MTI

Kevesebbet kell fogyasztaniuk a tévéknek

A május elejétől érvényes új amerikai energiafelhasználási szabvány szerint a tévékészülékeknek a korábbi határértékhez képest csaknem 50 százalékkal kell kevesebbet fogyasztaniuk, ha továbbra is viselni kívánják az Energy Star jól ismert logóját.

Az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala által előírt 4.0-ás energiatakarékossági szabványnak például egy 50 colos (127 centiméteres) képátlójú készülék akkor felel meg, ha bekapcsolt állapotban fogyasztása a 153 kilowattórát nem haladja meg. A korábbi 3.0-ás szabvány szerint legfeljebb 318 kilowattóra volt a megengedett legnagyobb energiafelhasználás. Az új feltételek szerint a tévékészülékek az úgynevezett kikapcsolt, azaz a készenléti módban 1 wattnál nem fogyaszthatnak több energiát.

Jóllehet az új szabvány léptéke elsőre drasztikusnak tűnhet, az ismertebb gyártók többsége már felkészült a váltásra. Az Egyesült Államokban árusított műszaki termékeknek egyelőre nem kell megfelelniük az Energy Star előírásainak, kivétel ez alól Kalifornia, ahol 2011-től kezdve csak olyan televíziókat szabad értékesíteni, amelyek eleget tesznek a szigorú energiatakarékossági szabványoknak.

További szigorítás 2012 májusától várható, amikortól egy 127 centiméteres képátlójú televízió legfeljebb 108 kilowattórát fogyaszthat, és a 60 colos (152,4 centiméteres) televízió fogyasztása érheti el a - jelenlegi szabványban a 127 centiméteres készülékre előírt - 153 kilowattórás maximumot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #8
    Ez az éves fogyasztás. Gondolom normál - napi x óra - használat mellett. Ebből saccolható meg az üzemeltetési költség.
  • Athor #7
    Lépten nyomon.

    Minden egyes cikkben.
  • LeslieG #6
    Az érdekes lenne ha egy TV 153 kWh fogyaztana. Milyen Tv az? Paksi TV?
  • DeviloftheHell #5
    sem...
  • pann #4
    valószínűleg a cikk írója nem végezte el az ált. iskolában a hetedik osztályt
  • Darth Sith #3
    Az, hogy mit akar jelenti, meg, hogy mit jelent azért oriási különbség :)
  • pann #2
    szerintem ez igazából wattot akar jelenteni (153watt egy óra alatt)
  • Ahab #1
    153 kilowattórát? Mégis mennyi idő alatt? Nagyon nem mindegy. :-) Egy picikét odafigyelhetett volna a cikket fordító emberke. Nem kell hozzá fizikusdiploma.