MTI

Kétszáz fős elbocsátás az MTV-nél

Mivel a dolgozók bérköltsége majdnem a Magyar Televízió költségvetésének fele, a köztévé 2007-ben 198 dolgozójától válik meg. A pénz ugyanis beruházásokra kell.

A Magyar Televízió 198 dolgozójának munkaviszonya szűnhet meg 2007-ben - közölte Csermák Zoltán, az intézmény PR-vezetője. A csoportos létszámleépítésben érintett 198 alkalmazott közül 174 szellemi foglalkozású, 24 fizikai dolgozó. A közlés szerint a közszolgálati televízió írásban tájékoztatta a Fővárosi Munkaügyi Központot (FMK), hogy csoportos létszámcsökkentést tervez, annak időpontját azonban még nem határozták meg.

Az MTV elnöke a tervezett elbocsátásról ugyancsak írásban az intézmény Üzemi Tanácsának elnökét is tájékoztatta, továbbá értesítette a televízió négy szakszervezetének vezetőjét is. A csoportos létszámcsökkentés hátterében az áll, hogy az MTV még a nyáron felmondta az úgynevezett külsősökkel korábban kötött megbízási szerződéseket, de közülük azokkal, akiknek a munkájára akkor szükség volt, határozott idejű, az év végéig szóló munkaszerződést kötött.

Ezzel az a helyzet állt elő, hogy a korábbi, illetve az újonnan felvett dolgozók együttes bértömege elérte az MTV költségvetésének közel felét. Mint Csermák Zoltán írja, ez "2007-ben nem tartható, hiszen például az új székház megépítésével és a digitális átállással összefüggésben már jövőre olyan beruházásokat kell végrehajtani, amelyeket a köztelevízió az elmúlt években kényszerűen halogatott, ugyanakkor a napi működéshez és a fejlesztésekhez 2007-től elengedhetetlenek".

Az MTV döntően ezért nem hosszabbította meg jövő januártól az idén nyáron kötött határozott idejű munkaszerződések nagyjából tíz százalékát, illetve a többit is csak március 31-ig. A PR-vezető hangsúlyozza: a dolgozói létszám csökkenése nem lesz érzékelhető a műsorszolgáltatásban. Az MTV levélben tájékoztatta azokat a dolgozókat, akik jövő évben jogosulttá válnak a nyugdíj valamelyik formájára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)