MTI

Digitális robbanás: megkezdődött az idei Média Hungary

Madélelőtt megkezdődött a XI. Média Hungary elnevezésű szakmai konferencia Tihanyban, amelynek idei témája a digitális robbanás, az analóg rendszerű rádiós és televíziós műsorszórás átalakulása digitális rendszerűvé.

A lakosság egyelőre nem sokat ért abból, hogy mi az a digitalizáció, ha azonban elindulnak majd az úgynevezett digitális platformok, akkor mindenki látni fogja, hogy mindez jobb minőségű programokat, nagyobb választékot, interaktív tartalmakat jelent - mondta a konferencia megnyitója után Csermely Ákos. A Média Hungary főszervezője hozzátette: sokan még a szakmán belül sem hiszik el, hogy már napjainkban is erősen jelen van a médiában a digitalizáció. Csermely Ákos szerint épp ezért a digitális átállásnak nemcsak nyertesei, hanem vesztesei is lesznek.

A rádiók közül például azok, amelyek csak zenét sugároznak, valószínűleg a vesztesek közé tartoznak majd, hiszen már ma is bárki könnyen összeállíthatja saját adóját az internetről letöltött dalokból - mutatta be egy példán keresztül Csermely Ákos a digitalizáció egyik kézzelfogható hatását. Azok az adók azonban, amelyek letölthető anyagokat, például híreket kínálnak, a nyertesek közé tartoznak majd - jegyezte meg.

A kétnapos konferencia kulcskérdése a digitális átállás. A meghívott előadók között főként az elektronikus média képviselői, tartalomszolgáltató cégek és telekommunikációs vállalatok munkatársai, valamint reklámszakemberek vannak jelen. Az egyszerre két teremben zajló kerekasztal-beszélgetéseken és előadásokon a résztvevők áttekintik a digitális rendszerek és szolgáltatások bevezetésének technológiai és szabályozási kérdéseit.

A többi között szó lesz arról az európai uniós szabályozásról, amely 2012-ig ad haladékot a tagállamoknak arra, hogy lekapcsolják az analóg műsoraikat. Kerekasztal-beszélgetést rendeznek a médiatörvény átalakításáról is. A technológiai kérdéseket tekintve előadásokat szerveznek, például az úgynevezett triple-play rendszerekről, tehát olyan szolgáltatásokról, amelyek egyszerre nyújtanak audiovizuális tartalmakat, például tévéműsorokat, rádióadásokat és internetet, valamint telefonos összekötettést. A konferencia kiemelt témái között szerepel a földfelszíni és a műholdas digitális műsorszórás magyarországi helyzete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kandeláber #4
    Magyarországon nem nagyon lesz HDTV, mert abból multiplexenként csak egy fér, inkább 5 SDTV (normál felbontású) adást adnak, hogy nagyobb legyen a választék.
  • ropi21 #3
    nem majmolni,de könnyebb már működő példát felhozni
  • akyyy #2
    és? nem kell majmolni amcsikat!

    mellesleg a mi tablónk már digitális
  • ropi21 #1
    nem beszélni kéne róla,hogy jaj szegény nép nemtudja mi jót veszt... hanem elindítani egy azaz egy adást végre, hadd jöjjön rá a nép tapasztalatokból,hogy mi is a lényeg

    ámérikában már elég elterjedt a hdtv itt meg pdtvért is jó helyen kell lakni
    kint 5.1hang + zsír kép itthon mono! és szellemkép