Napi Online

Mennyit keres egy szinkronszínész?

Az euróban és dollárban kötött szerződések miatt kedvező a hazai szinkronstúdiók számára a forint gyengülése, ami viszont a korábbi erősödés okozta károkat még nem tudta kompenzálni. A színészek díjazása nem változott az elmúlt két évben.

A filmeket rövid, jellemzően 20-30 másodperces részekre, azaz tekercsekre bontva szinkronizálják. Tekercsenként - és ez nem változott az elmúlt két évben - alapesetben 200-250 forint jár a fő- és a mellékszereplőknek, de a tapasztaltabb színészek 250-300, sőt 400 forintot is megkereshetnek, persze számlára. (Van olyan stúdió is, ahol egy tekercs másfél perces, azaz ott relatíve rosszabbul fizetnek.) Egy óra alatt átlagosan 30 tekercset lehet felvenni, vagyis a bruttó órabér 6-12 ezer forintra jön ki.

A legnépszerűbb színészek nem tekercspénzért dolgoznak, ők az egész filmre alkudják ki a gázsit: egy nyolcórás munkáért akár 100 ezer forintot is számlázhatnak. A másik végletet azok jelentik, akik például a tömegjeleneteket szinkronizálják, ők 1500-2000 forinttal számolhatnak óránként. Másként működik a díjazási rendszer abban a nagyváradi stúdióban, amely nemrégiben Budapesten is megjelent. A színészektől úgy értesültünk, hogy a cég az elmondott szöveg után betűnként fizet egy-két forintot. Ennek révén azok, akik nagyobb munkákra szerződnek, akár másfélszer jobban kereshetnek, mint másutt, míg a kisebb szerepeket elvállalók esetében fordított is lehet a helyzet.

Eddig nem érezhető a recesszió negatív hatása a Mafilm Audio Kft.-nél, mondta Haber Ferenc, a Mafilm hang- és vágástechnikai főosztályából 1989-ben alakult vállalkozás ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint a mozifilmek esetében az amerikai és a magyarországi premier között átlagosan eltelt idő rövidülése többletköltségeket róhat a stúdiókra, mivel a filmekhez olykor nem mellékelik a szinkron forgatókönyvét.

Az idei év kilátásai jók, talán kicsivel jobbak is a tavalyinál, mondta az SDI Media Group magyarországi stúdiójának vezetője. Igaz, bizonyos átfutási idővel számolni kell, vagyis az idei szinkronmunkálatok a korábban leforgatott filmeket érintik, míg a válság mélyülése alatti filmtermés csak később kerül a szinkronstúdiókba - árnyalja a képet Szabó Nicolette. Az SDI Sun Studio vezetője szerint bár a tavalyi erős forintot megérezték, a cég külföldi háttere révén védettebb a magyar vállalkozásoknál esetleg fellépő bizonytalansággal szemben, hiszen egy-egy filmet olykor közel 30 nyelvre szinkronizáltat globális ügyfelei részére a nemzetközi cégcsoport.

A megrendelések mennyiségében nem mutatkozik a gazdasági válság a Masterfilm Digital szinkronstúdiónál sem - mondta Bor Zoltán ügyvezető igazgató. A forint gyengülése viszont kifejezetten előnyösen érinti a társaságot, ám még mindig nem kompenzálta a tavalyi 230-240 forintos euróárfolyam hatásait. Az erős forint a külföldi megrendelések kifizetésében veszteségeket okozott a vállalkozásnak, aminek kiegyensúlyozására még jó pár hónapot várni kell a stúdió vezetője szerint, aki hosszabb távon 270-280 forint körüli árfolyamot tartana optimálisnak.

