Szekeres Viktor

Vizsgálják a betelefonálós vetélkedőket

Az MTI híre szerint parlamenti vizsgálat indult Nagy-Britanniában a kereskedelmi tévék által sugárzott betelefonálós pénznyerő vetélkedők ügyében, miután az egyre szaporodó panaszok szerint e műsorok sokszor csalárd praktikákkal fosztják ki a játékosokat.

Az azonnali nyerési lehetőséggel kecsegtető kvízműsorok évente 150 millió fontos (csaknem 60 milliárd forintos) üzletet jelentenek a brit kereskedelmi televízióknak. A londoni parlament alsóházának összpárti médiabizottsága azonban elszánta magát arra, hogy betekintsen a sokak szerint "pénzverdének" használt programok díszletei mögé. A The Daily Telegraph híradása szerint a képviselők annyit már meg is állapítottak, hogy a tévétársaságok félrevezetik a nézőket a készpénznyerési esélyeket illetően.

Arra például, hogy valaki bejusson az ITV kereskedelmi tévé kizárólag betelefonálós vetélkedőkre szakosodott digitális csatornája, az ITV Play egy-egy játékába, átlagosan 400:1 az esély. Akár bejut az ember, akár nem, hívása mindenképpen 75 pennybe (290 forint) kerül percenként. A statisztikából nem nehéz kitalálni, hogy ki jár jól: az ITV Play minden 75 penny telefondíjból 7,5 penny nyereménypénzt fizet ki a betelefonálóknak.

A gond tehát nem azzal van, hogy csalnak a vetélkedők vagy nem fizetnek, hanem egyszerűen a tudatlanabb és hiszékenyebb nézőkben fals kép él az ilyen játékokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettobuxa #16
    épp ez a baj, szegény mamikák ülnek csak otthon ilyenkor a tv előtt, akiknek már a látásuk nem az igazi, és bizonyos műsorok pontosan erre mennek rá
  • Szocsi88 #15
    Ezeket a játékokat én is nagyon rühellem. Az RTL klubbos még nem olyan durva, de amikor az ATv-n meg a Hálózat TV-n mennek ezek a pofádba ordítós, tenyérbe mászó alakok; na attól kiakadok. Gyűlölöm amikor ipari szinten verik át az embereket.
    És gondoljatok bele hogy mennyi bevétele van a csatornának ha csak mondjuk 100000-en telefonálnak. A kiadás meg semmi, mert minimális összegeket lehet csak nyerni. És ezt minden nap eljátszák.(Még szombaton és vasárnap is).
  • Alec #14
    nem a minőséggel van a baj hanem, hogy átbasszák a népet.. azt mondod leszarod, rendben csinálják. Aztán amikor ezen felbátorodva már nem csak a tv-ben nyomják és nem csak a naivabbakat verik át hanem téged is egy agyafúrtabb trükkel akkor meg levegő után kapkodsz. Megteszik mert senki nem csap a kezükre. Gátat kell szabni az ilyen teljesen nyilvánvalóan átverésre játszó műsoroknak. Ráadásul az emberek jó része sajnos hajlamos bedőlni annak amit a TV-ben lát vagy újságban olvas.
    A reklám ettől meg nem lesz kevesebb, mert törvényileg van szabályozva, hogy hány perc reklám mehet a tv-ben és ezt maradéktalanul ki fogják használni.
  • lokomotivum #13
    És ehhez nem kell Nagy-Britanniába menni. Kis hazánkbam ugyanilyen átverősdi folyik hasonló vetélkedőkön. saját bőröm a példa erre. igaz nem estem túlzásba, mert csak egy hívást eresztettem meg csekélyke esély reményében. Aztán letelt a műsorvezető által felajánlott idő és nemcsak hogy engem, de senkit sem engedtek játékhoz jutni, vagyis snkit sem sorsoltak ki játékra a jelentkezők közül. Mert ha valaki mást engedtek volna sorsolás alapján szóhoz jutni az az Ő szerencséje, nekem meg pechem, de az már vérlázító csalás, hogy azt állítják senki sem telefonált, tehát ha valaki fog akkor egyedüliként nagy esélye lesz játszani és nyerni. Azt kell mondanom, hogy a "nagy túhróst"!
  • Tecnamo #12
    Én nem nézek Tv-t, szal nemérdekel h ki hogyan költi el a nyugdíját/minimálbérét az ilyen hülye műsorokkal. Viszont ha azt nézzük h a TV-nek mennyi bevétele van ebből, és ha ezt a bevételt a rohadt reklámokból szedné be, akkor nemcsak a nézőközönséget veszítené el, hanem a műsorainak az élvezhetőségét is (egy másfél órás filmben nem 30 perc reklám, hanem 50 perc lenne...).
    Vagyis ez nemkéne senkit zavarjon h a kora du. órákban mien primitív adásokkal hülyítik a népet.
  • Cat #11
    "o, ez butasag. ilyen alapon a lotto is betilthato, hisz nem lehet otost nyerni."

