Berta Sándor

Francia tiltakozás a reklámmentes közszolgálat ellen

Immár nem csak a helyi közszolgálati médiák, de a külföldön élő francia anyanyelvű emberek is ellenzik a francia elnök elképzeléseit.

A francia államfő január elején jelentette be, hogy a "civilizációs politikája" jegyében meg akarja tisztítani a két francia közszolgálati televíziós csatornát a reklámoktól, és a kieső bevételt új adók bevezetésével pótolná. Az átszervezések elleni tiltakozásul február közepén a francia közszolgálati média (Radio France, France Télévisions, TV5, RFI) valamennyi csatornájának munkatársai sztrájkot hirdettek. Sarkozy azonban nem hagyta eltántorítani magát és február 19-én hivatalosan is megkezdte a munkáját a francia közszolgálati média reklámmentesítésére javaslatokat kidolgozó bizottság.

A kiszivárgott tervek szerint Sarkozy átszervezné nem csak a közszolgálati televíziókat és rádiókat, de a külföldre műsorokat sugárzó rádióadókat is. A France 24 hírtelevízióból, a TV5 Monde közszolgálati csatornából és a Radio France Internationale adóból France Monde néven egyetlen nagy holdingot alakítanának ki. A cél a költségek csökkentése lenne.

Sarkozy elképzelése ellen most már nem csak a franciaországi médiaszakma tiltakozik, hanem Svájcban, Belgiumban és a kanadai Quebec tartományban élő francia anyanyelvű emberek is - mondván, féltik a francia nyelvű közszolgálati médiák függetlenségét. "A legnagyobb problémát a TV5-től való függetlenségünk várható elveszítése jelenti. Jelenleg azon csak annyit tehetünk, hogy tudomásul vesszük a terveket. Mindenesetre már megbeszéléseket folytattunk a kérdésről a belgiumi és a Quebec tartománybeli kollégáinkkal. Meggyőződésünk, hogy ezekben a fontos döntésekben a mi véleményünknek is számítania kellene. A közös kritikánkat eljuttattuk a francia kormánynak és most a válaszra várunk. Azonban a belgiumi és a kanadai kollégáinkkal várhatóan márciusban ismét összeülünk" - szögezte le Roberto Rivola, a Svájci Szövetségi Kommunikációs Hivatal (BAKOM) sajtószóvivője.

Rendkívül nagy felháborodást okozott az a függetlenséget veszélyeztető lépés, hogy az államfő Christine Ockrent, a francia külügyminiszter élettársát akarja kinevezni a France Monde élére. Ockrenttel kapcsolatban szakmai kifogások nem merültek fel, azonban a média ennek ellenére tiltakozik a döntés ellen, mondván érdekkonfliktusok alakulhatnak ki és egyébként sem jó, ha egy ilyen pozícióba az államfő egyik barátja kerül. A legnagyobb ellenkezést azonban az váltotta ki, hogy a francia elnök egymaga dönt minden kérdésben, nem kéri sem a szakma, sem a civil szervezetek véleményét. Így úgy tűnhet, hogy Sarkozy a személyes ellenőrzése alá akarja vonni a közszolgálati médiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Atisz #79
  emberek = reklámcégek? Kicsit sarkítottnak tűnik ez így...
 • willcox #78
  Ezt honnan veszed?
 • snorbi #77
  áááá! :) értem én! :)

  De ha már mindenképpen teljesen pontos akarsz lenne, akkor azt se hagyd ki, hogy külön kell számolni a szakorvosi és a háziorvosi cetliket... ;)
 • snorbi #75
  6000Ft = x látogatás
  ezek szerint x = 20
  köszi :)
 • willcox #74
  Azt, hogy "igazad van" egy érvelésre lehet helyeslésként kijelenteni. De te nem érveltél, hanem tényszerűen leírtál dolgokat, amik mellesleg igazak, függetlenül attól, hogy mi volt a célod.
 • willcox #73
  Senki sem írta, hogy igazad van. Én meg csak azt írtam, hogy amit írtál, az igaz, vagyis megfelel a tényeknek.
 • rtfmZoli #72
  off:
  Mi az hogy igazam van?
  én csak egy flame-t akartam elindítani Mike-al :)
 • willcox #71
  Jó lesz az úgy is. Médiumok alatt én inkább azokat a szélhámosokat értem, akik állításuk szerint beszélnek a halottakkal (pontosabban rajtuk keresztül beszélnek a halottak).
  Sok okoskodó bölcsész szeret egyébként előjönni ezzel, hogy:
  médium (egyes szám), média (többes szám),
  de a magyar nyelvben inkább helyes a
  média (egyes szám), médiák (többes szám).
 • Turul1 #70
  "független médiák" - ez így helytelen. a média az alapból többes szám. a helyes megfejtés: médiumok, vagy média.
 • willcox #69
  Tegyük hozzá, hogy ha a földterületek és egyéb ingatlanok külföldi kézbe kerülnek, az egyben és gyakorlatilag Magyarország megszűnéséhez vezet.