MTI

Enyhül a kínai filmek cenzúrája

A filmszakma kiemelt támogatását, a filmek engedélyeztetési eljárásában pedig jelentős lazításokat tartalmaz az az új törvényjavaslat, amely pénteken került első körben a kínai törvényhozók elé, és amelyhez nagy reményeket fűznek az érintettek - számolt be az állami média.

Sajtóértesülések szerint részlegesen elmaradhat a filmkészítést megelőző engedélyeztetés, illetve a forgatókönyvek ellenőrzése, vagyis csak olyan esetben lépnének színre a cenzorok, amikor a filmek témája "különleges", politikailag érzékeny, és ezt hivataluk indokoltnak látja. A törvénytervezet kötelezné az állami hatóságot, hogy alkossa meg és tegye világossá az úgynevezett "szabványelvárásokat". A Hszinhua hírügynökség utal rá, a kínai filmkészítők régóta igyekeznek a minőségi filmgyártás és az úgynevezett "felülvizsgálati szabályok" adta keretek keskeny mezsgyéjén egyensúlyozni.

Az új jogszabály egyértelműen a filmipar fellendítését kívánja szolgálni a világ második legnagyobb mozipiacával rendelkező országban, amely bevallottan lemaradásban van a nemzetközi színvonalhoz képest, mind a gyártást, mind a tehetséges alkotókat, mind a filmek tartalmát illetően.

A Hszinhua beszámolója szerint a törvénytervezet lehetőséget nyújt a szakma pénzügyi ösztönzésére, adókedvezményekre, de még a népszerűsítés és a földhasználat támogatására is. Az adókedvezmények a forgatókönyvírástól, a gyártáson és a forgalmazáson át a vetítésig, lehetőségként végigkísérnék a hazai film útját. Az elképzelések szerint olyan alapok létrehozására is lehetőség nyílna, amelyek célirányosan a filmiparba fektetnének. A kormány ösztönözné új mozik építését, és a kínai vállalatok külföldi filmes koprodukciókba történő befektetéseit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #5
    Itt is ideje lenne lépni.
  • zola2000 #4
    ...illetve japán-dél korea-indonézia-malajzia-thaiföld-tajvan-szingapur (stb) lassan már az is nagyobb térség lesz gazdaságilag mint "a nyugat" de ahogy elnézem a boxofficemojot saját filmek egyre jobban kiszorítják az amerikai filmeket a térségben, de egymástól átvett filmek csak néha bukkannak fel.
  • zola2000 #3
    jogos ... de mivel Kína rohamosan növekszik, amerika meg stagnál, ezért szerintem "lassan" előzni fogja kína usát.

    Más kérdés hogy saját film külföldre eladásában Kína nem túl jó ... sőt amerikán kívül ma ez kb senkinek se megy jól. (bár ahogy európa zuhan manapság, lehet hogy a külföldi piac egyre kevésbé fog számítani)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.11.02. 13:51:48
  • zetortraktor #2
    attól, hogy egy hónapban kínában több bevétel született, mint amerikában, még amerika marad a legnagyobb. forgalom tekintetében. más kérdés, hogy mit jelent a filmpiac, hiszen az indiai filmes ipar sok, mennyiségi szempontból előzi az amerikait.
  • zola2000 #1
    A világ második legnagyobb filmpiacával rendelkező ország"
    Akkor melyik az első? Mert az egyik kapcsolódó cikk szerint nem amerika:
    https://sg.hu/cikkek/110967/felulmulta-a-kinai-mozik-havi-bevetele-az-amerikaiaket
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.11.02. 10:37:51