Ötvös Tibor

Furiosa: Történet a Mad Maxből

A Furiosa: Történet a Mad Maxből elméletileg a Mad Max: A harag útja előzménye, de eredettörténet is egyben. A végeredmény azonban sajnos elég közepes.

Közel tíz évvel ezelőtt robbant be a mozikba a Mad Max: A harag útja, mely nem csak George Miller rendezőt rakta vissza Hollywood térképére, hanem adott egy nagyon erős női karakter is a már ismert univerzumba. Furiosa Charlize Theron alakításában nagyon meggyőző volt és szinte elvitte a figyelmet Tom Hardy szintén erős Max-éről. Miller már a bemutató után jelezte, hogy saját filmet kap az Imperátor, mely most meg is érkezett a mozikba.


A világunk elpusztult, ember embernek farkasa lett és az üzemanyag a legértékesebb dolog, amit csak szerezhet az ember. De vannak még titkos és termékeny részei a Földnek és ezek egyike a Zöld Hely, ahonnan Furiosát gyerekként elrabolják és a horda vezére, Dementus veszi magához. Az őrült bandavezér célja a Vár és Halhatlan Joe uralmának megdöntése, a lány azonban csak túl akar élni és hazajutni.

Őszintén megmondva nem igazán értem, hogy az ilyen előzmény filmeknek mi értelme, hiszen nehezen lehet izgulni valakiért, akiről tudjuk, hogy pontosan hova is jutott, hiszen egy másik filmben már megismertük. Az persze ismert, hogy Miller olyannyira kidolgozta minden, A harag útjában felbukkanó karakter hátterét, hogy simán lehet belőlük filmet készíteni, de a kérdés továbbra is adott: miért nem folytatást kaptunk?


Éppen ezért hiába adja bele tudásának legjavát Anya Taylor-Joy, sajnos nehezen lehet izgulni Furiosa sorsáért mert tudjuk, hol köt ki. Ettől még hihető és amúgy nagyon nagy a hasonlóság közte és Theron között és egyetlen pillantásával képes a legmélyebb érzelmeket kifejezni, de sajnos egy percig nem izgult az ember a sorsáért. Főleg úgy, hogy Chris Hemsworth ellopta a show-t is.

Az őrült és hataloméhes Dementus szerepe nagyon passzolt a Thor világából kitörni vágyó színésznek, aki meg is hálálja a felkérést. Minden pillanatában érezni azt a fájdalmat, amit korábban átélhetett és vannak utalások is arra, hogy mi történhetett vele a múltban - a kínos utolsó monológ kivételével. Dementus felemelkedése és bukása szép ívet kap, de közben elmegy a fókusz Furiosáról.


Ami a Tom Hardy-féle Mad Max erejét adta, azok az elképesztő kaszkadőrmutatványok. A filmben érezni lehetett ahogy törnek a csontok és csak nagyon ritka esetekben használtak számítógép grafikát. A Furiosa esetében sajnos megfordult a trend: rengeteg a CGI, aminek a minősége egészen gyatra szintet mutat - főleg, mikor jön egy negyedórásüldözés, ami megmutatja, hogyan is kellett volna intézni ezt korábban. Az élőszereplős akciók nagyon ütnek továbbra is, de viszonylag kevés van belőlük és még a leglátványosabb jelenet sem ér fel A harag útjában látott bármelyik harccal.

Eddig talán úgy tűnhetett, hogy a Furiosa: Történet a Mad Maxből egy rossz film, holott ez cseppet sem igaz. Látványos, a posztapokaliptikus világ továbbra is izgalmas, vannak jó karakterek - de összességében mégsem lehet egy polcra tenni az elődjével. Persze egy DC filmmel összehasonlítva egyértelmű a győzelme, de azért ettől a filmtől sokkal többet vártunk. A legnagyobb probléma pedig az, hogy egy ponton unalmassá válik a film. A Mad Max: A harag útja erőssége a tömörség volt. Elindulnak hőseink A-ból B-be, hogy aztán onnan visszamenjenek A-ba.


