Napi Online

Kétszázmilliót kapott a Szabadság, szerelem

Az Andy Vajna producer által jegyzett Szabadság, szerelem játékfilm elkészítését az állam 200 millió forinttal támogatta, ennek bemutatója az évforduló előestéjén, október 22-én lesz.

Csaknem száz rendezvényt szerveznek az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából a külföldi magyar kulturális intézetek, a megvalósítást összesen 65 millió forinttal támogatja a Miniszterelnöki Hivatal - jelentette be tájékoztatóján Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A Külügyminisztérium 1956 - A szabadság reménye címmel tablókiállítást rendezett, amely 18 országban látható.

Számos képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítás tekinthető meg országszerte, a Budapesti Történeti Múzeumban például az osztrák Erich Lessingnek a forradalom idején Magyarországon készített képeit állították ki. Több színdarabot és dokumentumfilmet is bemutatnak, mint a Forró ősz a hidegháborúban - Magyarország 1956-ban címűt, amelynek forgatókönyvét Rainer M. János történész írta.

A József Attila Színházban október 6-án - Darvasi László átiratában - Gáli József Szabadsághegy című darabját játsszák, amelynek érdekessége, hogy premierjét 1956. október 6-án tartották ugyanott, és azóta nem is adták elő többször. A jubileum apropóján negyven könyv kiadását is támogatta a kulturális tárca, például Fejtő Ferenc Az 1956-os a magyar forradalom vagy Pomogáts Béla Ötvenhat csillagai című köteteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!