Szekeres Viktor

Hollywoodi írósztrájk: elfogytak a sorozatok

Ilyen is régen volt (egész pontosan 1988-ban), hogy a hollywoodi írók munkabeszüntetése komoly veszteséget okozzon az iparnak - ráadásul 22-es csapdája az egész táblalengetés.

Persze ettől még jogos a sztrájk, ami egy ideje csak kötélhúzást és sárdobálást jelent a két fél között, miközben a nézők és a sorozatokon dolgozó nem-írók érezhetik magukat vesztesnek.


Az egyéb dolgozók természetesen azért, mert a biztos bevételt, a megélhetést hozó munkahelyük az írók duzzogása miatt már harmadik hónapja szünetel, míg a nézők azért, mert kedvenc sorozataik szépen elbúcsúznak meghatározatlan időre. S bár jönnek a helyettesek, az eredetileg tavaszra szánt szériák, a vetélkedők, a valóságshow-k, de ez a Született feleségek vagy a Hősök rajongóit minden bizonnyal hidegen hagyja, hiszen ők már látták a kedvencükből leforgatott utolsó részt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #14
  Én remélem hogy nem, le az amerikai "kultúrával" éljenek a japán animék. (azoknak a kereslete igencsak megnőtt a sztrájk alatt) bírnám ha a sztrájk befejezésekor koppannának, hogy már mindenki csak japán animeket/japán filmeket néz.
 • Csaba42 #13
  Remélem, eléri a céljukat a sztrájkoló írók!
 • TheDreamingTree #12
  Arra azért kíváncsi lennék, hogy a nagy sztrájkolás közepette eszükbe jut-e, hogy igazából nem a stúdiókkal cs...nek ki, hanem pl a szakácsokkal, sminkesekkel, stb. Mert ezeknek az embereknek nem hiszem, hogy túl sok megtakarításuk lenne ilyen esetekre, szemben a producerekkel, mondjuk. Collateral damage, ugye. Ha majd vége a sztrájknak, őket az írók kártalanítják majd? Vagy erre mi a terv?
  Na mindegy, azért én is szurkolok, hogy több pénzt kapjanak, mert megérdemlik, az biztos, csakhát kicsit felemás a dolog...
 • spR #11
  Nagyon kar volt paraszt modon leugatni winnie-t, inkabb neked kell utananezni a dolgoknak. Tessek egy kis olvasnivalo:
  http://en.wikipedia.org/wiki/2007_Writers_Guild_of_America_strike
  (A cikkben Minimum Basic Agreement-nek hivjak a szerzodest, amit winnie kollektiv szerodesnek hivott. Lehet, hogy nem a legszerencsesebb elnevezes, de a lenyeget lefedi.)
 • Kandurex #10
  megölték kennyt?!
 • gabr #9
  Engem pedig kurvára irrrrrritál a sok baromság amiket írjálsz! Kollektív szerződés? Talán nézzel utána te butaállat, hogy mit jelent ez egyáltalán!
 • Dakkon #8
  teljesen egyetértek!
 • 0Speed0 #7
  Azér 20-30 millió dollárt a "nagy" mozi sztárok keresnek.
  A sorozat szereplők közelsem kapnak ennyit
 • winnie #6
  "naja, de szerződést írtak alá."

  ami most járt le. vagyis november 5-én. kollektív szerződésről van szó a szakszervezet és a stúdiók között.

  "engem is irritál a 20 millió dolláros fizu."

  engem spec nem irritál. aki csak a nevével képes 2-300 millió bevételt kreálni, az igenis kapjon ennyi pénzt, sőt többet is. de most nem a színészekről van szó. az ő kollektív szerződésük csak júliusban jár le.
 • bakagaijin #5
  A szerződéseket meg lehet szüntetni, módosítani, elállni tőle, stb. Szerződés azt jelenti, hogy akkor "közösen megegyezve" ezt így szerettük volna csinálni, és erről írtunk egy papírt.