MTI

A műholdvevők megadóztatása Mianmarban

A mianmari katonai junta a műholdvevők adójának drasztikus emelésével próbálja a lakosságot leszoktatni a külföldi hírcsatornák nézéséről.

A műholdvevőadót az eddigi öt dollárról (863 forintról) minden előzetes bejelentés nélkül nyolcszáz dollárra (mintegy 138 ezer forintra) emelték, amely a legtöbb mianmari számára megfizethetetlen összegnek számít. Egy átlagos állami iskolai tanár éves fizetésének háromszorosát kitevő összegről a lakosok akkor szereztek csak tudomást, mikor a postán meg szerették volna hosszabbítani a műholdvevőkhöz szükséges engedélyeket.

Mianmarban a legtöbb középosztálybeli háztartásban valamint a boltokban is műholdvevők segítségével nézik a nemzetközi sporteseményeket, szappanoperákat. A katonai rezsim által erősen ellenőrzött médiában meg nem jelenő hírek is külföldi műholdas forrásokon keresztül jutnak el nézőkhöz. A megemelt adó befizetésének határideje január végén jár le, aki addig nem rendezi tartozását háromdollárnyi mianmari kyat (közel 600 forint) büntetést kell fizetnie. Ezért a lakosság közül sokan feladni kényszerülnek a műholdas adások vételét, bár sokak a büntetést is megkockáztatva inkább továbbra is megtartják műholdvevőiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Riddick #8
    Pff szégyen ,olaj nélkül is mehetnének az amcsik oda rendet rakni!
  • PíszLávJuniti #7
    Kár, hogy ott nincs olaj, mert akkor menne a gyorsosztag.
  • zola2000 #6
    A diktatúra oldaltól független, ha van egy "állat" hatalmi helyzetben, és diktatúrát akar bevezetni, akkor a legkényelmesebb azt mondania, hogy mostantól minden hatalom a dolgozó népé, és ő a nép megbízásából ül a helyén. Búrmában egyszerűbb volt a vallásra hivatkozni, de ez részletkérdés.
  • Loverman #5
    ennyit a jobboldaliakról...
  • Polemius #4
    Sokan talán nem emlékeznek rá, de nálunk is engedélyhez volt kötve a műholdvevő antennák felszerelése/üzemeltetése. (Azt hiszem fizetni ezért nem kellett, de mindenképp állami kontroll alatt próbálták tartani. Mint még régebben a rádió vevőket is.)
  • Wittgen #3
    Aztán ha megkockáztatja, de nem jön be, kivégzik a családdal együtt.
  • bertino #2
    nem laknék ott :D
  • zola2000 #1
    Na jó, ez már durva...