Figyelőnet

Archív műsorok mindenkinek

Ne bánkódjunk, ha lemaradtunk kedvenc sorozatunk legutóbbi részéről, a híradóról vagy a pártelnöki vitákról, hiszen az ország több pontján megtekinthetjük ezeket - ígérik a Nemzeti Audiovizuális Archívum megálmodói.

Immár teljes gőzzel működik a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum). A NAVA célja az elektronikus médiában keletkező audiovizuális dokumentumok megőrzése és hozzáférhetővé tétele kutatási és oktatási célokra. Létrehozásának alapját az a nemzetközi felismerés adta, amely szerint a médiában keletkezett audiovizuális dokumentumok ugyanúgy a történelmi örökség részét képezik, ugyanúgy nemzeti kulturális és történeti dokumentumok, akár a képzőművészeti alkotások, a filmek, vagy a zeneművek. Franciaországban, Angliában, Hollandiában, Svédországban, Norvégiában már működik ilyen típusú intézmény, Finnországban megalapítás alatt áll az ottani társarchívum. Tény, hogy eddig is működtek és most is működnek műsorszolgáltatói archívumok, de ezek nem az oktatás és a kutatás szempontjait tartják szem előtt, gyakran rendszerezetlenek, és a legfontosabb: nem nyilvánosak.

A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Ilyen kötelespéldány-archívum eddig Magyarországon nem létezett. A NAVA egy online szolgáltatás keretében biztosít hozzáférést a dokumentumokhoz, a szerzői jogi törvény korlátai miatt azonban ez a hozzáférés csak zárt hálózaton belül engedélyezett. Ez azt jelenti, hogy a NAVÁ-ban őrzött műsorok csak "dedikált" hálózaton keresztül érhetőek el, azaz olyan nyilvános szolgáltatásokat nyújtó intézményekben, könyvtárakban, oktatási intézményekben, levéltárakban, kép- ill. hangarchívumokban, melyek engedélyt kaptak a NAVÁ-tól.

A fő szabály szerint a "NAVA gyűjti, archiválja és feldolgozza a magyarországi országos földfelszíni terjesztéssel nyilvánossághoz közvetítésre került, illetőleg a közszolgálati műsorszolgáltatás keretében magyarországi előállítású műsorszámokat, illetve azok bármilyen módon rögzített példányait, amelyekre nézve a szolgáltató rendelkezik a műpéldányok terjesztését, ezáltal kötelespéldánykénti szolgáltatását is lehetővé tevő felhasználási joggal". Ezeket a műsorszámokat a műsorszolgáltatónak a kötelespéldány-szolgáltatás keretében kell szolgáltatnia a NAVA részére.

Az archívum első ütemben 5+3 program, (Magyar Televízió 1-es, és 2-es, Duna Televízió, RTL Klub, TV2, Magyar Rádió Kossuth, -Petőfi és -Bartók Rádió) teljes műsorfolyamát rögzíti, ebből kerül kiválogatásra a feldolgozandó műsormennyiség. A NAVA gyűjtési filozófiájában nem az érték a vezérlő elv, hanem egy, a tudományos munkát, a szociológiai, kultúrtörténeti kutatásokat elősegítő magyarországi audiovizuális dokumentumbázis megteremtése. Létrehozói szerint a mozgókép rendkívül pontosan és hitelesen dokumentálja a kort, amelyben megszületett.


Rögzítésre kerülnek a közszolgálati műsorszámok, melyek a nézők kulturális, állampolgári, életviteli szükségleteit, igényeit szolgálják. Ilyenek például híradók, hírmagazinok, nemzetiségi magazinok, vallási műsorok, közéleti talkshow-k, egészségügyi magazinok, jogi műsorok, kulturális, sportesemények közvetítése, dokumentumfilmek, oktató és tudományos ismeretterjesztő műsorok, rajzfilmsorozatok, fikciós sorozatok. Emellett archiválják a nem közszolgálati műsorok egy részét is, például telefonos vetélkedőket, talkshow-kat, valóságshow-kat, szappanoperákat, kívánságműsorokat, reklámokat. Nem kerülnek azonban archiválásra többek között a moziforgalmazásra készült dokumentum- és játékfilmek, a külföldi tévéfilmek, tévésorozatok, játékfilmek, és a külföldi kulturális események, sportesemények, amennyiben nem számítanak hungaricumnak.

Az archívum nem csak a 2006. január elseje utáni műsorokat tárolja, de különgyűjteményeiben megtalálható száz magyar játékfilm és ötszázkilencven régi híradófilm is. Utóbbiak közül néhányat már most bárki ingyen, akár otthonról is megtekinthet, ha felkeresi a NAVA honlapját. Emellett a NAVA rendszerében folyamatosan elérhetővé válik az MTV teljes archívuma. Ebben az évben 13 ezer órányi hírműsort, híradót és parlamenti közvetítést digitalizálnak, az elkövetkező években folyamatosan a NAVA szervereire kerül a közszolgálati csatorna teljes archívuma 1957-től 2005-ig.

A jövőben otthonról is letölthetjük a műsorokat?

