Napi Online

Tavaszi hadjárat a TV2 és az RTL Klub között

A nézőkért, de leginkább a pénzért folyó ádáz küzdelem és kommunikációs csata jellemezte a két országos kereskedelmi televízió elmúlt kéthavi kapcsolatát.

Az év első tíz hetében az RTL Klub valamicskét ugyan veszített pozíciójából a pénzért folyó meccsen, de nézőit sikerült megtartania, eközben a TV2 növelte bevételét, de veszített nézőtáborából. Az RTL Klub reklámidejének értékesítéséért is felelős R-time ügyvezető igazgatója, Steve Varcoe egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen ugyanakkor már arról számolt be, hogy - a foglalások alapján - áprilisra visszaáll a tavalyi évet jellemző tendencia, vagyis a televíziós reklámpiac bevételének 51,6 százaléka - a 15 százalékos ügynökségi jutalék levonása nélkül -, körülbelül 3,6 milliárd forint az RTL Klubhoz folyhat be, míg 36,4 százalék a TV2-höz. Ez számításaink szerint 2,5 milliárd forint. (Az elmúlt évben a televíziós reklámpiacon keletkező bevétel 51,4 százaléka, vagyis mintegy 35 milliárd forint vándorolt az RTL Klubhoz, míg a 38,9 százalék - számításaink szerint 26,5 milliárd forint - a TV2-höz.)

A már említett év eleji hetekben tehát az RTL Klub megőrizte tavalyi átlagos - 34 százalék körüli - közönségarányát, ám számításaink szerint mintegy 540 millió forintot vesztett bevételeiből, ami a TV2-höz vándorolt. Eközben utóbbi csatorna - az AGB Nielsen adatai szerint - átlagosan 2,1 százalékpontos közönségarány-vesztést könyvelhetett el 2007 első tíz hetében, ez a mutató ebben az időszakban 26,1 százalék volt. (Így a két csatorna közötti közönségarány-különbség a 18-49 éves korosztályban főműsoridőben az elmúlt év első két hónapjában mért 3,9 százalékpontról az idei első két hónapban 8 százalékpontra növekedett).

A változások Steve Varcoe szerint annak tudhatók be, hogy a TV2 januártól új értékesítési rendszert vezetett be, amelyben olcsóbb árat ajánlott a hirdetőknek azzal, hogy az árat csak nagyon extrém esetekben emelik meg. Ennek tudatában akadt olyan médiaügynökség, amelyik az általa képviselt hirdetők pénzét idén a TV2-höz vitte az RTL Klub helyett (az RTL Klub vezetőinek elmondása szerint a médiaügynökségek az RTL Klubos bónusz kétszeresét kapják a TV2-től).

Csakhogy a TV2-n januárban, februárban, márciusban és áprilisban is "extrém" helyzet van (a több hirdető és az alacsony nézettség miatt) - állítja a szakember. Azaz a hirdetőknek az éves tárgyalásokon tett kedvező árra a TV2 felárat számol. Így mára a hirdetők felismerték a TV2 "trükkjét", és nem jellemzően, de újratárgyalják az év közben a televíziókkal kötött éves szerződésüket, ami után az elcsábult hirdetők kezdenek visszavándorolni az RTL Klubhoz, ahol eközben - a jó ideje bevezetett értékesítési rendszer jellemzőjeként - csökkentek az árak (kevesebb hirdető, magas nézettség). Mindezek tükrében Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója szerint éves szinten nem lesz különösebb hatása az RTL Klubra nézve a TV2 tavaszi "hadjáratának".

Alaptalan vádaskodásnak tekinti a TV2, hogy egyes médiaügynökségek a magas bónusz reménye miatt hirdetnek e csatornán, és nincs tudomásuk arról, hogy többen ki szeretnének hátrálni az éves megállapodásokból - reagált az RTL Klub vezetőinek kijelentéseire Várdy Zoltán, a TV2 kereskedelmi igazgatója. Az ezzel ellentétes állítások üzleti hitelrontásnak minősülnek és jogi lépéseket vonnak maguk után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!