MTI

Megújult fesztivállal nyitja az új évtizedet a Sundance

A külsőségeket mellőző, csak az új független filmes generáció friss produkcióira összpontosító seregszemlét ígért a most megnyíló Sundance filmfesztivál új igazgatója, John Cooper.

A január 31-ig tartó tíznapos filmfesztivál alatt 120 alkotást tekinthetnek meg a nézők, akik máris szokatlanul nagy számban vásároltak jegyet a vetítésekre. A Variety értesülése szerint 185 ezer jegy kelt el elővételben, ami a tavalyihoz viszonyítva érezhetően nagyobb érdeklődést jelez. Mint a tavaly tavasszal kinevezett Cooper elmondta, a 26. évébe lépett fesztivál gyökereihez visszatérve új filmek és filmes alkotók felfedezését tartja a legfontosabb feladatának. Büszkén említette, hogy az idei Oscar-esélyesek között emlegetett Precious, az Egy lányról vagy a (500) Days of Summer tavaly a Sundance-ről indult el.

Igaz, hogy a recesszió miatt a jubileumi, 25. fesztiválról jócskán elmaradtak a stúdiók vásárlási szándékkal érkező képviselői, és az egyébként optimista igazgató szerint még idén is érezhető lesz e tekintetben a visszaesés, ám mint fogalmazott, legalább az a közönség foglalhatja el az üresen maradt helyeket, amelyhez a filmek voltaképpen el akarnak jutni. A játékfilmes és a dokumentumfilmes versenyprogramban 16-16 film szerepel. A premier szekcióban szintén 16 produkció mutatkozik be első ízben a nézők előtt. A fesztivál Next programjában nyolc olyan film látható majd, amelyek "ultra alacsony", azaz 500 ezer dollárnál kisebb költségvetésből készültek.


A fesztivál elnöke és alapítója, Robert Redford és John Cooper igazgató (balra)

A fesztivál egyik kuriózuma lesz a Banksy nevet használó bristoli graffitiművész Exit Through The Gift Shop című első filmes alkotása. A dokumentumfilm bemutatásán a titokzatosságba burkolózó Banksy is részt vesz, ám azt nem lehet tudni, hogy vajon ezúttal felfedi-e valódi nevét - számolt be róla a bbc.co.uk. Cooper kedvező fordulatként értékelte, hogy a filmkészítők megújult érdeklődéssel fordultak az emberi gyarlóságot ábrázoló és a romantikus témák felé. Többek között romantikus filmdrámával debütál rendezőként az Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman. Az Amy Ryan főszereplésével készült Jack Goes Boating (Jack csónakázni megy) című film két New York-i pár szerelmét és árulásait követi nyomon.

A független filmek Mekkájának tartott Sundance Filmfesztivált Robert Redford hívta életre a népszerű téli üdülőhelyen, a Utah állambeli Park Cityben. A filmszínész, rendező és producer a hollywoodi nagy stúdiók látókörén kívül eső produkciók reflektorfénybe állításával az amerikai filmművészet megújulásának akart fórumot adni. A Sundance név egyébként Redford Butch Cassidy és a Sundance kölyök című, immár klasszikussá vált filmjéből származik. A Redford által létrehozott Sundance alapítvány és intézet 1985-től rendez filmfesztivált minden év januárjában. A Sundance Filmfesztiválon olyan tehetségek indultak el a siker útján, mint Brad Pitt, Liv Tyler vagy Quentin Tarantino.


A nemzetközileg is elismert graffitiművész, Banksy első filmjét is vetítik

Az eltelt negyed században a rendezvény a hollywoodi sztárok körében is egyre népszerűbb lett. Az utóbbi években sokan fel is emlegették, hogy a sztárdömping és a csillogás elvonta a figyelmet a fesztivál lényegéről. Cooper igazgató a trendnek hátat fordítva idén a nyitógálát is száműzte, és úgy szervezte, hogy a három fő kategória - az egész estés játékfilmek, a dokumentumfilmek és a rövidfilmek - vetítéseinek nyitánya egyforma figyelmet kapjon. Azért a sztárok is ott lesznek: Ben Affleck például a The Company Man, Kristen Stewart és Dakota Fanning pedig a The Runaways című filmjével érkezik a utahi vörös szőnyegre.

A The Hollywood Reporter értesülése szerint a játékfilmes zsűriben idén Russell Bank író, Jason Kliot producer, Karyn Kusama forgatókönyvíró-rendező, Parker Posey színésznő és Robert Yeoman operatőr foglal helyet. Az idei év további újdonsága, hogy a YouTube közösségi videómegosztó portállal történt megállapodás alapján a Sundence öt egész estés független produkciója "kölcsönözhető ki" péntektől meghatározott időre. A YouTube-on megtekinthető filmek között a fesztivál két tavalyi sikerfilmje, a Cove és a Children of Invention, valamint három idei munka, a Bass Ackwards, a Homewrecker és a One Too Many Mornings szerepel.

Mind az öt alkotáshoz 3,99 dollárért lehet hozzáférni a portálon, ám míg a Cove esetében az összeg csak egynapos "kölcsönzést" jelent, a többi négy filmet két napig nézhetik az érdeklődők ezért a pénzért. Letölteni és megvásárolni azonban nem lehet a produkciókat. A kísérleti kölcsönzés január 31-én a fesztivállal együtt lezárul, ám a közösségi portál kezdeményezése arra irányul, hogy végső soron kifejlessze online mozifilmkölcsönző hálózatát. Ehhez a YouTube a következő hetekben további független forgalmazó partnereket keres - jelentette be szerdán a Google keresőóriás érdekeltségébe tartozó internetcég a blogján keresztül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!