Napi Online

Lassan fog terjedni az IPTV technológia

Az IPTV alapjai meglepően egyszerűek, hiszen ahol van valamilyen széles sávú internetelérés, ott ugyanazon sávszélességen az IPTV-szolgáltatás is elindítható. A jeleket át kell alakítani, és bevezetni egy, a tévékészülékhez csatlakoztatott eszközbe (set top box), ami újra létrehozza a tévé számára is "emészthető" jelet.

Bár több kábel- és internetszolgáltató tervezi ilyen jellegű adás elindítását, eleddig csak ketten tették ezt meg, a T-csoport, és a TVnet. Ennek egyik oka, hogy bár a működés a felhasználó számára egyszerűnek tűnhet, a szolgáltatói oldalon igen komoly Triple Play (telefon, internet, és televízió egyazon kábelen) hálózati eszközöket igényel. A TVnet számára az Allied Telesis (AT), a világ egyik vezető hálózati Triple Play-eszközöket gyártó cége szállította a berendezéseket. "A bevezetéshez mindenképp szükség van azokra a speciális kapcsolókra és routerekre, amelyeket az AT kifejezetten e célra fejlesztett ki. Épp ezért cégünknek jelentős rálátása van a technológia teljes hazai helyzetére és jövőjére" - mondta el Szuszkó László, az Allied Telesis magyarországi képviseletének vezetője.

Az IP-alapú műsorszolgáltatásnak számos előnye van a hagyományosnak nevezhető kábel vagy földi sugárzással szemben. Egyrészt a továbbított hang és kép minősége a DVD-lemezekével azonos, azzal a különbséggel, hogy a megfelelő tévén a felbontás annak többszöröse is lehet (alkalmas hálózat esetén akár HDTV). Ez természetesen igaz a hangsávra is, hiszen a megfelelően kontrollált adatfolyam akár 5.1-es házimozihangzást is továbbíthat, amennyiben arra vevői oldalon igény mutatkozik.

Mivel digitális adásról van szó, a minőség soha nem romlik, soha nem "rossz a vétel". További előny, hogy - mivel a tévéadás digitális adat - annak élvezete nem időhöz kötött. Például a műsorújságban szereplő filmet nem kell szükségszerűen egy adott - vetítési - időpontban megnéznünk, az egy adott intervallumon belül (egy nap, vagy akár egy hét, ezt a szolgáltató dönti el) bármikor megnézhető. Épp így gond nélkül létrehozható egy hosszú filmes lista, egyfajta virtuális videotéka is, amelyből valamilyen fizetési mód segítségével (például ügyfélkód megadásával, SMS-sel) bármelyik film lejátszható.

A külföldi és az eddigi hazai tapasztalatok alapján elmondható, hogy a felhasználók 70-80 százaléka használja az úgynevezett time shifted, azaz időeltolás funkciót. Hacsak ezt az egy előnyét állítjuk szembe az IPTV-nek a hagyományos televíziózással, akkor is elmondhatjuk, hogy a felhasználók jelentős kényelmi szolgáltatással gazdagodnak. Így lehetőség van az élő adást bármikor megállítani, egy kávéfőzés vagy telefonhívás idejére. Az IPTV további, akár fent említett szolgáltatásai pedig nemcsak a hagyományos tévézésbe hoznak újdonságot, hanem a szórakoztatóipar tévéhez köthető minden szegmensében előbb-utóbb átalakítja a piaci viszonyokat. Az új viszonyokhoz leginkább a videotékáknak a tematikus és mozicsatornáknak kell majd alkalmazkodniuk.

Az IPTV széles körben nem egyik napról a másikra fog elterjedni - jósolja Szuszkó László. Először azokon a szolgáltatási területeken jelenik meg, ahol nagy a szolgáltatás igénybevételére "kapható" penetráció, így gyorsabb a jelentős költségű beruházás megtérülése. A technológia meghatározó az elterjedés ütemében, hiszen a helyi viszonyok különböző feltételeket teremtenek. Jelenleg a szolgáltatók a kisebb költségű DSL-vonalakon kezdték meg az IPTV bevezetését, de idővel azokon a területeken is terjeszkedni próbálnak majd, ahol a helyi rézhálózat nem megfelelő minőségű. Itt rákényszerülnek majd az FTTH (Fiber To The Home) - lakásoknál végződtetett optikai infrastruktúra - elnevezésű hálózatok kiépítésére, amelyek mindamellett, hogy a jelenleginél is nagyobb sávszélességet, ezáltal több és jobb szolgáltatás bevezetését teszik lehetővé, ma még meglehetősen drágák.

Összességében azonban ezek a problémák hosszabb-rövidebb idő alatt a technika terjedésével és olcsóbbá válásával lassan eltünedeznek majd, és az internethez hasonlóan megtalálják útjukat a legszélesebb tömegekhez - jelentette ki Szuszkó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • paleeca #1
    Jómagam már várom az IPTV-t, de mire elterjed itthon, 3x kidobhatnám a nem létező LCD tévémet. Pedig már vennék, de minek. A Catv és a műholdak sem tudják kihozni ezen tv készülékek tudását.

    Remélem ezért ennél gyorsabb lesz a fejlődés.
    Pali dslrendszerek . hu