Napi Online

Az MTV nem hitte el milyen olcsón utazna

A Chemol-Travel listaárhoz képest vállalt 25 százalékos repülőjegy-kedvezményét túlzónak találta az MTV, ezért a cég ajánlatát érvénytelenítette az utazásszervezésre kiírt új, közbeszerzési eljárásán.

Pedig az iroda a tévé jelenlegi hivatalos utaztatójaként augusztus-szeptemberben átlagosan 66 százalékos kedvezményt biztosított. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) határozata szerint a Magyar Televízió (MTV) Zrt. súlyosan megsértette a közbeszerzési törvényt az utazásszervezői és utazásközvetítői feladatok ellátására (repülő-, vonat-, hajó- és buszjegyek beszerzésére), valamint az utazáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások (transzfer, szállásfoglalás, vízumbeszerzés, gépkocsibérlés) elvégzésére kiírt pályázata során. A KD ugyanis az MTV-vel ellentétben nem találta túlzónak a Chemol-Travel Utazási Iroda Kft. repülőjegyekre adott 25 százalékos árkedvezményét - amelynek teljesíthetőségét a testület szerint az iroda megalapozott indokokkal alá is támasztotta -, így a cég ajánlatát a televíziónak nem szabadott volna érvénytelenítenie, és ezzel kizárni az értékelésből.

A KD azon túl, hogy a köztévé közbeszerzési eljárást lezáró döntését megsemmisítette, még 2 millió forint bírságot is kiszabott. Az MTV-nek ezenfelül 900 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat is fizetnie kell. A bírság megállapításakor a KD figyelembe vette, hogy a televízió korábban már többször megsértette a közbeszerzési törvényt, és azt is, hogy ebben az eljárásban egy érvényes ajánlatot benyújtó ajánlattevőt zárt ki a későbbi értékelésből.

Az MTV július végén jelentette meg az utazásszervezésre szóló egyszerűsített, tárgyalás nélküli eljárásának ajánlattételi felhívását. Ezen a hétszáz munkavállalója évi hozzávetőleg 250 utazásának lebonyolítására kért ajánlatokat 24 hónapra vonatkozóan. A beszerzés értékét előzetesen 62 millió forintra becsülték. A szeptember 14-ei határidőig hárman tettek ajánlatot: a Chemol-Travelen kívül az OTP Travel Kft. és a NUR Neckermann Kft. Közülük az összességében legelőnyösebb ajánlatot benyújtóval kívánt az MTV szerződést kötni.


Az értékelésnél a legnagyobb súlyszámmal a kért négy mintaútra adott árajánlatot, a repülőjegy-beszerzés és a szállásfoglalás kezelési költségét, valamint a jegy listaárból adott kedvezményének mértékét vették figyelembe. A később nyertessé nyilvánított NUR Neckermann nem ajánlott a repjegyekre kedvezményt, míg az OTP Travel 15 százalékot, a Chemol-Travel pedig 25 százalékot. Az MTV indoklást is kért a kedvezményekről a cégektől. Ez alapján a 25 százalékot teljesíthetetlennek találta, "tekintettel a soron kívüli repülőjegy biztosítására - ugyanis az utazások nagy része csak az elutazás előtt 1-2 nappal realizálódik -, a dinamikusan változó jegyárakra és a beszerzés 2 éves időtartamára".

A Chemol-Travel indoklásában ugyanakkor hivatkozott arra, hogy mint az MTV jelenlegi hivatalos utaztatója, többéves tapasztalattal rendelkezik a televízió dolgozóinak utazási szokásairól. Az utazások túlnyomó többsége hétköznapra esik, és az utazások során a mindenkori legalacsonyabb légitársasági árakat alkalmazza. Ez alapján a listaárak (IATA-ár) és az általában igénybe vett jegyek ára között 20-30 százalékos a különbség, így az ajánlatában feltüntetett 25 százalék nem irreális.

A Chemol-Travel a közbeszerzési eljáráson az MTV által kért négy mintaútra, valamint még két másik útvonalra vonatkozó jegyárakban is részletesen bemutatta a kedvezményes ár listaárhoz viszonyított különbségét, amely 26,5 százaléktól 48,8 százalékig terjedt. A KD tárgyalásán még arra is hivatkozott a cég, hogy 2007 augusztus-szeptemberében több légitársaság tekintetében átlagosan 66 százalékos kedvezményt tudott biztosítani az MTV-nek.

Az utazási iroda magyarázatát a pályázat során a köztelevízió nem, a KD viszont a jogorvoslati eljáráson elfogadta, így az MTV eljárást lezáró döntését megsemmisítette és kétmillió forint bírsággal sújtotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #6
    éljen a korrupcio! osszák csak a pénzünket ...
  • Frankie #5
    Ezek az árak akkor is furcsák (enyhe kifejezés), ha figyelembe vesszük, hogy pár nappal előtte veszik meg.
    Szvsz ezek Business v. First class árak.

    Gondolom egyéb beszerzések esetén is egy guriga WC papír is 15000 ft..
  • Cat #4
    Francokat nincs, évente tizmilliárdos nagyságrendben támogatja az állam "tévédíj" címén.
  • bugger #3
    Nem védeni akarom, de egyfelől nem fapadossal, hanem "picit" más minőségű járatokkal és osztályon utaznának. Másfelől egyáltalán nem mindegy, hogy hónapokra előre megmondod, vagy holnapra kell most.
  • Loverman #2
    Az MTV egy zRT (zártkörű részvénytársaság), nem sok adófizetői pénz van benne... Talán '89 előtt xD
  • Cat #1
    ???
    Látom az árakat, de nem hiszek a szememnek. Random kattintok egy légitársaság BP London járatára, és 50e Ftból olyan simán meg lehet uszni mint a szél. Oda vissza 100e, ezek 215ezret ajánlottak, és TUL OLCSÓ??? (Pár hónapja fapadossal oda vissza 40e-ért jöttem ki.) Ráadásul a többi pályázó ennél DRÁGÁBBAT ADOTT??? Mivel repülnek ezek, magángéppel?

    Eszem megáll milyen lehuzások mennek itt, el kell adni az egész MTV-t is a fenébe, a saját pénzével duhajkodjon, ne az adófizetőkével.