Berta Sándor

Dolby Cinema - a mozi jövője

A Dolby bemutatta, hogy milyenek lehetnek a következő években a filmszínházak.

Tavaly decemberben nyílt meg Eindhovenben az első Dolby Cinema mozi, míg a másodikat a napokban adták át az Amszterdamtól 30 kilométerre lévő Hilversumban. Az Amerikai Egyesült Államokban további öt ilyen mozi létezik, amelyek az AMC érdekeltségébe tartoznak.

A Dolby Cinema a Dolby Atmos hangrendszerből és a Dolby Vision vetítéstechnikai rendszerből áll. A két hollandiai filmszínházban egy-egy termet szereltek fel az új megoldásokkal. A hangszórókat az akusztikai panelek mögött helyezték el, a surround-hangszórók gyakorlatilag láthatatlanok. A filmvászon faltól falig terjed, míg a padlón lévő fénycsíkok - amelyek a kijáratokhoz mutatják az utat - meglehetősen visszafogottak, hogy ne zavarják meg a moziélményt.


Az alkotások megjelenítéséről a Christie cég két lézerprojektora gondoskodik, amelyek rendkívül fényes képet adnak. A kontrasztarány a Dolby Vision miatt több mint 1 000 000:1-hez, míg a fényerősség 2D-vetítéseknél 106 cd/m2, 3D-vetítéseknél pedig 48 cd/m2. A megjelenített kép olyan, mintha egy OLED-kijelzőt nézne az ember. A Dolby tájékoztatása alapján a kamerák akár HDR-képet is adhatnak.

A Dolby Atmos a legújabb surround-hangrendszer, amely 64 elkülönített csatornát kínál. A hilversumi Dolby Cinema-teremben 53 darab Christe Vive Audio típusú hangszórót szereltek fel, ezek közül ötöt a filmvászon mögött helyeztek el. A terem akusztikailag teljesen szigetelt, így semmilyen hang vagy zörej nem hallatszik be és a vetítések hangja sem hallatszik ki. Az összes Dolby Cinema-termet korábbi termek átalakításával hozták létre. A munka komoly költségekkel járt, mndezt megemelt jegyárakkal kompenzálják: a kiváló kép- és hangminőségért a felhasználóknak plusz 5 eurót kell fizetniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #9
  Hát ezt kutyakkal beszéld meg, én így látatlanban sem tenném be a lábam olyan helyre. ;-) Nem is járok moziba, mert az említett okok miatt a "legjobb" moziban is [email protected] a hangminőség ill. a filmeknek eleve az.
 • djdave001 #8
  Debrecenben nem kellemetlenül hangos! Hanem kellemetlenül egy kalap szar! mióta megnyitott a pláza 15 éve kb ugyanaz a JBL rendszer van fent ami se beállítva nincs normálisan hiányoznak hangszórók és nevetségesen szarul szól. Nem attól jó vagy rossz egy hangcucc, hogy mennyire hangos. Nekem az itthoni Logitech Z5500 as rendszerem nagyobb mozi élményt nyújt Audio szempontból mint a plázába bármelyik terem. Nevetséges. Elvből nem vagyok hajlandó moziba menni Debrecenben és csak emiatt...
 • Tetsuo #7
  Direkt ilyenek a mozik. Ez a szabvány.
 • kutyak #6
  Debrecenben is kellemetlenül hangos, legalábbis engem zavar. Pedig én kissé nagyot hallok.
 • Tetsuo #5
  Itt Ángliában pont a nagy hangerő az egyik oka annak, hogy nem járunk moziba. A másik a fölhozatal. ;-)
  A hangerő és dinamika ugyanúgy szabványos (a reklámoké is), mint pl. a csatornaszám.
 • tamolnar213 #4
  Nekem itt az jön le, hogy te nem voltál moziban régen. Néhány film elviselhetetlenül hangos itthon.
 • mulholland2 #3
  Hát nem tudom te hol voltál moziban, de az IMAX terem kívételével mindenhol csak "suttogóra" van állítva és katasztrofális állapotban van a hangrendszer úgy általában. Az IMAX majdhogynem az egyetlen ahol valóban MOZIBAN érezheted magad és nem otthon a kis sztereo cincorgóid között. Itt persze nem csak a hangerő, hanem annak minősége is számít. DE azért ha egy robbanás történik a filmben vagy bármi erősebb effekt az hangilag is legyen már megtámogatva és ne csak lágyan ellehelve :)) Tudod, az élethűség miatt hozták létre a surround-ot. Nem otthoni tv-re :) Azt majd tudod otthon :))
 • Ragnaar #2
  IMAX 3D - hez képest ez hol van ? Felbontásilag pl. Ezt valószínűleg látni kellene, hogy tudni lehessen.

  (Hát ez a holland nyelv mókás. Tényleg olyan, mintha részeg angol beszélne németül..)
 • paby88 #1
  hát itthon olyan rohadt hangos a vetítés hogy mindegy hogy hangszigetelt-e a terem napokig visszhangzik az ember fülében a film még... ja és a reklámok előtte még durvábbak