Szekeres Viktor

Perli a TV2 az ORTT-t az igazmondó műsor miatt

Meglehetősen pikáns a helyzet, mivel az ORTT épp a napokban büntette félórás elsötétítéssel azt a tévéműsort, mely jelenleg minden bizonnyal a legőszintébb az országos kereskedelmi televíziókon.

Azért a "minden bizonnyal" kitétel, mivel a hazugságvizsgáló pontosságát 95%-ra teszik, de ettől még a tény tény marad és a magánszféra, valamint az emberi méltóság megsértése miatt az ORTT az asztalra csapott.

A TV2 sem késlekedett a válasszal és bíróságon támadja meg a szabályozó testület döntését, mégpedig arra hivatkozva, hogy a csatorna nem áll szerződéses viszonyban a versenyzőkkel, ők nem kényszerítenek senkit válaszadásra (csak a gyártó céggel van kapcsolatuk.) Ráadásul, citálták elő, az egyének alkotmányban biztosított önrendelkezési joga magában foglalja azt is, hogy magánéletükről valljanak a nyilvánosság előtt akár nyeremény reményében, akár a nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #12
    21. ez a lényeg. átlagban 2-3 előzetesen hibásan megválaszolt kérdés kerül be a kiválasztottak közé, így a versenyző feladat arra is rájönni, hogy vajh mit mért rosszul a gép.
  • Robi000001 #11
    "hazugságvizsgáló pontosságát 95%-ra teszik"

    Vagyis 20 esetből egyszer pontatlan... hány kérdést is kell megválaszolniuk a jelen lévőknek? :)
  • winnie #10
    mert előzetesen történik meg a hazugságvizsgálat és a játék lényege, hogy a játékos az ottani kérdések közül megkap néhányat és megpróbálja eltalálni, hogy mit jelzett a műszer. (nyilván nem ott, élőben vizsgálják:)
  • HunGripen #9
    Hát én nem nézem a műsort, úgyhogy lehet, hogy tévedek, de nem rémlik, hogy tele lennének drótokkal. Egy rendes hazugság vizsgálónál elég sok drót van, az egyik(egy vastag) pont a mellkason megy végig és elég nehéz elrejteni. Szóval lehet én tévedek, de szerintem kamu az egész.
  • trogi #8
    Látó vagy a vakok közt endrev!
    Sajnos ezt nem veszik észre sokan. :( A jogrendszerünk is katasztrófa, mert az ilyen alattomos beavatkozásokra nincs felkészítve. És a normális épeszű éplelkű embereknek nincs képviselete sehol, hogy erre (is) rá tudjon hatni, akár vasszigorral.

    Van még több ilyen típusú műsor: fókusz/magellán. Ott is milyen érdekes, hogy csuda dolgok csakis pornósztárokkal történhetnek meg.

    Nem vagyok prűd félreértés ne essék, de ne az aberrált, deviáns lelkületű lények döntsék már el, mi jó egy társadalomnak.
  • ziipp #7
    A hazugságvizsgálót nem kell kézpénzek venni. Ez ugye az "izgalom" fizikai jeleit méri, de lehet, hogy a vizsgált alany nem konkrétan a hazugság miatt izgul, hanem tetszem azt, az egész procedúra zaklatja fel, pl. az, hogy rendőrök vannak mellette, hogy egyszerre 5 kamera veszi stb. -> máris nem pontos a mérés. Fordítva is igaz, lehet előre készülni egy hazugságra és megfelelő önfegyelemmel átverhető a poligráf. Ennek is köszönhető, hogy bíróságon nem lehet perdöntő egy hazugságvizsgálat eredménye.

