Szekeres Viktor

Battlestar Galactica: Az utolsó részek előzetese

Itthon a Csillagközi Romboló rajongói elkámpicsorodva értesülhettek arról, hogy kedvenc sorozatuk második szezonja hamarabb jelent meg DVD-n, minthogy a TV2 leadta volna - az amerikai fanatikusok más gondokkal kénytelenek szembesülni.

Többek között azzal, hogy a Battlestar Galactica januárban kezdődő négy és feledik szezonja az utolsó lesz a sorozat történetében, s ezzel egy olyan scifiszéria fog istenhozzádot mondani, ami nemcsak a műfaj rajongóinak szívét nyerte el, hanem az általában a műfajra fújó kritikusokat is meggyőzte.


A négy és feledik szezonként beharangozott utolsó etap a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkjának (is) következménye, bár a SCIFI Channel eredetileg is megfontolnivalónak tartotta az utolsó, negyedik szezon két részletben való leadását. Egy biztos, Amerikában január 16-n kezdődnek az új részek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • emile zola #47
    Nagyon várom már
  • Kraptor #46
    Nekem is 1-2 évad jött be de nekem Baltar és a Six közötti részek tetszettek nagyon. Azok nagyon jól megvoltak szerkesztve, imádtam azokat:)

    Érdemes az egészet HD-ban lehúzni, mindennel együtt 85 giga.
  • Flyinghair #45
    Rendben Baliboy. Legyen meg a saját igazad. Kuczka Péternek meg beírok egy piros pontot.
  • winnie #44
    nem értem a vitát, a politika is tudomány. mindenki azt hisz, amit akar, a semlegesek meg eldöntik, hogy egy sg-s fórumozónak hisznek a műfajt illetően vagy a készítőknek.

    az biztos, hogy a bsg nem olyan scifi (ha az), aminek a pórnép ismeri a műfajt. kevésbé ticsung-ticsungabb.
  • BaliBoy #43
    Javaslom olvasd el újra azokat az írásokat amiket linkeltél. Én sehol nem látok politikai szatírát mint sci-fit megnevezve..... Sőt mi több szinte mindegyikben szerepel a tudomány szó amin - a nyakamat teszem rá - még véletlenül sem a politikát értik! Továbbra is tartom ez így nem sci-fi. Inkább valami erőltetett politikai-fantasy. De semmi képp nem sci-fi. Ha tetszik neked, ha nem.
  • Flyinghair #42
    Azt elfogadom, hogy másfajta sci-fi-t szeretsz, mint én, de tárgyi tévedésben élsz, ha azt gondolod, hogy ez nem sci-fi. Álljon itt néhány idézet íróktól, szaktekintélyektől, amik bizonyítják, hogy nem csak a "minden-héten-egy-új-bolygó" típusú kalandok tartoznak ide:

    " olyan témák, melyek konceptuálisan lehetségesek az általunk megértett tudományos törvények keretei között." (Robert Silverberg)

    „…Olyan irodalom, amely eddig meg nem történt, de megtörténhető eseményekről szól; olyan irodalom, amely meglevő tényeket vagy irányzatokat extrapolál a logikus végkifejletig; olyan irodalom, amelynek létalapja valamilyen tudományosan megalapozott központi feltevés és így tovább.” (Galaktika, 1986/4. 38.)

    "azok a dolgok/.../, amelyek pillanatnyilag nincsenek, de valamikor a jövőben megszülethetnek, valamint azok, amelyek nincsenek, és minden bizonnyal nem is lesznek, de amelyek » létezhettek volna« , mert létezésük a legcsekélyebb mértékben sem mond ellent a természet törvényeinek." (Stanislaw Lem)

    " A tudományos-fantasztikus irodalom az elbeszélő szépprózának az az ága, amely ma még nem létező vagy föl nem ismert problémákkal foglalkozik, s azokra racionális megoldást kínál, vagy fordítva, létező, fölismert problémákkal foglalkozik, s azokra nem létező, de racionális megoldást kínál." (S. Sárdi Margit)