Nem voltak felesleges sallangok, unalmas betétek, monológok - a figyelmünk folyamatosan a vászonra szegezte a látvány és a cselekmény. A Furiosa azonban el van nyújtva, túl sok benne az ode nem illő elem (az utolsó monológ Hemsworth előadásában borzalmas) és valóban nehéz izgulni bárkiért is. Remélem, hogy Miller ezek után nem Dementus eredettörténetét akarja elmesélni, mert bármennyire is kiemelkedik a mostani Marvel/DC ostobaságok közül, a Furiosa: Történet a Mad Maxből egyszeri élmény. Inkább az érdekelne minket, hogy hova jutott Max A harag útja után és mi lett a Vár sorsa Furiosa vezetésével. Erre koncentráljon, Mr. Miller. 6/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Furiosa: Történet a Mad Maxből (Furiosa – A Mad Max Story)
amerikai sci-fi akciófilm, kalandfilm, 148 perc, 2024
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: George Miller
Forgatókönyv: Nick Lathouris, George Miller
Operatőr: John Seale
Producer: George Miller, Doug Mitchell
Zene: Tom Holkenborg

Anya Taylor-Joy (Furiosa)
Chris Hemsworth (Dementus)
Lachy Hulme (Halhatlan Joe)
Nathan Jones (Rictus Erectus)
Matuse (Fang),
Josh Helman (Scrotus)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #5
    jó volt, szépen rákötött a harag útjára, meg is nézem holnap még melegében azt is :) Aki meg fikázza, gőzöm sincs mit várt, ez egy tipikus Mad Max film volt.
  • repvez #4
    Hát engem nem tudnak megvezetni hogy egy film mennyi oscart nyert vagy ki a rendező. nekem nem ez mutatja a film joságát. Föleg amiota kvotázásra kapja a film a szobrot. A rendezőnél meg ha valaki minél hiresebb annál nagyobb hulyeséget csinál,mert már nem kell megerőltetnie magát, ugy is meglesz a bevétele és a hype hozzá.

    ÉS ha csak egy kicsit is jozanésszel végig gondolnád a filmet vagy a filmeket, akkor rájönnél magad is ,hogy mekkora hulyeség az amit probál bemutatni és akkor nem mondanál olyat, hogy amit a rendező , vagy inkább a stori iro kitalált azt ök jobban tudják. A mai filmekben egy 5 éves jobb storit talál ki mint amik most mennek kevesebb loop hollal.

    A fury road is számomra egy fos film volt semmirol nem szolt, csak, hogy elmennek A bol B be majd visszamennek A-ba közbe meg semmi nem történik, és az egész film full narancsságra némi feketével vegyitve. hogy ebben mit láttak oscart azt nem tudom.

    Az se nagyon értem, hoyg hol a kapcsolat az eredeti MAD MAX-el, ez is a tipikus vegyunk elo egy 30 éves kult filmet és csináljunk egy rebootot belöle, mert már a cim miatt is majd jön pár néző anélkül, hogy bármit is csinálnának a filmmel, mert azt gondolja az ember, hogy majd valami jo történik , de mindig csalodni kell.

