Szekeres Viktor

Konkurenciát kaphat a TV2 és az RTL Klub

Idehaza a két nagy kereskedelmi tévét nézi mindenki, legalábbis a számottevő többség, hiszen a TV2 és az RTL Klub a nézők 65-75 százalékának érdeklödési körét biztosan lefedi.

De hogy ez meddig lesz így, azt még nem tudni. Lehet, hogy a nézők meg sem várják, míg idővel csökken a nagy kereskedelmi tévék műsorának színvonala, hanem újabb lehetőség miatt egy harmadik csatornához "menekülnek".

A Világgazdaság információi szerint a digitális átállásról szóló, négy parlamenti párt támogatását élvező törvénytervezetben - melyet a kormány nemrég fogadott el és melynek végszavazása várhatóan június 18-án zajlik le - az első három, talán már ősztől is megpályázható frekvenciatartomány (más néven multiplex) egyaránt 75 százalék feletti lefedettséget biztosít majd és a kiírást úgy fogják megfogalmani, hogy az ösztönözze egy új kereskedelmi csatorna indítását - hangzott el Media Hungary-n.

A jelenlegi állapot szerint az "első körben" öt multiplexre lehet majd pályázni - és a győztes mindent vinni fog. Az első, 94 százalékos lefedettségű multiplexen (MUX1) az M1, az M2, a Duna TV, a Hír TV és az ATV mellett négy kereskedelmi csatorna kap helyet. Az újak közül előnyt élveznek azok, akik egy új kereskedelmi csatorna tervével próbálnak betörni a piacra.

A 77 százalékos lefedettségű MUX2-n mobiltévés szolgáltatások indulnak, a 76 százalékos MUX3 feltöltéséről a nyertes dönthet. A negyedik és az ötödik multiplex az M1 lekapcsolását követően, illetve a teljes analóg lekapcsolás után szabadul fel. További három multiplexre később írnak ki pályázatot, ennek időpontja a kereskedelmi csatornák átállásától is függ, írja a Világgazdaság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hellion #6
    "Igaz a hír, hogy a fenti MUX1 nem kísérleti, tehát éles sugárzása 2008 január 1-én indul?"

    Erre én is kiváncsi lennék.
  • Inquisitor #5
    Igaz a hír, hogy a fenti MUX1 nem kísérleti, tehát éles sugárzása 2008 január 1-én indul?

    Azért szerintem digitális sugárzásnál tök mindegy, csatornánként biztos lehet állítani, hogy csak fizetős vendég lássa meg ilyesmi. Lívéncsi leszek a Viasat3 mit lép, mert nekik az analóg sugárzás drága volt anno és le is álltak vele.
  • TeszteloPontHu #4
    Igen, és még négy kereskedelmit. Ez minden bizonnyal ingyenes MUX lesz, a többi már valószínűleg fizetős.
  • Hellion #3
    Ez azt jelenti, hogy akkor már nem csak az M1, M2 és a Duna TV-t lehet digitálisan földszini sugárzással venni, hanem pl a HírTV-t is?
  • kisb92 #2
    Reméljük jól sül el ez a digitális tévé...
  • akyyy #1