    De lehet. Jogszabályban van szabályozva a Szerencsejáték Rt. monopoliuma, pontosan le van irva minden. Itt viszont ugy alakítják a szabályokat ahogy nekik tetszik, és akkor se bünteti meg őket senki, ha a műsorvezető éppen menstruál, és egy jó megoldást simán elutasít. Senki nem gyakorol felettük jogot, és ez nevetséges.

    "vannak tiszta es kevesbe tiszta jatekok"
    Pontosan. Nem kétlem hogy vannak tiszta játékok, de ezkeszerint te sem kétled, hogy vannak nem tiszták... Egy ilyen is soktizmilliót kaszálhat!

    "hülye lenne egy cég nem valódi pénzt szétosztani"
    Na igen, biztos szétosztanak néhány tizezret, hogy mutogathassák őket, hogy ők nem csalnak. Én is igy tennék, hogy ne legyen annyira feltűnő, hogy csalok.

    "csak buta ember lottózik."
    A buta emberek miatt vannak a jogszabályok. A lottónál ez megvan, itt nincs. Pedig nagy szükség lenne rá. Engem speciel irritál a nyilvánvaló átbaszás.
  • HJPOWER #10
    Qrvára irritálóak ezek a műsorok, mindössze ennyi a baj velük!
    Én is betiltatnám!
  • AljasGetto #9
    Azért ne keverjük a lottóval, vagy egyéb (szószerint) szerencsejátékokkal!!!

    Már általános iskolában megtanulja mindenki kiszámolni a lottón az esélyeit, és ezzel tudsz számolni, itt a késztetés az, hogy hatalmasat kaszálhatsz, igaz, kb nulla az esélyed, de mondjuk heti 1-200 HuF még beleférhet bárkinek (mondjuk én hetente nyerek legalább ennyit azzal, hogy nem veszek egyet sem :D ).

    A TV-s szarok viszont azt nyomják az arcodba, hogy lammer vagy, csak egy hívás és nyersz (és persze a főnyereményt egyből)!!! "Hát még ezt sem tudod??? Nem akarsz másfélmilliót nyerni???"
    Talán az RTL-es műsor kivételével még azt sem lehet tudni, hogy hogyan kerülhetsz adásba (sorsolnak és visszahívnak, megfelelő időben kell hívni, vagy X-ediknek, stb)...

    Nagyon apró betűvel szokott lenni rá utalás, hogy hol és merre találhatsz infót, de szerintem a célközönség ezt úgysem tudja elolvasni :))
  • Alec #8
    a lottónál legalább tiszták a feltételek
    láttam ilyen betelefonálós játékot, egy rakat betűből kellett autómárkákat kirakni.. mondom ennyire nem lehet egyszerű mégis sorra dobták vissza a betelefonálok látszólag helyes megfejtéseit.. aztán láttam, hogy egy csomó A betűn kb. egy képpontnyi(!) ékezet van amitől az Á lett.. egy kis méretű televízión is lecsekkoltam, nem is volt látható.. na ennyit az esélyekről
  • winnie #7
    "Tehát nem az a baj, hogy zéró esélyed van nyerni annak ellenére, hogy borzasztó egyszerűnek látszik"

    ooo, ez butasag. ilyen alapon a lotto is betilthato, hisz nem lehet otost nyerni.

    ezekben a jatekokban baromi sok nyeremenyt kiosztanak. en is ny

    "vagy azt egy "kamubetelefonáló" (tehát pl. a szomszéd szobából az operatőr) "nyeri meg"."

    vagy nem. vannak tiszta es kevesbe tiszta jatekok. az rtl klubos sajat szervezesuek eppen ezért ki is mennek mindig a nyertesekhez, hogy virítsanak mellettük.

    de egy ilyen telefonos játéknak annyi a nyeresége, hogy hülye lenne egy cég nem valódi pénzt szétosztani (néhány tízezer forint naponta nem vágja földhöz őket).

    "telefonálnak), az okosok pedig észre se veszik, átkapcsolnak rajta,"

    csak buta ember lottózik. ez is kvázi szerencsejáték. ha bekerülsz, akkor nyersz (ha egyszerű a kérdés)