Ötvös Tibor

Fejfájást okoz a 22 mérföld

Semmi extra nincs Mark Wahlberg és Peter Berg negyedik közös filmjében, melyben a színész ismét egy gondokkal küzdő, de zseniális CIA-ügynököt alakít. Azonban a rángatózó kamera és a rengeteg vágás miatt szinte élvezhetetlen a látvány.

Hogy tetszett a 22 mérföld?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Peter Berg sosem volt az az A-kategóriás rendező, de színészként is inkább a megbízható mellékszereplő szerepében tetszeleghetett. Direktorként ugyan volt pár jó húzása (A királyság, Az Amazonas kincse vagy éppen a Hancock), de az utóbbi években azért sokat bakizott. A Csatahajó sem nevezhető jónak sem sikeresnek, és A túlélő vagy a Hazafiak napja sem hozta azt, amit vártak tőlük. Mindenesetre az jól látszik, hogy Mark Wahlberg lett a múzsája, hiszen a 22 mérföld már a negyedik közös filmjük öt év alatt.

Jimmy Silva egy mentális problémákkal küzdő zseni, akit természetesen a CIA is felkarol. Bekerül egy olyan csapatba, ami kimondottan a kormány által fel nem vállalt titkos akciókra vállalkozik és hamar vezetővé válik. Mikor a Távol-Keleten eltűnik egy rakás cézium, természetesen őket küldik. Egy felsült akció után egy korábbi rendőr besétál a robbanószer pontos helyével, ám cserébe azt kéri, hogy szállítsák el az Államokba. A reptér mindössze 22 mérföldes utat jelent, de sokan nem akarják, hogy sikerüljön ez a kivonás.



A történet magában rejt egy A királysághoz hasonló filmet, ám sajnos inkább a 16 utcára hasonlít. A film felénél elindul a konvoj, hogy utána egymás után következzenek a lövöldözések. Ez persze nem baj, hiszen eddigre sikerült a két főszereplő jellemét felfesteni és már kissé utáljuk is Wahlberg karakterét, így maradnak a látványos akciók. Ezt a részt nagyon érzi a 22 mérföld, a harcok nagyon jól lettek megkomponálva és szerencsére Berg remekül bonyolítja le azokat. Már a nyitó bevetés is igen izgalmas, ám a csúcsot egyértelműen az utcai harc és a rendelői összecsapások jelentik.

Sajnos azonban mindebből viszonylag keveset tudunk majd élvezni, hiszen valamilyen titokzatos oknál fogva a rendező úgy gondolta, hogy a rángatózó kamera mellé még villámgyors vágásokat is be kell vetnie. Ettől pedig komolyan elkezd fájni az ember feje és nehezen fogja fel mit is lát éppen. Kár érte. Viszont még így is ki kell emelni a film ázsiai sztárját, Iko Uwaist, aki már korábban is bizonyította harcművészeti jártasságát (lásd A rajtaütés vagy éppen a Star Wars: Az ébredő Erő) és itt is messze kimagaslik a hollywoodi stábból. A korábbi Marky Mark hozza a kötelezőt és nagyon jól alakítja a csapatot vezető mentális problémákkal küzdő zseni szerepét. John Malkovich csak asszisztál, igazából végig egy szobából beszél, így túl sok szerepe nincs, a többiek pedig felejthetők.



A 22 mérföld nem mentes a politikai felhangoktól sem, hiszen az amerikai választási kampányba történt orosz beavatkozás vagy éppen a levélben küldött bombák is szóba kerülnek - bár nagy jelentőségük nincs. A film egy kihagyott ziccer, mely lehetett volna egy igazán ütős felvezetése egy jövőbeli franchise-nak (a lezárás alapján ugyanis több részt terveznek a készítők), de sajnos csak egy korrekt akció lett belőle, melyet a vágás miatt nem nagyon lehet felhőtlenül élvezni. Korábban írtam, de zárszónak is ide kívánkozik: kár érte.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
22 mérföld (Mile 22)
szinkronizált, amerikai thriller, akciófilm, 94 perc, 2018
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Peter Berg
Producer: Peter Berg, Stephen Levinson, Mark Wahlberg
Operatőr: Jacques Jouffret
Zene: Jeff Russo
Forgatókönyvíró: Lea Carpenter, Graham Roland

Mark Wahlberg (James Silva)
John Malkovich (Püspök)
Ronda Rousey (Sam Snow)
Lauren Cohan (Alice)
Iko Uwais (Li Noor)
Terry Kinney (Johnny Porter)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • subotal #13
    Nem értem miért szoktak rá erre a kamerarángatásra, engem borzasztóan irritál!
  • DrSoong #12
    Venom szintet hozza a film, nekem az okozott fejfájást!
  • Kelta #11
    nyilván, de ebben a filmben az alapszitu a marhaság..teljesen valószínűtlen történésekre alapoz
  • NEXUS6 #10
    Pont előtte néztem a Bourne Legacyt. Az se egy hűdejó film, sok tekintetben hajaz is erre, de azt legalább meg tudtam nézni.

    Az a helyzet, hogy szerintem tök baromság az alapsztori. Nem ugyan az a csapat csinálja a hekker/troll támadást, akik aztán kommandóznak ezerrel, ilyen ember nincsés nem is kell, mert ua kiváló szinten nem érthet egy ember, vagy egy csapat mindenhez.
  • Zombee #9
    Attól, hogy valami jobb, mint egy új Bruce Willis film, még nem jelenti azt, hogy nem szar. Willis-szel sajnos nem tesszük túl magasra a lécet mostanában.
  • Kelta #8
    A film nem lenne rossz, hiszen az akciók a harcok fenomenálisak, ezt el kell ismerni, de a sztori rengeteg sebből vérzik, és logikai bakikat se kerüli el..
    A leírás alapból téves..nem eltűnt robbanóanyagról van szó, hanem egy erős sugárzó anyagról amiből nagyon durva piszkos bombát lehet készíteni
    de az egész akció csak egy csapda helyzet lenne, de alapból annyira túlbonyolított, és képtelenség, hogy ez húzza le a filmet
    Mert a többi nagyon jó, Mark jól hozza a pszichopatát, aki épp a "jó" oldalon áll..mert oda került, és ez a csapat nem egy aggódó emberek gyülekezete, az biztos.
    Egyértelmű hogy egy újabb Bourke trilógiát akartak belőle..de szerintem ez kevés lesz a folytatáshoz.
  • Montanosz #7
    az akcio tényleg jó meg Lauren Cohan , azért kicsit lehuzta a cikk iroja, bátran nézhető, willis uj filmje példa a közelébe sem ér
  • NEXUS6 #6
    Félig néztem meg. Nagyon xar zs kat filmeket is tudok élvezni, de ez egyszerűen nem éri meg az időt.
    Wahlbergről mindig a Pancser Police-ben nyújtott alakítása ugrott be, tök azt a figurát hozta és itt is néha annyira cikik voltak a szövegek.
  • Ender Wiggin #5
    nagyon rossz film. rövid, összecsapott, karakterépítés, háttér nélkül, teljesen képtelen fordulatokkal. marky mark meg szimplán idegesítő.
  • grebber #4
    Akkor alig várom ,biztos megint egy jó akciófilm.