Napi Online

Sorozatajánló: Irak

Kétségtelen, a Dallason és a Szomszédokon is nőttek fel generációk, és azért volt egy Twin Peaks a kilencvenes évek elején mint kivételt erősítő szabály, de az új évezred műsorai összességében valami egészen mást kínálnak.

Televíziós sorozatot nézni a kétezres években a legkevésbé sem ciki. A Sírhant művek, a Deadwood, a Született feleségek vagy éppen a 24 (hogy csak a Magyarországon már bemutatott sorozatokat említsük) ugyanis nem más, mint egy hosszúra nyújtott, aztán feldarabolt mozifilm, annak jellegzetességeivel és vizuális igényességével. Szerepet játszott ebben a digitális televíziózás elterjedése, a nagy felbontású tévékészülékek sikere, főleg az Egyesült Államokban és a dvd-korszak beköszönte - a modern sorozatfogyasztók ugyanis előszeretettel birtokolnak ilyen formában egy-egy szezont.

A lényeg azonban nem ez, hanem a kultikus státus, amely a szériákat övezi, sokkal inkább differenciáltan, szubkultúrák igényeit kielégítve, mint a Ewing dinasztia népfrontos popularitása. Hiszen aligha várja egy ország lélegzet-visszafojtva, hogy mi történik a Fisher temetkezési vállalattal úgy, mint a Dallas emlékezetes medencés gyilkossága utáni részeit - de a moziínyencektől soha nem is kaptak volna olyan elismerő szavakat a sorozatdinoszauroszok, mint kortárs utódaik.

Ilyen hangulatban érkezett meg Magyarországra az HBO-n keresztül az Irak (Over There). A téma, amiről nagyjából mindenkinek van véleménye - Amerikában mindenképp, jó közelítéssel pedig Magyarországon is. Milyen könnyű is lenne most a sorozat irányultságának megfelelően a "nacionalista háborús propaganda" vagy éppen ellenkezőleg, a "békeharcos hippibuli" alapállásból kibontani az írást, majd levonni a következtetéseket. Az Irak azonban nem hagyja magát ilyen könnyen, éppen az jelenti a legnagyobb erényét, hogy nem ad kész véleményt a nézőnek. Nem is ért meg többet egy szezonnál, a vélemény hiányát - ki tudja miért - alacsony nézettséggel büntették a tengerentúli televíziózók, ami köztudomásúlag a selyemzsinórt jelenti a sorozatok számára.

A nyitóepizód pörgősen, a szereplők Guy Ritchie-stílusú bemutatásával kezdődik, majd az ifjak rögtön a fronton találják magukat. A látvány természeten elsőrangú, és jegyezzük meg, hogy alighanem minden idők legbrutálisabb sorozatával van dolgunk: lábleszakadás és emberfelrobbantás nagytotálban. A ritmus végig feszes marad, az epizódok mindig egy újabb harci cselekmény köré épülnek, miközben az otthon maradt szereplők élete is bonyolódik.

Azt persze, hogy valójában hogyan mennek a dolgok Irakban, nem innen fogjuk megtudni. Irak ma maga a pokol, és az Irak című sorozat is a poklot ábrázolja, de pokol és pokol között nagy lehet a különbség. Néhány történetszál talán egészen realisztikusra sikeredett, de a jellemábrázolás mindenképpen megmaradt a sablonoknál, a hús-vér szereplőkből inkább csak a vérre koncentráltak a készítők.

A közhelyeket sem tartotta távol a fegyverropogás: az arab származású katona találja fel magát és menti meg az egységet. Egy sorozatnál kulcskérdés, hogy mennyire szerethetőek a szereplők, a vázolt sablonosság miatt pedig e téren nem túl erős az Irak, az atmoszférateremtéssel azonban képes ezt ellensúlyozni - ahogy minden rész végén felhangzik az Over There című első világháborús nóta, az minden alkalommal a háborús filmek legjobbjait idézi. (A sorozat az HBO-n csütörtökönként, este kilenctől látható.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zenty #7
    ugy emléxem saját gyártásként mondták be nah m1 :D
  • winnie #6
    "
    Egyébként az hbo sorozatai elég jók eddig szinte minden új gyártása bejön."

    jó, mert ez nem hbo-s sorozat, hanem FX:)
  • Zenty #5
    Azt kihgagytam ,hogya szereplő kárda is eléggé üt semmi tul jáccás
  • Zenty #4
    MIndig a legjobb sorozatok nemfolytatják...(tsz kvitel)
    Téleg azért joh sorozat ,mert hihetően reális legaábis egy macsi filmhez képest.
    Elöször azt várja az ember ,hogy amcsi zázsló lobogtatós hülyeség lesz megint ,de nem szerencsére.
    Valszeg a sok hülye hamburger zabálónak ez nem teccet...

    Egyébként az hbo sorozatai elég jók eddig szinte minden új gyártása bejön.
  • selyem #3
    "Szerintem az arabok megint be fognak pöccenni, és most már jogosan.."
    ez nem olyan sorozat amiben mivagyunk a fasza gyerekek mert demokráciát hozunk ezekre a barmokra.
    sőt a sorozatban mind két oldal követ el etikátlan (legalábbis nekem az) dolgokat. Igen az amerikaiak is.
  • raingun #2
    Én is várom, bár nem tudom mennyire etikus lebombázni, lerohanni egy országot, majd sorozatot csinálva belőle miközben a cselekmények még mindig zajlanak.
    Szerintem az arabok megint be fognak pöccenni, és most már jogosan...
  • endiboy #1
    nem hangzik rosszul