Ötvös Tibor

Halálos iramban: Hobbs & Shaw - Diesel nélkül még jobban hasít

A Halálos iramban franchise a Hobbs & Shaw-val végre megtalálta a saját hangját. Johnson és Statham kettőse egy pillanatig nem veszi komolyan magát és így megkapjuk a nyár egyik leglátványosabb és legszórakoztatóbb akcióját.

Hogy tetszett a Halálos iramban: Hobbs & Shaw?
 • Tetszett, jó film volt
 • Közepes lett
 • Nem tetszett
 • Nem láttam
Egy vírus, mely szó szerint cseppfolyóssá teszi az embereket belülről rossz kezekbe kerülhet, így egy MI-6 ügynök magába fecskendezi. Ezzel persze az összes szervezet rosszallását elnyeri és így a CIA Luke Hobbs és Deckard Shaw kettősét bízza meg az ügy megoldásával. A helyzetet bonyolítja, hogy a két férfi továbbra sem kedveli egymást, a vírus pedig Shaw húgában van.

A Halálos iramban franchise első két része kellemes emlékeket idéz meg bennem, ám ezután Diesel-üzemmódva kapcsolva a sorozat egyre kevésbé figyelt a fizikára vagy foglalkozott a logikával és szinte minden egyes pillantban a család fontosságáról hallhattunk monológokat. Mindenesetre a filmek elég nagy sikert aratnak és éppen ezért a producerek úgy gondolták, hogy két, a felbukkanásuk óta nagy népszerűségnek örvendő karaktert kiemelnek a fősodorból és megkapják a saját filmjüket.És milyen jól tették! A Hobbs & Shaw ugyanis tökéletesen működik - a saját maga közegében. A Halálos iramban filmek ugyanis túl komolyan vették magukat és ezzel sokszor nevetségessé tették magukat a készítők. A Hobbs & Shaw azonban meg sem próbálja elhitetni magáról, hogy ez nem egy tipikus nyári film, egy - jó értelemben vett - ostoba akció. Egyik lehetetlen eseményből jutunk a következő, a fizikának és minden ismert törvényszerűségnek ellent mondó akcióba, de közben egy pillanatra nem akadunk ki ezen. Szóval mikor Johnson egy kézzel tart meg egy helikoptert, akkor csak azt várjuk, hogy a volánnál ülő Statham belemosolyogjon a kamerába.

A tesztoszterontól duzzadó főhősök akkor vannak igazán elemükben, ha egymást kell szívatni. Johnson és Statham között ráadásul nagyon működik a dolog, már a korábbi filmekben is így volt és persze pont eme összhang miatt kaphattak külön mozit. Jó látni a két színészt, ahogy egyszerűen csak szórakoztatni akarják a nézőket és nem ültetnek el magvas gondolatokat bennünk. Arra ott van a főgenya, Brixton, a fekete Superman, aki a túlnépesedés miatt aggódva szeretné kiirtani az emberiség jelentős részét (másnak ehhez elég volt egy csettintés).Elba karaktere kissé kilóg a közegből, kissé sokat monologizál a céljairól, de mivel egy önjáró motoron közlekedik, így őt sem vesszük komolyan. A trió számos összecsapást és mindössze kettő autós üldözést produkál, melyeket nagyon jó érzékkel vezényelt le a John Wick-et és a Deadpool 2-t is rendező David Leitch. Azonban látszik, hogy mérföldekkel több pénzből dolgozhatott és a producerek sem szabtak gátat neki, hiszen fokozatosan haladunk az egyre őrültebb és látványosabb akciók felé. Az elején még csak egy kommandós bevetéssel melegítünk, majd egy felhőkarcoló oldalán folytatódik a cselekmény, onnan jutunk el a végére, ahol pár autó és a szamoai Szikla bicepsze tart a földön egy helikoptert.

Érdemes még kiemelni a mellékszereplőket, akiket most nem nevesítenék, hiszen mindkét karakter meglepetésszerűen bukkan fel, de reményeim szerint nem utoljára láttuk őket. Sőt, a stáblista utáni jelenetek alapján (ebből három is van) az egyik komolyabb szerept is kap majd a folytatásban. Sajnos azonban a Hobbs & Shaw is rendelkezik hibákkal és ezek közül hossza a mindenképp kiemelendő. Míg a film a háromnegyedéig nagyon jól tolja az iramot, addig a végére kissé kifullad - de egy rövidebb gödör után az utolsó, látványos csatával felteszi a pontot az i-re.A Halálos iramban végre megtalálta a saját hangját és ehhez mindössze kilenc filmre volt szükség. A Hobbs & Shaw nem akar mélyenszántó gondolatokkal a családról papolni (ugyanakkor az központi eleme a történetnek), egy percre sem veszi komolyan magát (nehéz is, ilyen akciókkal) és izzik a levegő a két főszereplő között. És mégis mi más kell egy nyári blockbusterhez? Semmi. Szóval remélhetőleg a következő Diesel-bejegyzés is próbál változtatni és egy kis öniróniát mutatni - az első spin-off megmutatta, hogyan is kell ezt.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Halálos iramban: Hobbs & Shaw (Fast & Furious: Hobbs & Shaw)
szinkronizált, amerikai akciófilm, 134 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: David Leitch
Producer: Hiram Garcia, Neal H. Moritz
Operatőr: Jonathan Sela
Zene: Tyler Bates
Forgatókönyvíró: Chris Morgan

