Napi Online

Televíziózás határok nélkül

A tévéprogramok "amerikanizálódására" lehet számítani, mivel az új "határok nélküli televíziózás" irányelv, az Európai Bizottság javaslata a mainál jelentősen több teret enged a tv-reklámnak.

Jóllehet az óránként engedélyezett maximum 12 perc reklám továbbra is érvényes, ám a műsor megszakítására gyakrabban sor kerülhet. Eddig 20 perc műsor után következhetett a reklámblokk, ez a korlátozás a jövőben megszűnik, ami "amerikai" állapotokat teremt a képernyőn. Vagyis a legváratlanabb pillanatban, akár a legfeszültebb krimijelenetnél bevághatják a fagylaltreklámot, vagy a romantikus csókot a háztartási robotgép előnyei váltják fel. Ezzel "kivédik", hogy a nézők általában a hosszabb reklámblokk alatt végzik el egyéb, bokros teendőiket, vagy átváltanak egy másik csatornára.

Igaz, a rövidebb reklámbejátszás csak a sorozatfilmekre, szórakoztató műsorokra vagy dokumentumfilmekre érvényes; a művészfilmek, gyermekműsorok csak 35 percenként szakíthatók meg. Szintén újdonság, hogy ezentúl a képernyőn is megengedett lesz az a fajta reklám, amikor egy műsorban visszatérően jelenik meg egy adott árucikk, nyilvánvalóan reklámcélból.

A mozifilmiparban egyébként már régóta szokásos, hogy a hirdető cég fizet a producernek terméke bemutatásáért, ám a tv esetében ez eddig nehezen ment az egyértelmű törvénykezés hiányában. Feltétel lesz, hogy a műsor elején föl kell hívni a néző figyelmét, hogy az adott cég szponzorálásával készült a program, vagyis a termék, például egy konkrét típusú jármű ismételt felbukkanása nem a véletlen műve... A bújtatott reklám a jövőben is tilos.

Új hirdetési formák is megjelenhetnek a tévécsatornákon, így például mód lesz osztott képernyőre, például a Tour de France alatt egyszerre láthatjuk a hegyre kapaszkodó kerekezők néha meglehetősen egyhangú képét és - meghatározott ideig - a reklámot. Ugyancsak az egyértelmű szabályozás hiánya akadályozta eddig a "virtuális" reklámot, például focimeccs közvetítésekor nemcsak a palánkokon elhelyezett reklámtáblák, hanem az időnként csak a képernyőn felbukkanó hirdetések is legálisak lesznek. Nem nehéz fölfedezni az új rendelkezésekben a kereskedelmi tévék érdekeit. A digitális tv megjelenésével és a reklámpiac szerkezetváltásával egyre csökken bevételük, ezért küzdöttek a szabályok lazításáért.

De hogy mindebből mostani formájában lesz-e új "határok nélküli televíziózás" direktíva, távolról sem biztos. Az Európai Bizottság javaslatát jóvá kell hagyniuk a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is. Nem nehéz megjósolni: míg eddig a szórakoztatóipar lobbija igyekezett nyomást gyakorolni, most majd nyilván megjelennek a fogyasztóvédők is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KaBuTo666 #8
    A televízió az agy rágógumija a lélek mecdonaldsa!

    Az a sok zombi aki, ott ül a tv előtt, legalább addig sem veri a feleségét!

    Én gyűlölöm a tv liberális szennyét, erőszakát, mocskát, a sok idióta idétlen showkat.
    Amit a tv-ben lenyomnak annak a nagy része eszméletlen nagy hazugság. Pláne híradó!
    Átmossák az emberek agyát teljesen.

    Nekem van egy sony bravas hdtv-m házi mozival. Elég sűrűn házi mozizok. Meg a hbo-t szoktam nézni azon hála istennek nincsenek reklámok.

  • Dömsödi #7
    Én, már így is megutáltam a kereskedelmi csatornákat.
    Egyszerűen nem kell nézni, és akkor hátha észbekapnak.
    Még ha hetente 1x van is valami jobb film, akkor sincs türelmem a sok reklám miatt megnézni. A második reklámblokknál 90% hogy elalszok.
    Max hírműsort nézek a TV2/Rklubon.
    A favorit a Travel/National/Discovery/Animal Ezek jó csatornák, bár már néha ott is feltűnnek az idióta műsorok.
  • ebertek #6
    A Discovery-n 8 perc után jön az első reklám :-/
  • kow83 #5
    Akkor tuti, hogy az eddigi heti 168 órából 20 perc TV-zéssel töltött idő 1 percre zsugorodik :)
  • totya4 #4
    Lehet hogy ez az agyatlan mennyiségű reklám is hozzájárul ahhoz, hogy sokan inkább be sem kapcsolják a tv-t, hanem letöltik a filmet/sorozatot az internetről? :)
  • szksz #3
    Gondolom a fizetős tv-k még drágábbak lesznek, akinek pedig nem lesz rá pénze, az vagy sétálni, olvasni (az sem olcsó!), vagy beszélgetni fog ( ha még lesz kivel). A többség persze bárgyún elfogadja majd azt, hogy a reklámokat időnként más ( éppoly bárgyú) műsorral szakítják meg...
  • avman #2
    ez itthon gondolom úgy módosul, h gagyibb és rosszabbul elhelyezett reklámmal ugyanazt a műsoros hígfost kapjuk a kereskedelmi tévék zömétől (kivétel jobbára csak az ismeretterjesztő csatornák)
  • rigidus #1
    Meg nem mostak ki az emberek agyat elegge?