Szekeres Viktor

Csökken a Star Wars-trilógia iránti érdeklődés

Az első napon kevesebben látták az SW9-et, mint az SW8-at.

Bár általában egy sorozat lezárása több nézőt szokott érdekelni, mint a korábbi epizódok, azt mindenki láthatta, hogy tavalyelőtt a kiemelkedően jó kritikák ellenére a Star Wars: The Last Jedi kiváltotta egy szűkebb réteg negatív reakcióit, így nem meglepő, hogy első pillantásra úgy tűnik, hogy a The Rise of Skywalker iránt nem érdeklődnek annyian, mint az előző epizód iránt.

Természetesen a bevétel-csökkenés nem számottevő, az első adatok szerint 10%-nyi néző morzsolódott le, hiszen míg Amerikában a csütörtöki elővetítések során a The Last Jedi 45 millió dollár bevételt termelt, addig a The Rise of Skywalker "csak" 40 milliót (a Force Awakensnek 58 millió jött össze). Azonban ezek a számok, mint ahogy a hétvégiek sem feltétlenül fognak arról beszélni, hogyan fog az SW9 szerepelni az SW8-hoz képest, kivételesen minden a második és a harmadik héten fog eldőlni, ugyanis ha jó a film szájhagyománya, jók a közönségreakciók, akkor egy gyengébb starttal is lepipálhatja a mostani rész az elődöt. Ha pedig a nézők is negatívan reagálnak a látottakra, akkor sokkal nagyobb lehet a két film bevételei között a szakadék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nortu30 #8
  Senki ne sértődjön meg, de engem pölö marhára nem érdekelnek a százalékok, számolgatások, az meg főleg nem, hogy ki hogyan próbálja bizonygatni, milyen [email protected], vagy milyen jó. Ha érdekel egy film, akkor megnézem, és én magam döntöm el, hogy tetszett, vagy sem.
 • uTur #7
  Én mindig átlagolom a kritikát és a nézőit és kb. ott van az igazság.
 • NEXUS6 #6
  Csatlakozom a #4 előttem szólóhoz. Metacritic pl nem tudom honnan vette a 85-ös filmkritikai észrevételeket, amiből 1 sem negatív, amikor a TLJ-vel kapcsolatban magam részéről elég sok negatív kritikákat olvastam, láttam. Mondjuk én jobbára csak magyar vloggereket nézek, de mint tudjuk azok nem számítanak. ;) Port.hu 61%, nem tűnik túl combosnak, a metacriticen a nézői tetszésindex 4.4/10.
  Rottenen detto ez a szitu: Kritika 91%, nézői tetszésindex viszont 43 %, mint írtad nem tudjuk mit fed? Csak egy ötlet: talán nem tetszett rengeteg embernek? :O

  Szal jogos a felvetésed, de nem gondolom, hogy csak nekem lehet igazam, nyilván szubjektivitásra ad lehetőséget, hogy az ember a hozzá hasonló véleményeket keresi a neten is. Ahogy az esetedben is ez tűnik ki.
  De nyugodtan leírhatod, ha az enyémtől eltérő állásponton vagy, nem fogok megsértődni. A szarkasztikus kivetítéseidet, viszont ha kérlek tartogasd olyanoknak, akik erre vevők. Ha megnézed én a filmre, a cikkre tettem negatív észrevételeket és nem azokra, akiknek ez még is tetszett, ezért nem kérek elnézést, ha még is besértődtél.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.12.21. 19:52:51
 • Ender Wiggin #4
  Egy másik kritikaösszesítő oldalon kb. tökugyanazokat a kritikusosokat és cikkeiket számosítják (az külön problémás, hogy a kritikák többsége nem ad meg pontot, tehát mi alapján dönti el az összesítő oldal, hogy egy 2000 szavas cikk, amiben nem szerepel számosított értékelés, éppen 51 vagy 65 vagy akármi), mint a Rottenen, ehhez képest mindig rosszabb az átlagpontszám, mint a Rottenen (a RoS 50% körül áll nézői és kritikusi vélemények alapján is). Vagyis ez a filmminősítő biznisz eléggé hasraütésszerű.
 • zetortraktor #3
  Egyébként viccen kívül, nem találkoztál még olyan filmmel, ami a kritikusok vagy a nézők nagyobb részének tetszett, de neked nagyon nem? Mert én rengeteggel. Egy Star Wars esetében nem csoda, hogy ennyi imádója van bármelyik epizódnak. Az lenne a durva, ha a többség utálna egy részt.
 • zetortraktor #2
  A Rottenen 91% a TLJ, az IMDb alapján a nézők 2/3 szerint nagyon jó (7-8-9-10/10) volt. Gőzöm sincs, milyen a film, de ezek valós számok. Aki a másik oldal mellett érvel, az nem tud tényeket hozni, maximum a saját véleményét, vagy mások véleményeit. Nyilván lehet ezekre azt mondani, hogy nem sokat érnek - előbbi 2-300 kritika, utóbbi meg 500 ezer osztályzatot fed, de aki ezt mondja, az vajon hány darab véleményt olvasott? (A Rotten 43%-os nézői hányadosa is adat, de nem tudjuk, hogy mit fed.)

  Az a legjobb ebben, hogy mindent meg lehet magyarázni. Az ember, aki azt akar hinni, amit, a hasára csap és leírja, hogy " azért nézte meg egyáltalán ennyi is, mert lezáró/utolsó epizód. Egyébként bukott volna", mert ha nem bukott volna, akkor sem derül ki soha, így nyugodtan ringathatja magát az illető abba a hitbe, hogy így történt volna. Lehet, hogy igazad van. Lehet, hogy nincs. A különbség az, hogy aki így gondolja, az (röhejes módon) meg van győződve, hogy csakis igaza lehet. (Az 50%-on jót röhögtem, gondolom nem has adat, hanem kemény számítás.)
 • NEXUS6 #1
  "Bár általában egy sorozat lezárása több nézőt szokott érdekelni, mint a korábbi epizódok, azt mindenki láthatta, hogy tavalyelőtt a kiemelkedően jó kritikák ellenére a Star Wars: The Last Jedi kiváltotta egy szűkebb réteg negatív reakcióit,..."
  Hmmm. kiemelkedően jó kritikák, szűkebb réteg....? Hol, egy messzi messzi galaxisban? XD

  Pont azért nézte meg egyáltalán ennyi is, mert lezáró/utolsó epizód. Egyébként bukott volna, mint a Solo. És ezért bizony a "kiemelkedően jó kritikát" kapott TLJ kb 50%-ban felelős.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.12.21. 14:46:44