Szekeres Viktor

A nézők szerint elég jó lett az új Star Wars

Szinte mindenki imádta az új Star Wars-t, de az a pár százalék csalódott is több százezer embert jelent.

Az, hogy a kritikusoknak mi a véleménye az új Star Wars-filmről, mindenki számára ismert, hiszen szinte mindegyikük dicséri a filmet, nem véletlen, hogy a kritikákat gyűjtő RottenTomatoes jelenleg 95%-ra hozza ki Az ébredő Erőt, ami 260 pozitív és 14 negatív kritikát jelent. (Fontos, hogy itt csak kettes skálán osztályozzák a kritikákat, tehát akkor is ez a végeredmény, ha a többségnél közepesnél jobb a film, hiszen az már pozitív előjelet jelent.) A siker is adott, de, mint azt mindenki tudja, a bevétel nem a film minőségének szól, hanem a reklámok erejének.

Ha a nézői vélemények érdekelnek minket, és nem csak egy baráti köré vagy egy fórumtopiké, hanem jóval szélesebb rétegé, akkor vagy meg kell várnunk a film második hétvégi bevételcsökkenését (ez még arrébb van), vagy el kell mennünk az IMDb-re, ahol már majdnem 150 ezren szavaztak, vagy pedig az exit pollokhoz kell fordulnunk. Nos, az IMDb-n Az ébredő Erő elég jól áll, 8,8/10-en, ami lesz még kevesebb is, de az indulás rettenetesen erős, a szavazók 86%-a szerint 8-as, 9-es vagy 10-es érdemjegyet érdemel J.J. Abrams rendezése.

Nem meglepő, de ezzel egybevág az amerikai mozik exit pollos felmérése is, mely szerint a film jelenleg 'A' osztályzaton áll, ami ötös skálán ötöst jelent - a nők és a 18, valamint 25 éven aluliak között ez az osztályzat 'A+', vagyis csillagos ötös. A nézők 98%-a 'A' vagy 'B' jeggyel értékelte a filmet, vagyis ötössel, illetve négyessel, ami elég beszédes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dynamic #12
    Ezért is van viszonylag sok kriktika = Ezért is van viszonylag sok NEGATÍV kriktika
  • Dynamic #11
    Ja hogyne, valószínű, hogy mindenkit lefizettek.
    Meg az van, hogy a csalódott ember dühös, frusztrált és kompenzálni akar (ez most nem bántás, mindenki ilyen), ezért hamarabb leírja a véleményét, mint akinek tetszett vagy aki pont azt kapta amit várt. Ezért is van viszonylag sok kriktika, de ettől még nyugodt lehetsz, hogy rengeteg embernek tetszett.
  • Jrex #10
    Szerintem a kritikusokat meg az ilyen filmes oldalakat lefizethették, mert rajtuk kivul csak rosszat hallottam a filmrol, meg nekem se tetszet....
  • Gázfickó #9
    SW fannak vallom magamat én is. Még a régi jó VHS korszakban rongyosra néztem az első triológiát. Eléggé csalódás lett ez a valami. Nagy elvárásokkal ültem be rá, de valahogy nem volt meg az a STAR WARS érzése. Kékherceg már jól megfogalmazta a lényeget előttem. Klisé, klisé hátán. A látvány tényleg szuper, de a régi filmeknél sem volt erre panasz. Tényleg érdekes, hogy egy tanult, kiképzett jedi harcost agyonver egy kezdő rohamosztagos, és egy ócskavasvadász "erős" lány, akik életükben először találkoztak fénykarddal, meg a vívással. Na meg Kylo, aki úgy uralja az erőt, semmi trükköt nem vet be vívás közben. Előtte egy szemöldökrándítással lebénította Rey-t, vagy a levegőben pauzáltatta az energianyalábot, itt meg semmi. mindent csak tisztán. Rey úgy vezette a Falcon-t egyedül, ahogy talán még Han, meg Chewi sem együttesen. Voltak benne jó részek is. Ha ez egy sorozat első évadjának a pilotja lenne, annak még tán elmenne, és várnánk, hogy kiforrja magát. Lucas Lucas, miért adtad el a hagyatékodat?
    Utoljára szerkesztette: Gázfickó, 2015.12.21. 22:07:21
  • Zoliz #8
    Feminista filmtől mit lehet várni, de attól még magas IMDB pontszáma lesz mint a Mad Maxnek volt aminek semmi köze Mel Gibsonhoz, a női egyenjogúság a lényege. Kösz nem! Igazi hősök és példaképek kellenek a fanoknak, nem erőszakos lányok! http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2015/12/star-wars-the-feminism-awakens/420843/
    Utoljára szerkesztette: Zoliz, 2015.12.21. 18:19:21
  • Rita79 #7
    Azért Mark Hamill ide vagy oda, és teljesen egyet értek, hogy egy rakás szar az a színész, de Luke Skywalker nélkül NINCS Star Wars. Ez az új rész mégis képes volt ezt meglépni.
  • M2 #6
    Kezdem a pozitívumokkal:
    - látvány csúcs, ezt már nincs hova fokozni,
    - karakterek jók lettek, nem tökéletesek és kellően lazák,
    - párbeszédek és a poénok jók,
    - nosztalgiafaktor maximális,
    - ritmusa nagyon jó, nem ül le hosszú időre, pikk-pakk elmegy a két óra,
    - teljesült Harrison Ford akarata,
    - a leggyengébb színész pont annyit játszik benne, amit még nem tudott elrontani (leveszi a csuklyát és néz).

    Negatívumok:
    - ezért a sztoriért valakinek pénzt adtak?!?!?!,
    - agyatlan, buta film (bocs a fanoktól, de ebben pontosan hozza az eddigi szintet)
  • Rita79 #5
    Egyszóval kliséktől hemzsegő, nulla sztori értékű film, ahol ész nélkül dobálóztak az eddig jól megszokott SW-s flashekkel. Tényleg komolyan mondom, hogy zsé kategóriás alkotás lett ez, csapjunk össze valami szart, aztán bugyoláljuk be SW pólyába, azt jónapot. Így is úgy is megeszi a nép. Pedig én SW rajongónak mondhatom magam, az elolvasott regények mennyisége alapján is, de ez kiábrándító volt.
  • kékherceg #4
    Fogták a régi három részt és összegyúrták eggyé, beleraktak két új szereplőt, két régit és újra eladták ugyanazt. Gyakorlatilag a nosztalgiára épít a film. Ha a 80-as években adták volna ki ezt a filmet, mindenki azt mondaná, hogy egy újabb rókabőr. Az elején még azt hittem kicsit azért más lesz, mint a megszokott akciófilmek, de a végére bárgyú lett, egy közepes akciófilm. Itt már senkinek nem kell tanulnia semmit, akkor is penge mindenben, ha életében nem fogott még kardot, pisztolyt vagy nem használta az erőt. Viszont baromi látványos, szerintem a CGI jól sikerült.






























  • tpM #3
    Egyetértek, csak azt nem értem, hogy a cikk meg a többi ilyen "hivatalos" review mit látott. :D