Napi Online

Lassan digitalizál az MTV

A kedvezőtlen anyagi és technikai feltételek ellenére is folyamatosan zajlik a Magyar Televízió archívumának digitalizálása. Mindeddig a közszolgálati televízió gyűjteményének mintegy tizedét dolgozták fel, s rögzítették digitális adathordozókon.

Az MTV archívumának vezetője, Toperczer Attila elmondta, eddig mintegy 600 ezer műsorpercnyi anyagot digitalizáltak, azt azonban legfeljebb csak becsülni lehet, hogy ez a mennyiség az MTV archívumának nagyjából tíz százalékát teheti ki. A köztévénél ugyanis a filmtekercsek mellett videokazettákon és colos tekercseken is őriznek archív felvételeket, amelyek hosszúságát csak lejátszáskor lehet pontosan megmondani. Az MTV archívumában a filmtekercsek és videoszalagok száma eléri a 400 ezret, emellett egy több mint 500 ezer darabos fényképgyűjteményt is őriznek a televíziónál.

Az archív felvételek digitalizálására a Nemzeti Audiovizuális Archívummal (NAVA) kötött szerződések összértéke megközelíti a 4,2 milliárd forintot - mondta az archívumvezető. Bár a digitalizálással kapcsolatos kiadások közvetlenül a köztévét terhelik, az MTV öt évvel ezelőtt 2,5 milliárd forint céltámogatáshoz jutott a központi költségvetésből. Ez a keret azonban nem sokkal azután ki is merült, hogy az MTV üzembe állította az archiváló rendszerét.

Azon műsorszámok körét, amelyeket az MTV-nek digitalizálnia kell a nemzeti gyűjtemény számára, a NAVA-törvény határozza meg. A 2005-ben kötött megállapodásban a közszolgálati televízió az 1998 és 2004 közötti országgyűlési közvetítések mellett például a Parlamenti Napló, valamint a Híradók adásainak digitalizálását vállalta. (A feldolgozott műsorszámok már elérhetők a NAVA kötelespéldány-, illetve különgyűjteményében.) A NAVA-szerződés keretében eddig feldolgozott anyagok mellett további 720 ezer műsorpercnyi felvétel található az MTV archívumában, amelyet már eleve digitális formában tárolt a köztévé.

Toperczer szerint a televíziózásban világszerte komoly kihívást jelent az archívumok digitalizálása, ugyanis egyelőre nincs olyan technológia, amellyel megbízhatóan és a valós idejű lejátszásnál gyorsabban lehetne digitálisan rögzíteni a felvételeket. Az MTV-archívumban található anyagok feldolgozása egyes esetekben jogi akadályokba is ütközik: a több évtizeddel ezelőtt készült produkciók sugárzására ugyan korábban megszerezte a jogot a köztévé, ez azonban már nem terjed ki a másolatok készítésére. Mindemellett a jogok korábbi tulajdonosai közül egyes intézmények, illetve szervezetek jogutód nélkül szűntek meg, így több, ritkaságnak számító felvétel sorsa jogilag nem rendezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)