MTI

Az emberi jogok a torontói filmfesztivál középpontjában

Csütörtökön nyílik meg Torontóban Észak-Amerika legnagyobb szabású nemzetközi filmfesztiválja, amelyen idén zömmel az emberi jogok megsértését, illetve a kultúrák közötti összeütközéseket ábrázoló filmek szerepelnek.

"Mindannyian láttuk már, hogyan foglalkoznak a dokumentumfilmek az emberi jogok megsértésével, de idén játékfilmekben is megnézhetjük a téma feldolgozását" - ígérte Cameron Bailey, a fesztivál társigazgatója. Példaként említette Shlomi Eldar Precious Life című alkotását, amelyben egy izraeli orvos egy palesztin anyával küzd annak beteg gyermekéért, Kim Longinotoo Pink Saris című filmjét, amely a nőkkel szembeni erőszakról szól Indiában, valamint Lrysa Kondracky The Whistleblower című drámáját, amely a boszniai alvilág szex-kereskedelmébe ad betekintést.

Bailey "nyugtalanító és erős" filmeknek nevezte az alkotásokat, amelyek "abból a néha meglepő világból valók, ahol élünk". A programban szereplő több alkotás is foglalkozik a modern kori "népvándorlásból" adódó, kultúrák közötti összeütközésekkel. Bailey az augusztusban Kanadába érkezett csaknem ötszáz tamil, illetve a Franciaországból hazakényszerített közel ezer roma esetét felidézve hangsúlyozta, hogy "az emberek mozgása az egész világra hatással van". A fesztivál szervezői számos olyan munkát válogattak be a programba, amelyek feltárják, mindez "hogyan történik, mit jelent és hogyan éreznek valójában ezzel kapcsolatban az emberek".

A szeptember 9. és 19. között zajló fesztiválon 59 ország több mint háromszáz filmjét vetítik. A 258 játékfilm és 81 rövidfilm között 112 világpremier szerepel. Robert Redford, Clint Eastwood és Danny Boyle is Torontót választotta új filmje bemutatására. Redford The Conspirator című drámája a Lincoln elleni merénylet egyik vádlottjáról szól, Eastwood pedig természetfeletti témát boncolgat Hereafter című munkájában. Danny Boyle hegymászódrámával jelentkezik: a 127 Hours egy bajba jutott amerikai hegymászó hajmeresztő megmeneküléséről szól.

A filmmustra, amelyen csak közönségdíjat adnak át, csütörtök este kezdődik meg hivatalosan Michael McGowan Score: A Hockey Musical című zenés hokis vígjátékával. A fesztivál közönségtalálkozóinak olyan ismert vendégei lesznek, mint Michael Moore dokumentumfilmes, a Microsoft-alapító Bill Gates, Steve Nash kosárlabdasztár és Bruce Springsteen énekes. A 35. alkalommal megrendezett torontói filmfesztivál vörös szőnyegén Nicole Kidman, Robert De Niro, Edward Norton, Catherine Deneuve, Kevin Spacey, Michael Sheen, Matt Damon, Mickey Rourke és Uma Thurman is feltűnik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!