SG.hu

Greenaway Éjjeli őrjáratra indul

Peter Greenaway, a korszakalkotó angol rendező szeptember 4-én elkezdte forgatni legújabb kosztümös filmjét. Az Éjjeli őrjárat (Nightwatching) a kiemelkedő XVII. századi németalföldi festő, Rembrandt von Rijn egyik leghíresebb, azonos című festményét veszi alapul, amelyen a korabeli városi milícia tagjai láthatóak őrjáratra indulva.

Rembrandt szerepére a rendező Martin Freeman-t, a Galaxis útikalauz stopposoknak Arthur Dent-jét kérte fel, akinek partnerei Eva Birthistle (Véres vasárnap, Reggeli a Plútón), Jodhi May (A játékos – Makk Károly rendezésében), Emily Holmes (Halálzóna) és Natalie Press (Szerelmem nyara) lesznek. A forgatás holland aranykort imitáló helyszíneit az alkotó Lengyelországban és Wales-ben találta meg.

Az alkotótól megszokott extravagáns és mozgalmas látványvilágú dráma a festőművész szakmai és magánéletét tárja a nézők elé. A történelmi mese középpontjában a festményen szereplő karakterek mögé álmodott „összeesküvés, bujaság és gyilkosság” áll.

Greenaway új munkájával a 400 éve született mester munkássága előtt tiszteleg. A teátrális megoldások iránt kezdetektől vonzódó filmes az amszterdami Rijksmuseumban kiállított festményhez új befogadói koncepciót talált ki. Az idén nyáron, június és augusztus között megrendezett Holland Fesztivál nyitóakkordjaként színházi közeget teremtve, meglepő világítástechnikával, hangeffektekkel, mozgó képekkel keltette életre esténként a látogatóknak az 1640 körül alkotott remekművet.

Az Egyesült Királyság Filmes Tanácsa 300 000 angol fonttal támogatja a film elkészültét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!