Érzékelik viszont annak az elsősorban árérzékeny, tematikus televíziócsatornák-nak dolgozó, egy határon túli magyar városban működő konkurenciának a hatásait, amely hozzájuk képest jóval olcsóbban készíti el a filmek szinkronját. E vállalkozás például egy 90 perces tévéfilm 400 ezer forintos szinkronját 200-250 ezer forintért végzi. Az alacsonyabb árakat a vetélytárs kevésbé közismert színészek alkalmazásával éri el, mondta Bor.

Az SDI-nál viszont nem igazán érzik a határon túli konkurens árleszorító hatását, mivel a piac diverzifikáltsága miatt tevékenységeik nem keresztezik egymást. A lefelé tartó árspirált viszont komoly veszélynek tartják a magyar szinkron hagyományait és minőségét tekintve.

Az olcsó versenytárs kapcsán Haber Ferenc megjegyezte: a szakmában nagyfokú polarizálódás megy, illetve ment végbe. Az egyik nagy csoportba a komoly kreatív és technikai elvárásokkal rendelkező megrendelők tartoznak; a mozifilmek, a dvd-k és a nagyobb televíziók részére készülő munkák többnyire ilyen elvek alapján jönnek létre, és egy másfél órás film esetében akár több mint két napig is eltarthatnak a munkálatok.

A másik csoportba a nagy mennyiségben, olcsó és gyors munkát végeztető kisebb csatornák tartoznak, ahol hat-nyolc óra alatt lezavarják a Haber szerint sokszor szinkronizálásnak nem is nevezhető ténykedést. Előfordul, hogy a szinkronrendező vagy a hangmérnök alkalmazását is megspórolják, illetve a keresett és tapasztalt fordítók helyett egyetemistákat alkalmaznak. A gombamód szaporodó stúdiók a tömegszinkron terjedéséhez és az évről évre csökkenő minőséghez vezettek, állítja Haber.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aRoma #35
    benzinkút detto :(
  • aRoma #34
    vidéki kisebb kocsmák presszók
  • aRoma #33
    régi szép idők, '70-es vége '80 eleje "alámondásos szinkron", 1 hang mindekié
    :)

    #19 Azta: pultos csajok 06:00-23:00 5000 HUF /ÖTEZER/ borravaló min 500 lead, ha nincs levon

    #18 Imyke: a fórumozók szokna úgy nyilatkozni, h nem néznek magyar szinkronnal semmit
  • winnie #32
    azzal nincs is gond, azt valóban pikkpakk megoldani, gyakori eset, voltak érdekes levelezések, de a szinkron azért más tészta.
  • Alvarez999 #31
    Ja-ja, én is fordítottam már olyan scene feliratot, amelyet aztán a "hivatalos" DVD-verzión láttam viszont.
  • kalapos01 #30
    Csak szinkronból sosem fogsz megélni. Ha meglehetne, mindenki azt csinálná. A színésznek épp ezért kell játszania, reklámo hangolnia, mindenfélét csinálnia. Vicces lehet szikrniziálni, majd próbálni, majd megint szinkron és nap végén előadásozni.

    A 6-12 nem sok. Gondolkozz. A 6-12e órabér (mondom, ennyi volt 10 éve is, akkor korrekt volt) nem azt jelenti, hogy valaki folyamatosan, napi 8 órát dolgozik annyiért. Ez nem McDonalds. Hívnak, ha van meló. Ha van meló, akkor sem folyamatos, nem vagy benne minden jelenetben, kicsi az esélye, hogy aznap kapsz 5 sorozatepizódot is, amiben nyomathatod...
  • bmw #29
    Azert a brutto 6-12 ezres oraber nehogyma keves legyen!!
  • bmw #28
    Felre erted vagy rosszul tudod. En nem cegrol beszelek hanem a szineszekrol akinek jajj szegenynek szinpadon is kell jatszania mert keves penzt kap szinkronizalasert. Es mint szinesz 15% adot fizet.
  • winnie #27
    ja. csak van, aki úgy tartja, hogy tolvajtól lopni nem bűn...
  • Molnibalage #26
    Jobb helyen ez lopásnak hívják.