
    Na ja, de a tv adások, a mozifilmek kivételével 50, vagy 60 Hz képfrissítéssel jönnek.
    Ha reggel bekapcsolod a tv-t és az m1-en nézed a Ma reggelt, akkor Óbersovszkíj 50 Hz-en mondja az okosságokat. Kb mint most már Frodó is a hobbitban.

    A gond, hogy az agyad a nagyobb képfrissítésről egyből Obersovszkijra asszociál és ezért bármit mondhat a kis hobbit, nem jön át művészileg.
  • IMYke2.0.0.0 #9
    A TV-d hiába 50/100 HZ-es, ha a nyersanyagot (azaz a lemezre rögzített, vagy adásban leadott végterméket) 23,976, 24, jobb esetben 25 FPS-ben tették a elérhetővé a számodra.
    A TV-k köztes frame kiszámolási funkciója parasztvakítás - a félképekkel jól átvernek =/= az igazi filmmel, ami bizony a VALÓDI nyersanyagon, nem egy esetben akár 200 FPS-sel rögzült...
  • Zoliz #8
    Az a gond ezzel ecsém, hogy egy középkori film olyan éles lesz mint a Csillagkapu az űrben.. Ha több képkockát látunk sterillé válik a film.
    Úgy látszik itt egyesek jobb ha csak a rádiónál maradnak.
  • FoodLFG #7
    http://youtu.be/-5BxrjOpxXM
  • NEXUS6 #6
    "Természetesen Peter Jackson is reagált a reakciókra és az EW-nak elmondta, hogy csak elsőre szokatlan a 48fps, mert az emberek zöme még nem látott ilyen filmet."

    De igen!
    Az emberek többsége a XXI. szd-ban viszonylag sokat tévézik, annál pedig 50 Hz körüli a képfrissítés.
    A gond az, hogy az emberek agya a videokamerával felvett brazil szappanoperákkal, a Barátokközöttel, meg a tinikorában rendszeresen nézett poreszekkel kapcsolja automatikusan össze a mozifilmhez képest tűéles, természetes motion blurr nélküli minőséget, ami a filmművészet számára egy csapásnak értelmezhető.

    Gondolom a látvány olyasmi, mint amit Spielberg vezetett be a Ryan közlegénynél és 1-2 filmben azóta is alkalmazzák az akció jeleneteknél, amikor a redőny időzítést rövidebbre veszik, ezért nem mosódik el a kép.

    Egy Frodo/Samu szerelmes jelenetnél viszont valszeg egy több líraiságot megengedő, természetes homály, elmosódás azért jól jönne.