Dwayne Johnson (Luke Hobbs)
Jason Statham (Deckard Shaw)
Vanessa Kirby (Hattie Shaw)
Idris Elba (Brixton)
Helen Mirren (Magdalene Shaw)
Eddie Marsan (Andreiko professzor)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zombee #10
  De ez nem is egy Halálos iramban epizód, pláne nem autós film, mint anno az első. Ez egy ilyen tipikus egymás idegeire menős haverfilm, ami a sorozat két legjobb karakterére alapoz, meg arra, hogy ellentétes oldalról valók, és nem kedvelik egymást. Nekem tetszett, jól szórakoztam rajta, ez is tele van képtelen marhaságokkal, de a jobb akciófilmek is mind. Aki nekem azt mondja, hogy a Die Hard vagy a Halálos fegyver megtörténhetne, az hazudik.
 • wraithLord #9
  Ja, én a tengeralattjárós FF-et már nem néztem meg. Ezt pedig még(?) nem, csak tippeltem a cikk alapján.
  Akkor nem szóltam... :D
 • NEXUS6 #8
  Bocs, de nálam az előző FF-eknél jött le, pl tengeralattjárós üldözésnél, hogy a készítők meg sem próbálják komolyan venni magukat, cél a minnél nagyobbat mondás, mint az oviban. Emiatt egy szinten még szórakoztatók is voltak. Persze VD jött a családos baromságával, de ez kb védjegyévé vált a sorozatnak, mint Arnie "I'll be back!" mondata.

  Itt meg a két állat ellövi a szokásos poénjait, már rég nem a kocsikról szól az egész, hanem hogy a két főszereplő a karakterükhöz igazított akciójeleneteket nyomasson.
  Nekem pont ez volt a nézhetetlen. Még csak röhögni sem tudtam rajta, szimplán szarnak éreztem.

  De hát ízlések és pofonok.
 • wraithLord #7
  Szerintem ezt elég jó lehet érezni. Nem reflektál a saját maga hülyeségeire, amiből rá lehetne jönni arra, hogy van a filmnek önkritikája. Tök komolyan gondolja a 800 %-os magabiztos keménykedést, a sok fizikailag és/vagy logikailag lehetetlen baromságot, amik az utóbbi időben előfordultak a sorozatban, és ezt még a családozós marhasággal is megerősítik.
  Nem zavarja, hogy ez így együtt kiaszottul komikusan hat, szinte önmaga paródiája...

  Az FF széria az utóbbi években látványosnak látványos, meg nagyon menő, csak éppen egy jó nagy baromság, amit hajlamos elfelejteni magáról.

  (Ezért szeretem az olyan szuperhősös filmeket is, amik nem gondolják halálkomolyan magukat, mert így legalább tudom őket élvezni. (pl. Iron Man 1, Guardians of the Galaxy, Thor 3, Ant Man 2, esetleg Deadpool, bár az azért már átcsúszik az aberráltságba :D...) Nem szeretem a komolytalan köntösbe öltöztetett komolykodást... legalábbis az esetek többségében. )
 • Macropus Rufus #6
  "Halálos iramban filmek ugyanis túl komolyan vették magukat és ezzel sokszor nevetségessé tették magukat a készítők"
  ezt nem ártott volna kifejteni, mert ez így semmi.
  Ettől függetlenül nem lehet rossz film ez sem, csak nem értem, hogy miért úgy írsz a filmről, hogy közben egy másikat megpróbálsz lehúzni.

  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.08.06. 10:35:05
 • Zoliz #5
  Kivénhedt és nem tartja karban a zizmait. Ellányosodik a Diesel.
 • csicso82 #4
  Nem mindegy? Van benne verekedés, robbanás, száguldás, repülés, izmok, tenger, sziget.
 • csicso82 #3
  Vin Diesel egy kicsit megfáradt, nem is baj, hogy nincs itt, meg a "kiscsalád"
 • TokraFan #2
  "Egy vírus, mely szó szerint cseppfolyóssá teszi az embereket belülről rossz kezekbe kerülhet, így egy MI-6 ügynök magába fecskendezi....A helyzetet bonyolítja, hogy a két férfi továbbra sem kedveli egymást, a vírus pedig Shaw húgában van."

  WTF?? Mit is szeretnél itt nekünk elmesélni bogaram??

 • Ender Wiggin #1
  "a túlnépesedés miatt aggódva szeretné kiirtani az emberiség jelentős részét"
  Dan Brown Inferno?