Ötvös Tibor

Kellemes kis romantikát kínál a Yesterday

Ha a Trainspotting rendezője és az Igazából szerelem írója összeállnak egy filmre, annak valami izgalmas végeredmény lehet. A Yesterday egy szórakoztató zenés film, romantikával megfűszerezve, de a két alkotó korábbi filmjeihez nem ér fel.

Hogy tetszett a Yesterday?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Feltehetően mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy ha egy ma már mindenki által ismert alkalmazás (Facebook) / filmes karakter (Indiana Jones) / zenekar dalai (It's my Life) egyszer csak eltűnnének a köztudatból és csak ő emlékezne rá, vajon mihez kezdene? Vajon pont olyan sikert érne el most, mint az eredeti megjelenésekor? Vagy azoknak akkor és úgy kellett megtörténnie? A Yesterday éppen ezzel az alaphelyzettel játszik el.

Jack Malik egy alapvetően tehetséges zenész, akit azonban elkerül a nagy áttörés, míg egy nap egy áramszünet alkalmával balesetet szenved és miután magához tér, csak ő emlékszik a Beatles zenéjére. Ezen felbúzdulva elkezdi játszani a dalaikat, de persze a siker még így sem jön könnyen. Ráadásul a dalok miatt elég komoly változás áll be a viselkedésében és a nagy kérdés, hogy mit képes feladni a sikerért.



Richard Curtis nem nevezhető kezdőnek a romantikus vígjátékok terén, hiszen az Időről időre és az Igazából szerelem is remekmű a maga nemében, így ha ír valamit, arra figyelni kell. A Yesterday remekül illeszkedik Curtis korábbi irományainak sorába, hiszen elég vicces, egyedi alaphelyzettel bír és minden szereplője szerethető. Ha pedig ehhez a filmhez Danny Boyle, a Gettómilliomos és a Trainspotting direktora is a nevét adja, akkor ott valami csoda készül. Ehhez pedig a Beatles klasszikus és kevésbé ismert zenéi szolgáltatják az alapot.

Az egésszel nincs is baj, hiszen forgatókönyv egészen pazar és folyamatosan szembesülünk azzal, hogy mi más tűnt még el a világból (ezek valóban a legviccesebb pillanatai a filmnek és nem akarok egyet sem ellőni, de nem csak zenekarokra volt hatással a Beatles). Ráadásul Jack átalakulása és az első sikerek után megjelenő kétségek (hiszen csak korlátozott mennyiségű számot ismer egy hétköznapi, nem Beat-rajongó) is remekül vannak levezetve.

De ehhez persze kellene a színészek is. Jack szerepében Himesh Patel telitalálat, hiszen egyszerre hisszük el neki, hogy egy szerencsétlen flótás és azt is, hogy egyébként képes megtölteni egy stadiont is a "zenéjével". Ráadásul pokoli jó a kapcsolat közte és Lily James között, aki szintén tökéletes választás volt a "legjobb barát - titkos szerelem" megszemélyesítésére. Az ő kapcsolatuk az, ami átsegíti a filmet a kisebb döccenőkön.



Mert sajnos a Yesterday ilyenekkel is szolgál, mert a közel két órás játékidő egyszerűen túl sok. Főleg úgy, hogy a felfutás, a siker keresésének útja viszonylag gyorsan le lesz tudva. Így sok olyan jelenet van, melyek ha esetleg a vágószoba padlóján végzik, nem is vennénk észre. A zenék közül az ismertebbek nagyon jól szólnak, a kevésbé híresek nem érdekesek, és aki nem kedveli a Beatlest, az nem fogja élvezni a filmet sem.

Ettől függetlenül a Yesterday tipikusan az a film, amin a barátnőnk/feleségünk oldalán mi, férfiak is kellemesen szórakozunk majd. Kate McKinnon nagyon jó az amerikai menedzser szerepében, míg Ed Sheeran saját magát alakítva hagyja, hogy gúnyolódjanak rajta. Összességében minden szereplőn látszik, hogy élvezi a filmet és ez a szeretet át is jön a vásznon. A Yesterday egy nagyon jó kis zenés romantikus film, mely feltehetően a Rocketman és a Bohém rapszódia árnyékában is megtalálja a közönségét.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Yesterday (Yesterday)
szinkronizált, angol zenés vígjáték, fantasy, 112 perc, 2019
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Danny Boyle
Producer: Tim Bevan, Danny Boyle, Richard Curtis, Eric Fellner, Matthew James Wilkinson
Operatőr: Christopher Ross
Vágó: Jon Harris
Forgatókönyvíró: Richard Curtis

Lily James (Ellie)
Ana de Armas (Roxanne)
Kate McKinnon (Mandi)
Himesh Patel (Jack Malik)
Ed Sheeran (Ed Sheeran)
Joel Fry (Rocky)
Ellise Chappell (Lucy)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!