Kovács András Bálint, a NAVA igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy reményei szerint év végére olyan sok helyről lesz hozzáférhető az archívum, hogy sokan hozzá fognak szokni a NAVA használatához, mind oktatási, mind kutatási célból. Az igazgató a távlati tervek közt lehetségesnek tartja, hogy a gyűjtőkörbe olyan kisebb, vidéki televíziók illetve rádiók is bekerülnek majd a jövőben, melyeknek nincs pénzük műsoraik archiválására. Ez azonban, - mint mondja - elsősorban pénzkérdés, s épp ezért csak a távlati tervek közt szerepel. "Tervezzük, hogy elindítunk egy fizetős szolgáltatást, amelynek segítségével bárki, bárhonnan hozzáférhet a NAVÁ-hoz, ehhez azonban először a műsorszolgáltatókkal kell megállapodnunk" - válaszolta az igazgató arra a kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy a jövőben fizetés ellenében bárki otthonában is hozzáférhessen az archívum műsoraihoz, vagy adathordozón hazavihessen egy filmet a NAVA-pontokból. Kovács András Bálint azt is elmondta, hogy jelenleg huszonöt archivátor dolgozik, de minimum a duplájára lenne szükség.

Az egyik NAVA-pont az ELTE Egyetemi Könyvtára, de a kipróbálás nehezebbnek bizonyult, mint gondoltuk. Mivel az épületben semmilyen, a NAVÁ- ra utaló kiírás nem volt, a portás sem hallott arról, hogy lenne náluk ilyen, továbbirányított az első emeletre. Az első emeleten már egyesek tudni véltek valamit, némelyek azt is tudták, hogy melyik gépeken található a program. Mint később kiderült mindez betudható annak, hogy mi voltunk az első látogatók, akik az archívumot keresték, sőt a dolgozók azt is elmondták, hogy körülbelül két hete érhető el náluk a szolgáltatás.

Mire személyigazolvánnyal és adatlappal felszerelkezve regisztráltunk, mint látogató, - mivel látogatójegy nélkül a könyvtárban semmilyen szolgáltatást, így a NAVÁ-t sem lehet igénybe venni - már érkezett a felmentő sereg, ezúttal az intézmény számítógépes szakemberének képében, aki megkezdte a NAVA használhatóvá tételét a kijelölt két gépen. Dolga végeztével elfoglaltuk helyünket a gépeknél, azzal a feltett szándékkal, hogy megnézzük az április 6-i négypárti vitát. A keresősávban választható cím, csatorna, leírás, gyártási év, műfaj, közreműködő, adásnap és tárgyszó opció közül maradtunk a számunkra egyszerűnek tűnő adásnap kiválasztásánál, be is ütöttük az április 6-át.

A legördülő öt adó műsorai közt nyoma sem volt a négypárti vitának, találtunk ellenben aznapi sorozatokat, például a Jóban rosszban aznapi részét, krónikákat, reklámblokkokat, ismeretterjesztő és tévéfilmeket. Mivel innen nem lehet elérni a lejátszás funkciót, a TV2- t, mint csatornát választva a legördülő adásnapok közül kiválasztottunk egy hétköznapot, műsorként pedig az adó mindennap jelentkező sorozatát. A lejátszás többszöri próbálkozásunk ellenére sem működött. Lehetséges, hogy a hiba bennünk volt, az is lehet, hogy a rendszerben, vagy a NAVA-pontként funkcionáló intézményben. Mindenesetre fontos megjegyezni azt, hogy a keresőprogram jól funkcionált, bár voltak programok, amiket hiányoltam a rögzített műsorok közül.

Kérdéseinkkel ezután Kitzinger Dávidhoz, a Neumann Kht. ügyvezető igazgatójához fordultunk, aki mindenekelőtt elmondta, hogy a NAVA két másik programmal, a Digitális Adattárral és a Digitális Könyvtárral együtt a Kht. digitális tartalomfejlesztési programjának a része. Választ kaptunk arra is, miért nem találtuk a négypárti vitát a rögzített műsorok között. "Ennek oka az, hogy a közszolgálati műsorok több kategória szerint kapnak besorolást, rögzítésre kerül például a közreműködők neve, és a műsor leírása, hogy később több szempont alapján lehessen rákeresni. Így rendszerezettebb lesz a közszolgálati műsorok struktúrája, könnyebben elérhetőek lesznek a felhasználó számára, feldolgozásuk viszont több időt vesz igénybe. A műsorok átfutása általában négy hét, de ez a közszolgálatiaknál a legmagasabb feldolgozási szint miatt több is lehet" - mondta Kitzinger.

Az ELTÉ- n tapasztaltakról annyit mondott, hogy a szolgáltatás működésének alapfeltétele a fogadóhely jó felkészültsége, megfelelő számítógépes ellátottsága, jó videokártya telepítése. A NAVA-pontok közül a Jövő Háza termináljai számítanak jó példának, és azokon saját tapasztalati szerint is kifogástalanul elérhető az archívum. Újra felkerekedtünk hát, hogy utánanézzünk, hogy működik a NAVA a Millenárison.

A Jövő Házában már nagyobb volt az archívumról való tájékozottság. Rögtön a harmadik ember tudta, miről van szó, és ki is tessékelt minket, ugyanis, mint kiderült, a NAVA itt a kiállítás része. Vagyis ahhoz, hogy kipróbáljuk, kénytelenek lennénk befizetni a kiállítás belépődíját. A prospektusban végül valóban rátaláltunk a Digitális könyvtárra, mely a tárlat részeként a NAVÁ- t és az NDÁ- t (Nemzeti Digitális Adattár) teszi elérhetővé számítógépes termináljain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZoliJ #2
    ismét egy remek ötlet szar megvalósításban
  • MaciBácsi #1
    "Nem kerülnek azonban archiválásra többek között a ....sportesemények, amennyiben nem számítanak hungaricumnak"

    hihi :)

    A magyar foci az Hungarikum! meg vicc :D