Napi Online

A versenyhivatal előtt a magyar mozifelvásárlás ügye

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult a Magyar Producerek Szövetsége, hogy a hivatal vizsgálja meg, a Cinema City International közelmúltban történt mozifelvásárlása nem sérti-e a magyar, illetve az európai uniós szabályozást, egyben szorgalmazzák a Filmtörvény módosítását is a magyar filmek érdekében - írta Kálomista Gábor, a szövetség elnöke hétfői közleményében.

A Cinema City International 28 millió euróért vásárolta fel a Palace Cinemas magyarországi, csehországi és szlovákiai érdekeltségét. A cég akkori közlése szerint az ügylet keretében a Cinema City 15 multiplex moziban 141 termet szerzett meg, s ezzel a cég Európa harmadik legnagyobb mozihálózatává vált. A Cinema City a felvásárlás után hét országban 90 multiplex mozit üzemeltet, 866 teremmel.

Kálomista Gábor elmondta: Magyarországon a társaság megvásárolta a Palace Westend mozit, a Palace Mammutot, a Palace MOM Parkot, a Palace Camponát és a Palace Kossuth mozit. Az eddig tulajdonában lévő mozikkal együtt így már a magyarországi multiplex mozik mintegy 90 százalékával a Cinema City International rendelkezik. Emellett - tette hozzá az elnök - felügyeletet szerzett a társaság a Palace Lurdy Ház, a Palace Pólus Center, a Palace Duna Plaza mozik, valamint a nyíregyházi, a kecskeméti és a tatabányai Palace mozik felett.

A szövetség elnöke szerint ez veszélyeztetheti a magyar filmek forgalmazását, mivel - mint mondta - a Cinema City International jellemzően az amerikai TOP 10 filmeket veszi alapul. Így a döntéshozókat arra kérik, hogy a magyar film védelme érdekében módosítsák a Filmtörvényt, és terjesszék ki azt a forgalmazási területre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #4
    Az Üveg Tigris meg jó példa arra, hogy lehet olyat is csinálni, ami érdekli a népet ... csak pl engem már nagyon nem érdekelnek a hülyéket és idiótákat felvonultató szenvedős filmek.
  • Laza #3
    Mondjuk rengeteg magyar filmért nem kár ... borzalmas filmekre képesek elszórni az adófizetők pénzét, ahelyett, hogy olyan filmeket csinálnának azokból a pénzekből, amit az adófizetők meg is néznének ... nem csak 1-2 ezer nézőt vonzó borzalmakat.
    Mert a saját pénzünkből olyat csináljanak, amit Mi szeretünk és meg is nézünk, ne olyat, amilyet kényük-kedvük diktál ... ez is egy munka, és a piaci igényeknek kell termelni.

    Persze a SAJÁT pénzéből mindenki olyan filmet csinál hobbiból, amilyet csak akar :)
  • atos0 #2
    de annak sincs értelme, h. a "közönség" majd eldönti, hiszen, ha nem kerülnek moziba csak bizonyos filmek, akkor a többire mindegy, h. lenne-e kereslet, nem derülhet ki.
    pl. a fent említett top10 kerül csak a mozikba, a másik 20 esélyt sem kap, mert a cégnek nem érdeke több filmre beruházni. akkor azt nézed, ami van, ennyi.

    pl: ha mondjuk nem játsszák az üvegtigris3-at, ami sikeres, akkor a többit sem; így a magyar filmgyártás megszűnik (minek, ha sehol nem játsszák), ill. 10-80%-al kevesebb film közül választhatsz.
    nem beszélek az árakról sem, hiszen, ha több, mint a 90%-át 1 cég irányítja, akkor nincs verseny, olyan árat kér, amilyet akar. a cc pedig talán a legdrágább mozi...

    persze ha xar egy magyar film, akkor ne erőltessék, ebben igazad van, de vmi megoldás kell.
  • JohnR #1
    Mi értelme szabályozni, majd a kereslet eldönti, hogy milyen filmek legyenek. Hozhatnak olyan döntést, hogy x % magyar alkotást szerepeltetni kell a kínálatban, de mi lesz akkor, ha majd a kutya sem ül be ezekre a filmekre? A mozisoknak az az érdekük, hogy minél jobban kihasználják a termeket, minél nagyobb bevételre tegyenek szert egy-egy vetítés alkalmával. Ez sokszor az amerikai filmsikereknél is kockázatos. Sokszor már a második héten alig vonz nézőt az úgynevezett "nagy film" is.