Szekeres Viktor

Magyar filmet is meghívtak az Oscar-díj átadásra

Az Amerikai Filmakadémia 83 országot, köztük Magyarországot tartotta érdemesnek arra, hogy a 79. Oscar-gálára benevezzék filmjelöltjüket.

A 2007-ben rendezendő díjátadóra jelölhető filmeknek 35, vagy 70 mm-es tekercsre kell készülniük és a nevezési feltételek között szerepel az a kitétel is, hogy 2005. október 1. és 2006. szeptember 30. között legalább egy honi moziban, minimum 7 egymást követő napon vetíteni kellett. A nevezhető művek nyelvezetének nagyrészt angoltól eltérőnek kell lennie természetesen és nem amerikai alkotók kell, hogy jegyezzék a filmet, hiszen mégiscsak külföldi filmek versenyéről van szó.

Érdekességképpen érdemes megemlíteni, hogy idén először kirgiz és azeri filmesek legjobb alkotásai is szerepelhetnek a nevezett filmek között, de mi természetesen a magyarokra koncentrálunk, töretlen reménnyel. Az utóbbi jó pár évben a legjobb ötnek még a közelébe sem került hazánk nevezett alkotása, ezért nem csoda, hogy a történelemből élünk. Emlékezhetünk, hogy anno 1969-ben Fábri Zoltán Pál utcai fiúk-ja került be a Top 5-be, majd 1975-ben a Makk Károly rendezte Macskajáték, 79-ben egy újabb Fábri-film, a Magyarok, rá két évre pedig Szabó István és a Bizalom került az év öt legjobb külföldi filmje közé.

De legjobban természetesen az 1982-es évre emlékezünk, amikor is Szabó és a Mephisto begyűjtötte az első és azóta is egyetlen egész estés filmért járó magyar Oscar-t. Az utóbbi években többek között a Kontroll és a Sorstalanság is próbálkozott a díjszerzéssel, talán az idei jelöltnek több örömre lesz oka.

Tavaly egyébként a dél-afrikai Tsotsi nyerte az Oscar-t, megelőzve francia, palesztin, német és olasz vetélytársát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • raci #19
  Nekem hajdú szabolcstól a fehér tenyér a tippem, sztem megfelel minden kritériumnak, nagyon komoly film és nem vigjáték.

  amugy vigjátékokra még ott a golden globe is...az is nagy bravúr lenne legalább ott díjat nyerni..én nem is tudom hogy mikor szerepelt ott is egyáltalán magyar film..talán a being julia szabó pistitől de az se volt teljesen magyar vonatkozásu.

  és ha már itt tartunk összeüthetnénk valami frankó kis magyar sorozatot is...siralmas hogy e téren is mi folyik kis hazánkban...nem akarom leszólni egyik magyar sorozatot se de azért sztem ez tragédia amik vannak..

  és akkor talán nem nézném én se a lost-ot mega 24et...igaz jack bauer ahős? :)
 • Jack Bauer ahős #18
  winnie: a kult státusz nem feltétlenül a nézőszámtól függ. Ha így lenne, a Titanic lenne pl. a legnagyobb kultfilm. Kevesebben fogják megnézni, mint a Kontrollt, ezt 100%, de ettől még jobban kidolgozott, átgondoltabb film.
  (A honlapján egyébként van tréler is asszem.)
 • winnie #17
  nem merik jelölni és szerintem, ha be is mutatják a taxidermiát, 20-as annyi néző sem fogja megnézni, mint a K-t, kult meg pláne nem lesz.
 • Tetsuo #16
  Még nem láttam, de elhiszem az állítás első 2/3-át.
 • Tetsuo #15
  Szerintem poénból mondta.. Üvegtigris 2 - az nagyon xar..
 • Jack Bauer ahős #14
  Taxidermia lesz az. Köröket ver a Kontrollra. És kultfilm lesz belőle.

  www.taxidermia.hu
 • Sepu #13
  zimmer feri
 • bertino #12
  Üvegtigris 2 Oscar jelölésre ?
  eh melyik Földön éltek ? :)
 • Ronika #11
  lehet, de a külföldiek nem igazán értik a magyar humort :)
  én is nagyon örülnék ha a tigris2 ott lenne, de sztem nem komédiát jelölnek az oszkárok :(
  kiváncsi vagyok miket jelölnek a magyarok, de most nem jut eszembe egyse ami mehetne... de hogyha vki az egy szoknya, egy nadrág-ot jelöli(az újat) akkor kiugrom az ablakon
 • icewolf #10
  Lehet igazad van. De ettől még humorban nem egy alsórangú filmről beszélünk. Azzal pedig tud alkotni sztem külföldön is.