Napi Online

25 digitális adó már biztosra vehető

A parlament várhatóan őszi ülésszakán megszavazza a digitális átállás startégiájáról szóló jogszabály tervezetét, akkor 2007-ben indulhat a frekvenciák kiosztása illetve a digitális földfelszíni műsorszórás - mondta Kovács Kálmán, az informatikai tárca vezetője kedden Tihanyban a Média Hungary 2006 konferencián.

A miniszter beszámolt a frekvenciák kiosztásáról zajló genfi konferencia jelenlegi állásáról is. Kovács kiemelte: öt multiplex teljes országos lefedettsége biztosítottnak látszik, s a további kettőé pedig idővel lehet országos kiterjedtségű, s emellett internetezési felülelet is nyit. (Egy-egy multiplex 5 televíziós csatorna sugárzását teszi lehetővé. Ez azért is jelentős eredmény, mert a két országos kereskedelmi tévé lefedettsége nem éri el a 90 százalékot. Magyarország egyébként 6-8 multiplex megszerzését tűzte ki célul a nemzetközi fórumon).

A döntés eredményeként megszülető egyezményt egyébként június 15-16-án írhatják alá, s a jelen állás szerint ez lehet az új magyar kormány első nemzetközi szerződése. A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a digitális földfelszíni televíziózás jelentősen átrendezi majd a piacot, s ez érinti a reklám szektort is. Kovács elmondta még, hogy a digitális televízió vétellel rendelkező nyugat-európai (az EU 15 országaiban) háztartások jelenlegi 30 százalékos részaránya 2009-re várhatóan 60 százalék lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bertino #2
    hopp, tárgytalan, elnézést kérek
  • bertino #1
    olyan jó lenne, ha a cikkíró eldöntené milyen címet ad a dolognak, mert reggel még frankón nem ez volt a címe...
    továbbá azt is eldönthetné, hogy minek van a cikk alá csatolva fórum, ha feszt kitörlik a hozzászólásokat...