MTI

Nem cigiznek többé a Disney-filmekben

Nem kap többé szerepet a cigaretta a Walt Disney filmstúdió és az égisze alatt működő Touchstone és Miramax stúdiók által készített produkciókban - jelentette be a főként családi filmeket gyártó és forgalmazó cég.

"A Walt Disney Co. osztja az Ön aggodalmait a cigarettázás okozta halálozások miatt" - írta Robert Iger, a vállalat vezérigazgatója Edward J. Markeynek, a Kongresszus ez ügyben exponált képviselőjének címzett levelében. Markey, akinek elnöklete alatt a ház illetékes albizottsága a múlt hónapban tartott meghallgatást a témában, üdvözölte a lépést, és sürgette, hogy a média többi részvevője is sorakozzon fel a Disney mögé. Iger a stúdiónál bevezetendő változtatásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy nemcsak a filmvászonról tűntetik el a cigarettafüstöt, hanem a házimozizásnál is tekintettel lesznek a fiatal és fogékony közönségre, és például az általuk forgalmazott DVD-ken dohányzásellenes hirdetéseket helyeznek el, amennyiben a filmben rágyújtanak.

A Universal Pictures minden csinnadratta nélkül már áprilisban életbe léptette hasonlóan szigorú megszorításait az ifjúsági filmek esetében, azt követően, hogy az amerikai filmszövetség (MPAA) magasabbra emelte a dohányzást ábrázoló produkciók korhatárát. Ezt azonban a stúdió vezetése csak most, a Disney bejelentése után hozta nyilvánosságra, mondván így akarták bizonyítani elhatározásuk komolyságát és azt, hogy nem csupán valami PR-fogás van a dolog mögött - közölte a Hollywood Reporter internetes hírszolgálata.

Az Amerikai Tüdő Szövetség (ALA) szerint a dohányzással kapcsolatos megbetegedések évente közel félmillió amerikai életét oltják ki. A dohányosok 90 százaléka pedig 21 éves kora előtt szokik rá a cigarettára.

A dohányzás visszaszorítására irányuló Disney-kampány egyébként jól illik a stúdióóriás egészséges életmódra nevelési stratégiájába, amelynek keretében nemrégiben kezdeményezte, hogy országszerte szüntessék meg az egészségtelen ételek gyerekeknek szánt reklámjait, emellett a Disney-parkokban csökkentette az érelmeszesedést okozó gyorsételek kínálatát. A filmvállalat következő célja valószínűleg a környezetvédelem lesz - írta a Dow Jones. A gazdasági hírszolgálat jelentése szerint valójában nem jelent túl nagy változást a Disney dohányzás elleni fellépése, mivel filmjeiben eddig sem sokszor gyújtottak rá, és a tiltás nem vonatkozik például a szivarra vagy a pipára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sokadikgab #7
    "A bejelentés után a Walt Disney vezérigazgatója beült a kocsijába"

    ... es kivette mellenyzsebebol 9mmeset es belecsusztatta a kesztyutartoba ...

    akar ezt is irhattad volna.
  • zemy #6
    A bejelentés után a Walt Disney vezérigazgatója beült a kocsijába, és miközben rágyújtott egy cigarettára, a füstöt lassan kifújva azon gondolkodott, vajon mit akarhatnak még ezek a f@szszopó szenátorok...emeljük meg a Micimackó korhatárát mert a Malacka túl agresszív benne, vagy mi jöhet még...mikor hazaért, leoldotta a nyakkendőjét, és még mindig ezen töprengve egy hatalmasat húzott a bárpulton álló kedvenc viszkijéből...
  • 1Obi1 #5
    Nah persze, valaki rögtön leszokik a dohányzásról csak mert a főszereplő nem gyújt rá..
    A legundorítóbb pedig a reklámok a dvd-n.Csesszék meg, nem azért vesszük meg több ezer forintért a dvd-ket hogy rohadt reklámokat nézegessünk!
  • gabeei #4
    Ez emkkora f*szság...
  • 1488 #3
    :D
  • nedudu #2
    Akkor nem lesz több Jay és Néma Bob film se, vagy leszoknak addigra? ;-)
  • 1488 #1
    aranyos. bár sok értelmt nem látom; aki fogékony rá úgyis rá fog gyújtani, aki nem, nem. ennyi.