Szekeres Viktor

Új országos tévécsatorna indul

A tervezett adó nem akar a két nagy, a TV2 és az RTL Klub vetélytársaként fellépni, de azért a piac egy parányi részét szeretnék kihasítani.

Az MTI tájékoztatása szerint tudományos televíziós csatorna indítására készül a Magyar Tudományos Akadémia: a műsor sugárzását ősszel kezdenék meg. Fábri György, az MTA kommunikációs igazgatója (és a Mindentudás Egyeteme Kht. tudományos vezetője) elmondta, hogy országos sugárzásról lenne szó, és a nézőkhöz alapvetően kábelen keresztül jutna el az adás. Az MTA szerint a televízió létjogosultságát mindenekelőtt a Mindentudás Egyeteme sikere indokolja, a kezdeményezés pedig a magyar tudomány média-jelenlétének erősítését célozza.

A vadonatúj tematikus csatorna kínálatában a tervek szerint leginkább újszerű tudományos műsorok szerepelnének. Ezek közül az akadémiai kutatóintézeteket bemutató sorozat első darabjait már leforgatták - az élelmesebbje a Duna TV-n már láthatta is az opusokat. Azonban ez még közel sem minden, hiszen terveznek tudós talkshow-t, tudományos klipeket, tudomány-vizualizációs vetélkedőt, és rendszeres tudományos híradó-magazint is.

Az új műsorok mellett az új csatorna felületet nyújtana a Mindentudás Egyeteme előadásainak, és újabb forrásokat kíván teremteni a program további fejlesztéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #12
    duna tv-n csak a derricket nézem, kik azok az opusok?
  • szksz #11
    Sajnos nincs kábeltv előfizetésem (pénzügyi okból egyhamar alígha lesz), ezért nehéz véleményt mondanom. Gondolom, ezt is a legdrágább csomagba teszik a szolgáltatók.
  • sylas #10
    nem régiben olvastam hogy folyamatban van a magyar mtv ugyanaz csak itthon lessz vmi központ és akkor már lessz hazai - mondjuk műsorkínálaton vmit akkor változhatnának mert jelenleg az mtv-n csak vmi sztár életét bemutató meg egyéb...
  • akyyy #9
    én egy uj csatornának örülnék a tv2 és rtl mellet, ahol haosnló müsörök mennének, élezetebb lenne a verseny. több film és sorozatjönne be:P jöhetne egy magyar fox
  • trogi #8
    Szerintem jó ötlet lett volna elindítani pár évvel ezelőtt, de most már túl késő. Inkább az m1-nek kellene átadni műsoridőt az MTA részére, kezdésnek mondjuk napi 1 órát, emberi időpontban 17:00-22:00 között.

    Amúgy örülök, hogy nem említettétek meg a tv2 magellán c. "tudományos" műsorát, mert az egy szinten van a fókusszal, aktívval, győzikével s egyéb baromsággal...
  • Kobaljov #7
    Emlékeim szerint az MTA általában azt hangoztatja, hogy kevés pénzt kap, többre volna szükség (+ tavaly bőven volt szó a belső bajairól, komoly reformjának szükségességéről)

    Nem vagyok biztos benne, hogy ez annyira jó ötlet. Egyrészt azért mert ezt a tartalmat talán be lehetne építeni a meglévő állami csatornákba is (ahogy most is vannak ilyen műsorok), így lehetséges, hogy felesleges pazarlás ezért egy külön csatornát létrehozni, annak minden járulékos műszaki, adminisztrációs, stb. költségével együtt.

    Másrészt ami működik kicsiben (Mindentudás E. heti előadás), az már nem biztos, hogy hasonlóan működik nagyban (komplett külön csatorna) is. Ekkora mennyiségben már lehet jóval kevesebben kíváncsiak rá (pl. megnézném az ME-n/Deltán kívüli mostani tudományos műsorok nézettségét az állami adókon), plusz még ott vannak az ismeretterjesztő csatornák is konkurenciának mint a Spektrum, NatGeo, Discovery.

    Szóval lehet működne, és volna értelme is, csak kérdés, hogy mennyiért.
  • Picizöldfül #6
    Inkább nekik legyen pénzük,mint Győzikének...
  • concrete #5
    Ki tartja fennt az MTA-t? Honnan van erre pénz?
  • valaé valaé ná #4
    De fizessenek. Csak lehetőleg ne ebben a formában.
  • winnie #3
    "Nagyon jó ötlet, remélem meg tudják oldani mosópor reklámok nélkül."

    jaja, ne is fizessenek a műsorkészítőknek.