Napi Online

MTV: pénz áll a házhoz

Tiszta lappal kezdheti a 2007-es évet a Magyar Televízió, hisz minden évek óta húzódó rendezetlen ügyére sikerült megoldást találni. Az új életet részben már új helyen folytathatja a köztelevízió.

Megszületett a megállapodás a kulturális, a gazdasági tárca és a Magyar Televízió (MTV) között az intézmény archívuma kapcsán az idei "ellentételezésről". Az MTV 2006-ban a tavalyi összeghez hasonló nagyságrendű pénzre, mintegy négymilliárd forint körüli összegre számított azért, hogy archív anyagainak felhasználási jogát átadja Nemzeti Audiovizuális Archívumnak, ám ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy ebből "első körben" másfél milliárd forinthoz jut.

Czeglédi László, az MTV Közalapítvány elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy természetesen igényt tartanak a fennmaradó összegre is. A köztelevíziónak gondot okoz a hiányzó mintegy 3 milliárd forint, de a vezetésnek vannak elképzelései, tervei ennek áthidalására - mondta Czeglédi. Az MTV kuratóriumi elnöke arról is beszámolt, hogy lezárták az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt.-vel egy ideje húzódó peres eljárásukat. Ennek során kétmilliárd forint körüli összeg volt a tét, a televízió ugyanis tartozott a Szabadság téri székház bérleti díjával a vagyonkezelőnek, ugyanakkor az MTV-nek is voltak követelései. A mostani egyezség során arra jutottak, hogy egyik fél sem fizet a másiknak, ám ez a televízió tőkehelyzete szempontjából mégis kedvező döntés volt - hangsúlyozta Czeglédi.

Rövidesen megoldás születik a közmédiumok áfafizetési problémájára is. A költségvetési törvény ugyanis rendezi azt a joghézagot, amely korábban értelmezési vitára adott lehetőséget például annak kapcsán, hogy kinek, miként, milyen áfát kell és lehet elszámolnia. Az új megoldás mindenképpen kedvezőbb az MTV számára a jelenlegi gyakorlathoz képest, s bár a köztelevíziónak részletekben egymilliárd körüli áfát kell majd befizetnie a büdzsébe, az összeg már korábban is szerepelt az intézmény nyilvántartásában - tette hozzá Czeglédi.

Az elnök hangsúlyozta, hogy mindezek révén az MTV-nek most sikerült az összes, évek óta rendezetlen ügyre megoldást találnia, s ezzel a köztelevízió tőkehelyzete is rendeződik. Az MTV idén várhatóan nullszaldós mérleg szerint eredményt érhet el, így már a második olyan évét zárhatja, amikor gazdálkodása nem volt veszteséges - mondta az elnök.

Eközben az érintettek dolgoznak az MTV új székházának építésével kapcsolatos szerződések előkészítésén, az épületet várhatóan másfél-két év múlva veheti birtokba a köztelevízió. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megvárja a Szabadság téren azt a jövő év közepi időpontot, amikor az épület tulajdonosa már piaci alapra helyezheti a bérleti díjat. A tervek szerint ugyanis az új gyártóbázis beruházása a régi 8-9-es stúdiók fejlesztésével kezdődik, ami 2007-re várhatóan elkészül, s ezekbe - ideiglenesen - átköltöztetik a televíziót mindaddig, amíg nem foglalhatja el végső helyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • papabear #2
    NE aggódj, lesznek néhányan, akik jó kis közpénzeket fognak a tv-n átmosni, majd zsebrevágni. Áfamentesség, meg ilyenek, aham...
  • Komolytalan #1
    Baz, az agyam eldobom amikor ilyen híreket olvasok. 1ik állami tulajdonú szervezet zsebéből átteszik a pénzt a másikba, meg 1ik perli a másikat. Ne ködösítsünk már: lényeg hogy MTV megint termelt x milliárd veszteséget, pedig már jóformán műsor sincs rajta.
    F.szért kell így túlbonyolítani a dolgokat. Kapna a közszolgálati tv annyi pénzt ami szükséges ahhoz, hogy közszolgáltasson oszt jóvan. Mindenki tudja hogy a közszolgálati tv nem lehet nyereséges. Persze ne az MTV legyen közszolgálati, azt be lehet zárni, a Duna TV magasabb színvonalon közszolgáltat jelenleg is töredék zséért, és sose veszteséges, trükkök százai nélkül se. Meg nem kap az Európai Műsorszolgáltatóktól olyan bírálatot, hogy nem közszolgálati tv hanem állami, ami Kínában meg Kubában divat, hanem mindenféle díjakat nyer.