    Ahelyett, hogy egy elfelejtett szar filmet rebootolnának mindig egy sikeres filmet vesznek elő és cseszik el . ahogy tették a terminátorral , az aliennel , predatorral, Ramboval a transformerszel, szellemirtók és még sorolhatnám maximum 3 résszel meg kéne elégedni egy mozi film esetébe és hagyni . Találjanak ki egy uj eredeti történetet ha nagyon akarják, de a régi filmeket hagyják békén
  • Macropus Rufus #3
    "Ez nincs így, pont erről szól a Fury Road. Nem bonyolult a története, de illene figyelni."
    Ugye már az első résznél is a kocsik nem szalon autók voltak. A második részben meg már egáyltalán nem is hasonlítottak autókra. Szóval ha ebben ilyen szép állapotó autok lesznek akkor ez valahol az első résznél kellene játszódia ami a sztori line ismeretében baromság. Ami meg az üzemanyagot illeti: már a második résznél jött a kérdés: honnét van benzin. És igen mindig vicces ha valaki megszólal és nem gondolkodik... Tudod mennyi energia kell a nyers olaj benzinné alakításához? (súgok: olyan 1kW kell 0.3liter benzin előállításához...) A 3. rész kivételével egyik MadMax filmben sem láthattál olyan erőművet ami képes volt több kW energiát előeállítani, még olyat sem ami wattokat. Egy V8-as motor nem 1.6-os. Vélhetően még szar is szóval a fogyasztása is min. 15-16 liter. És ezekből qurva sok volt ott , meg nitros vasak, és akkor a 4-ben szereplő duplva V8-as kaminoról még nem is beszéltünk. De ettől függetlenül tetszik a film. Csak gondoltam, ha már okos vagy akkor legyén okos ebben az esetben az nem indok, hogy Miller jobban tudja mert ő találta ki. Miller nem ért ehhez, nem is a feladata. Csak írt egy sztorit ami jó. Szóval amikor valaki egy rendezőre hivatkozik, hogy ő jobban tudja és a tma az konkrétan petro kémiai dolog elégg necces lesz az érv... Egyéb iránt az első 4 MadMax jó az ilyen alapvető hibáival együt is.

    Az, hogy egy film mennyi Oscart kapott igazából nem sokat számít. Mert attól még lehet szar amiért az akadémiának tetszik. Speciel e filmmel kapcsolatosan repvez véleményén vagyok: egy erősen gagyi hatást hozó valami. A CGI qurva szar. A látvány ezekkel a patent vasakkal gagyi. Mondjuk nekem a második rész tákolmányai jöttek be igazán. De még a 4. részben is adtak arra a látszatra, hogy minden vas valami hulladékból van össze rakva. Tudjuk neked mindig az tetszik, amit a másik lehúz. Szóval nem meglepő, hogy neked ez is tetszeni fog, de veled ellentétben én képes vagyok elfogadni azt, hogy neked adott esetben tetszeni fog.

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2024.05.21. 11:09:36
  • kalapos01 #2
    " NEm értem, hogy ez a sorozat is hogy tudott idáig eljutni a Mell Gibson féle Mad Maxtól."

    Igen, ez az, ami engem is lenyűgöz, ezért ennyire zseniális George Miller. Fogott egy több évtizedes, abszolút réteg zsánerfilmet, vagyis filmsorozatot, ami sosem volt sikeres és nem is nagyon értékelték (cserébe azért kult lett), és csinált belőle egy hihetetlenül sikeres filmet, ami nem csak anyagilag volt irdatlan nagy bomba, hanem még 10 Oscar-jelölést is kapott (és 6 Oscart) egy lenézett műfajból.

    nem semmi, ahova eljutott.

    " az üzemanyag a legértékesebb dolog, amit csak szerezhet az ember. "

    Ez nincs így, pont erről szól a Fury Road. Nem bonyolult a története, de illene figyelni. (Az mindig vicces, hogy amikor valaki kitalál alaposan egy világot, amit pontosan ismert, akkor mindig akad egy vagy két ember, aki nem figyel a filmre és azt hiszi, hogy ő jobban érti a világot. Mint az, aki konkrétan kitalálta.)
  • repvez #1
    A világunk elpusztult, ember embernek farkasa lett és az üzemanyag a legértékesebb dolog, amit csak szerezhet az ember.

    Ahhoz képst mindenki olyan verdákkal járkál ami nem épp sporolos az uzemanyaggal és csak ugy látvány miatt még pluszba láncsovákat is vet. és hogy megszerezzék az üzemanyagot nem érdekli az sem, ha felrobban .

    Logikus.

    Tehát amibol kevés van az mégjobban szorják és pazarolják. és érdekes modon nincs egy olyan hely ahol esetleg egy furotorony lenne és ott lenne a központja a föellenségnek .

    NEm értem, hogy ez a sorozat is hogy tudott idáig eljutni a Mell Gibson féle Mad Maxtól.

    A CGI meg tényleg gagyin néz ki, már már olyan hatása van mint egy játék átvezető animácioja, de néha már azok is jobbak .
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2024.05.19. 17:14:29