Szekeres Viktor

Hollywoodi írósztrájk: megszületett a megegyezés

November ötödike óta tartott a hollywoodi írók munkabeszüntetése, de most, a 100. nap környékére érve végre úgy tűnik, hogy vége, hiszen az írók képviselői aláírták az egyezséget a stúdiókkal.

Már csak ezt a megállapodást kell elfogadnia az írói céh tagságának és máris minden folyhat a sztrájk előtt megszokott mederben, vagyis elkezdődhetnek a sztrájk miatt elhalasztott filmek forgatásai, valamint a szünetelő sorozatok is folytatódhatnak.


Amellett, hogy a becslések szerint több mint 100 millió dolláros kárt okozott a tiltakozás, a mozifilmek esetében pár premierdátumra érzékeny szuperprodukció (például Angyalok és démonok) bemutatójának fél éves eltolását eredményezte. A tévésorozatok esetében többnyire csonka, 10-17 részes évadokat írhatunk a megmozdulás számlájára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #15
    nem esett el senki semmilyen bevételtől, sőt. spóroltak a stúdiók. a bevételkiesés másokat érintett.
  • scagnetti #14
    Csak aztán meg ne sajnáljam a filmgyártó stúdiókat,mert kiestek pár milla bevételtől.Keresnek így is éppen eleget.A színészekről meg már nem is beszélve.Mielött valaki nekem esne,itt most nem a huszadrangú tv sorozatokról beszéltem.
  • winnie #13
    sorozat nem lesz csonka, csak az évad (összességében senki nem veszít). sőt, sok sorozat éppen a szréjk miatt kaphat jövőre is részeket.
  • Mister #12
    félreértés ne legyen, nekem is van pár kedvenc sorozatom, amit szeretnék tovább nézni.
  • Mister #11
    de nyilván nem nulla volt a 3 hónap alatt a fizetésük, mert náluk is van sztrájk alap.
  • MoToX #10
    Szerintem mostmár feleseleges vitatkozni ezen, mivel mi(átlagos emberek akik filmeket, sorozatokat nézünk) vesztettünk, ugyanis kifutottak az időből. fentebb is irták hogy több sorozat csonka lesz. sajnos :(
  • winnie #9
    "...és brazil/venezuelai/perui szappanoperasorozatírókat foglalkoztat helyettük?"

    mert ők sem hülyék, hogy random embert hozzanak. nem teheti meg, mert csak WGA-tagok írhatnak. a WGA meg sztrájkol. volt róla szó, hogy angol írókat hívnak, de pk meg szolidárisak voltak az amerikaiakkal.
  • winnie #8
    értem én, de én is sztrájkolnék, ha tudnám, hogy annak eredményeképp 0 forintot kapok 5 hónapig, de utána pár hónap alatt bejön a kiesett bevétel. (ha van is valaki, aki napról-napra él, akkor tud kölcsönt szerezni)

    és... ez nem úgy működik, hogy a 10e író egyikét sem rázta meg az esetleges bevételkiesés (ha an napról-napra élő munkásember, akkor az az író, akinek van, hogy évekig nem veszik meg forgatókönyvét) - ha a vezetőség azt mondta, hogy sztrájk van, akkor sztrájk van. ha sztrájkot törsz sokkal többet veszthetsz. az író sóhajtott egyet és tűrt.
  • Mister #7
    Azért ez így nem egészen egyes matekból, hidd el.

    mi van, ha az stúdió beint?

    ...és brazil/venezuelai/perui szappanoperasorozatírókat foglalkoztat helyettük?
    Igaz, hogy akkor a Terminátor táncolva dalra fakad, átkereszteli magát don Albertó Jose Luisnak, és szerelmet vall John Connornak, de a sorozat írójának csak az eddigi összeg tizedét kell kifizetni.

    Amúgy ja, azt akartam mondani, amit Hiftu is írt.
  • Dakkon #6
    én nem értek egyet sem MIsterrel sem Hifuval. sztem jo tették h sztrájkoltak. itt nem az irőkra kell irigykedni a fizuk miatt, hanem a rendezőkre, STUDIÓKRA(!!!) , szinészekre. náluk van a nagypénz. én megértem őket miért sztrájkolnak!