    És végül Kucka Péter, talán a legtalálóbb megfogalmazást nyújtja:

    " A legegyszerűbb azt mondanunk, hogy a sci-fi olyan mű, amelyben űrhajók, robotok, marslakók, gülüszemű szörnyek és távoli bolygók szerepelnek. Ez a körülírás kielégítheti azokat, akik nem olvasnak sci-fit. Azoknak viszont, akik ismerik és olvassák[,] nem kell sokat magyaráznunk, ők úgy is tudják, miről van szó. Ezzel a definiálás lidércnyomásától sikeresen megszabadultunk." (Kuczka Péter)
  • BaliBoy #41
    Nehogy azt hidd, hogy nem fogadom el. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy soha nem foglak meggyőzni. Az állításom még mindig fenntartom. Az nem sci-fi ami a politikáról szól. Nagyon sok jó meghatározást lehet találni a társadalom tudománytól a szürrealizmusig, de a sci-fi ebbe nem tartozik bele! Egy sci-fi-nek lehet a mellékvonulatában politika, vallás, hit ahogy szinte az összesben benne is van, DE egyik sem megy el odáig, hogy már csak arról szóljon, hogy a politikusok meg a vallási vezetők, hogy gyepálják egymást. Az már NEM sci-fi!
  • Flyinghair #40
    Baliboy! Nem értem miért akarod ilyen gúnyosan ránk erőltetni a véleményed. Mi elfogadtuk, hogy te a sci-fi-nek az akciódúsabb vonulatát szereted. Mi meg azt, amelyben társadalmi kérdéseket vetnek fel. A sci-fi kategóriája nagyon tág, és része az is, amikor komoly technikai, technológiai sokkokból kifolyólag társadalmi átalakulásra van szükség. Ami a BSG-ben a mesterséges intelligencia az ember ellen fordulásából indul. Ettől a 24 és az elnök emberei még nem sci-fi.

    "A tudományos részt akárhogy csűröd-csavarod akkor is a technológia felől szokás megközelíteni. Amikről te beszélsz azok fantazmagóriák, szürrealista világ nézetek, meg hasonlók."

    Amikor ezt írod Stanislaw Lem forog a sírjában. Gondolok itt a Solarisra, vagy még inkább az Úr hangjára. A technika csak egy aspektusa ennek a széles irodalomnak, de ugyanakkor szinte az összes többi tudományág szemszögéből lehet sci-fi-t írni.

    Még egyszer: Mi elfogadtuk a véleményed, cserébe te is fogadd el a miénket!
  • BaliBoy #39
    Akkor neked amár említett elnökemberei is sci-fi? Vagy mondjuk egy 24?
    Épp ideje, hogy befejezzék ezt a sorit.

    A tudományos részt akárhogy csűröd-csavarod akkor is a technológia felől szokás megközelíteni. Amikről te beszélsz azok fantazmagóriák, szürrealista világ nézetek, meg hasonlók.

    A fogócskázással meg csak azt bizonyítod, hogy nem láttál még sci-fit. Nem is értem mit értesz alatta?
  • kicsizoz #38
    De pontosan ettől lesz sci-fi, és nem attól, hogy fogócskáznak és lövöldöznek.
    A "tudományos" részt nem csak a technika felől lehet megközelíteni, a vallás, pszichológia vagy társadalom tudomány is ide tartozhat. Viszont nem attól sci-fi valami, hogy az űrben játszódik. (talán pl. az alapítvány jut eszembe erről a vonalról)

    Nyilvánvalóan az akciókra épített történeteket szereted, nem baj, van bőven miből választanod, mi inkább az ilyet szeretjük.

    Szerencsére/sajnos a sci-fi irodalom legnagyobbjai már meghallattak, szerencsére, mert akkor még nem fertőzte meg őket a "fogócskázás" amerikai szellem, és sajnos mert már nem írnak remekműveket.