Ötvös Tibor

Ötéves eltiltás egy filmért

Kínában még mindig nagy a cenzorok hatalma: öt évre eltiltották Lou Ye-t a filmezéstől, mert Summer Palace című drámája engedély nélkül jutott ki a Cannes-i Filmfesztiválra.

A cenzorokról nekem mindig a játékipar mumusai jutnak eszembe. Pár megszállott folyamatosan azon ügyködik, hogy bebizonyítsa: a játékok hatására válnak a kis ártatlan gyermekekből vérengző gyilkosok. Szerintem a szülői nevelés miatt, de ez más tészta.

Azonban a filmiparban is ügyködnek ezek az úriemberek és hölgyek, és bizony néha meglepő döntéseket hoznak. Ezúttal Kínában történt egy érdekes eset. Az ázsiai cenzorok ugyanis öt évre eltiltották a hazánkban sem ismeretlen Lou Ye rendezőt a filmezéstől.


Idén nincs sok ok az ünneplésre

Történt ugyanis, hogy legújabb filmje, a Summer Palace kijutott a Cannes-i Filmfesztiválra, ahol hatalmas és zajos sikert aratott. Ám a cenzorok szerint a direktor nem mutatta be nekik előtte a filmet, így ők azt nem is engedélyezhették. Az engedély nélküli dráma direktora így ötéves eltiltást kapott mindennemű filmes munkától.

Egyes pletykák szerint az igazság azonban teljesen más. A filmben szerepel egy archív felvétel, mely az 1989-es Tienanmen téri vérengzésen készült és ez a párperces jelenet váltotta ki a cenzorok ellenszenvét.

A direktor - akinek egyébként ez a második ilyen jellegű eltiltása - nem kommentálta a döntést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #7
    Engem nem nagyon vágna földhöz, a helyébe megpattannék Kínából, most már lehetősége is meg van rá.

    Kína meg kommunista állam, szerintem is örülhet hogy még szabadon van...
  • Ecology #6
    Szerintem viszont ha bezsebelt volna vagy bezsebelne egy Oszkárt akkor biztos nem tiltották volna el. Az a komcsiknak is tetszene!Nem tudok róla,hogy valaha kapott volna kínai film Oszkárdíjat!
  • wfefe #5
    Ez nem meglepő, ott keményen él még a kommunizmus, meg a diktatúra. Szóval, szerintem is örüljön, hogy él még.
  • HJPOWER #4
    Mekkora egy elbasz*tt hely ez a Kína! Erre szinte nem is lehet már mit mondani. Ehhh..
  • tomo #3
    lassan kivandorolhatna onnet.
  • noss #2
    örüljön neki h élve megúszta!
  • Zro #1
    Az emberi hülyeség nem ismer határokat...