    A műsor egy szar, főleg Jakupcsek miatt, tőlem perelhetik, nekem 8. Erkölcsileg tényleg aggályos ez a dolog, bár megsúgom, én szivesen néznék egy Unreal Tournament féle valóságshow-t. :) Mondjuk Győzike vs. Pákó életre halálra. Csak nyerhetünk. :D
  • winnie #6
    "Léteznek olyan hazugság vizsgálók, amik nagyon pontosak(de az sem 100%), de ott a gép és a szakértő egy sor dologra figyel, "

    itt is van szakértő, aki elemez, gép meg drótok.
  • HunGripen #5
    Ez a hazugság vizsgáló 95°%-os? Nincsenek drótok, se érzékelők(pl.izzatság) stb. Léteznek olyan hazugság vizsgálók, amik nagyon pontosak(de az sem 100%), de ott a gép és a szakértő egy sor dologra figyel, szóval vagy ennyit fejlődött a technika, vagy ez is csak a szokásos média duma.

    Szerintem ebben a műsorban komoly erkölcsi kérdések vetülnek fel. Ugyan nem kényszerítik az embert, de nyeremény fejében akkor is ösztönzik, olyan dolgokra, amit másképp lehet nem tenne meg(itt nem jó értelemben).
    Ahogyan "endrev" is írta, ha tovább folytatják ezt a folyamatos túllépünk egy határ(itt nem jó értelemben) dolgot, akkor ki tudja hol kötünk ki a végén.
    Engem az is felháborít, hogy több normálisabb műsort bezzeg kivesznek.
  • endrev #4
    Szerintem is jól beszél a tv2.

    Ugyanakkor nem feltétlenül minden tekintetben, amennyiben jobban átgondoljuk. Ugyanis ennek sokkal több vonatkozása és aspektusa van, mint azt elsőre gondolnánk.

    Ilyen erővel egy csomó jogilag aggályos dolog megmagyarázható lenne azzal, hogy "mi nem kényszerítettük", csak épp olyan helyzetet teremtettek, hogy a dolog megtörténjen, pl. nyeremény kilátásba helyezésével.

    Ha rávehető egy ember, hogy nyilvánosan megalázkodjon azzal, hogy nyeremény fejében megtesz valamit, amit egyébként nem tenne meg, itt pl. bevallja hogy meleg, és ezzel szétmegy a családja, ergo eladta a családját a nyereményért, akkor holnap rávehető egy kicsivel nagyobb tettre is, holnapután még egy kicsivel nagyobbra, aztán meg ott tartunk, hogy dől a fertő a tévéből, az ORTT meg nem tehet semmit.

    Ez a "lassútűz"-effektus, ami nagyon veszélyes. Pl. mindig egy kicsit korábbra rakom az erőszakos filmeket, mindig egy kicsit növelem a szintet, és a reakció elmarad, mert a nézők megszokják, így lehet romba dönteni egy társadalmat, és hülye aki nem ismeri fel a tendenciát. (Van az a mondás, hogy "aki hülye haljon meg", de szerintem ez ide most nem való.)

    Az a baj a "lassútűz"-effektussal, hogy csak akkor lehet nyilvánvalóan felismerni, amikor már késő, márpedig ez a társadalomban a legveszélyesebb, publicitással történő visszaélés alapja. A mostani helyzet az effektus kiindulópontja is lehetne, így mivel ez sokkal többről szól, mint magáról a tényleges ügyről, én az ORTT-nek adok igazat.

    Ha viszont a jogi csűrés-csavarás eredményes lesz a tv2 részére, akkor el az vészjelző.

    Példa: volt egy film, amiben az volt a valóságshow, hogy emberek vadásztak egymásra. Na, a fenti esetben holnap már ilyen embertelen show is műsorra kerülhetne azzal a magyarázattal, hogy "Mi nem kényszerítettünk senkit, ők döntöttek a vadászat mellett!"... ja, csak éppen soktízmilliós a nyeremény. Persze ez felbújtás is lehetne, de az ügyvédek sok gazságra képesek, még a joggal való jogszerű visszaélésre is.

    Tehát a helyzet valójában ilyen súlyos témáról szól, ha az ember olvas a sorok között, nem pedig szimplán csak a hazugságvizsgálatról.
  • barnie1990 #3
    Most azert igaza van a tv2-nek.