Szekeres Viktor

Végre egy kiváló magyar film - Cannes-ban nagydíjat nyert a Saul fia

Ismét magyarokról beszél a filmes világ, a Saul fiához hasonló bravúrt az elmúlt 60 évben mindössze egy hazai alkotás ért csak el.

Megnézed a filmet?
  • Igen, mindenképp.
  • Nem hiszem.
  • Csak ha jókat írnak róla.
Már a hét elején tudtuk, hogy a Saul fia esélyes lehet valamelyik kiemelt elismerésre a Cannes-ben megrendezésre került filmfesztiválon, a premierjét követően sokan az Arany Pálma megszerzésére is képesnek tartották a nemzetközi filmes világban és sajtóban. Később azonban érkezett Todd Haynes, az 50-es évek New Yorkjában játszódó Carolja Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével, valamint a 9. században játszódó kínai wuxia, a Nie yin niang (The Assassin) és máris háromesélyessé vált a verseny a fődíjért, amit végül a nevető negyedik, a francia Dheepan nyert el, mely egy Srí Lankából emigráló tamil harcosról szó a Rozsda és csont rendezőjétől.

Klikk ide!

Mint a fenti táblázatból is kitűnik, a Saul fiával ellentétben a kritikusok nem zengtek róla ódákat, azonban a filmnek a zsűrit kell meggyőznie és a jelek szerint az Ethan és Joel Coen álta vezetett grémiumot, melynek tagjai Rossy de Palma, Sophie Marceau, Sienna Miller, Jake Gyllenhaal, Rokia Traoré, Guillermo del Toro és Xavier Dolan voltak, meggyőzte. A kínai Tha Assassin végül a legjobb rendező díjával vigasztalódhatott, míg a Carol a legjobb női főszereplőjével.

Szerencsére a Saul fiának sem kellett szégyenkeznie, ugyanis megkapta a zsűri nagydíját, ami afféle ezüstéremnek számít, az Arany Pálma után ez a második legrangosabb elismerés. Tavaly az olasz Csodák nyer, előtte pedig épp a Coen-testvérektől a Llewyn Davis világa. Arról nem is beszélve, hogy Nemes Jeles László filmjének díjazása már szombaton elkezdődött, ugyanis megkapta a külföldi kritikusok Fipresci-díját. Korábban a versenyprogramos magyar filmek közül a Delta, az Egymásra nézve és a Mephisto is kapott Fipresci-díjat, az elmúlt két évben pedig az Arany Pálmás alkotás, az Adéle élete, valamint a Téli álom nyerte ezt az elismerést. (Emellett még a Francois Chalais francia újságíróról elnevezett díjat is megkapta a film, amit olyan alkotásoknak szoktak adni, amelyek valamilyen társadalmilag fontos témával foglalkoznak. Illetve a a filmek technikai megvalósításáért járó Vulcan-díjat is a Saul fiának adták, Zányi Tamás tényleg hangmérnöki munkáját dicsérendő.)


Aki követi a filmes sajtót, annak persze nem volt meglepetés a Saul fia szereplése. Illetve nem volt akkora meglepetés, mert már az is nagy szó, hogy beválogatták a cannes-i versenyprogramba, elsőfilmes rendezőként ezt különleges bravúr elérni, és minden bizonnyal az ottani filmek zöméről is elég jó véleménnyel vannak hazájukban. Az Origónak még márciusban nyilatkozta azt Andy Vajna, filmügyi kormánybiztos, hogy idén Magyarország szerinte a Saul fiát vagy a Hajnali láz című filmet fogja jelölni itthonról Oscarra, majd ezt követően abbéli reményének adott hangot, hogy mindkét film bekerül a cannes-i programba. Tudtuk tehát, hogy itthon van respektje a Saul fiának.

Cannes-ból rengeteg kritikus és filmkedvelő írt, illetve nyilvánult meg a közösségi oldalakon, s a Saul fiáról szinte csak pozitívumot lehetett olvasni, ismert lapok dicsérték a filmet (a a Variety és a The Guardian is), neves színészek is elismerően nyilatkoztak róla. Így akár papírformának is mondhattuk, hogy az elmúlt időszakban rengeteg Oscar-jelöltet bemutató Sony Pictures Classics megvásárolta a film amerikai és ausztrál forgalmazási jogait, majd nem sokkal később más országokba is sikerült eladni a filmet, többek között Angliába, Spanyolországba, Olaszországba, Lengyelországba, a Benelux-államokba, a legtöbb ázsiai országba, s úgy tűnik, hogy Japánba is. Németország érdekes módon az utolsók között érdeklődött a film iránt.


Itthon a Saul fia június 11-én kerül bemutatásra a mozikban a Mozinet forgalmazásában. A filmet Nemes Jeles László rendezte (a szkriptet is ő írta Clara Royerrel), ki kell emelnünk az erős vizualitása miatt, hogy az operatőrje Erdély Mátyás volt, főbb szereplői pedig Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Todd Charmont, Zsótér Sándor, Marcin Czarnik, Jerzy Zalczak, Uwe Lauer és Christian Harting. A történet egy auschwitzi fogolyról szól, aki a munkatáborban dolgozik, s társaival együtt többek között az a feladata, hogy a gázkamrákból összeszedjék, majd elégessék a többi rab holttestét. A film teljes egészében magyar finanszírozás segítségével készült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #180
    Erről is írhatna az SG.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.08.24. 04:04:23
  • VolJin #179
    Olyanok vagytok, mint két vénasszony, akik a szexuális szabadosság ellen nyammognak a parkban kutysétáltatás közben, majd haza sietnek a pudlival puncinyalatni.
  • VolJin #178
    Jajj te kis füllentő...
  • UUUU #177
    Az hát, beleolvastam a munkásságába, is undorom lett töle, ki is tiltották a másik nickjét egy 2. VH-s cikknél, mert vulgáris szavakon kivűl más el sem hagyta kb. a száját.
  • Tetsuo #176
    Ez már csak így nyomja. Azt írta valahol, hogy "lezsidóztam". Soha nem tettem ilyet, ő velem szemben viszont igen, többször is.
    A "lezsidózás" kifejezést is tőle vettem.
    Pszichikai eset vagy ami rosszabb, igazi sz@rkavaró.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.06.05. 00:55:00
  • VolJin #174
    Te kis hazug!
    Holírtam, hogy utálom a zsidókat?
  • UUUU #172
    Az ótvar duma amit előadsz, elég volt a nevedre keresni, neten, meg a Hitleres hozzászólásaidat látni, hogy mindenki szelsőjobbos és náci stb.
    Javaslom mindenkinek tekintse meg a munkáságát a gyereknek, elég ha beirjátok, a nevét a google keresőjébe és mellé a zsidó vagy a témához kapcsolodó neveket. Őt nem érdekli a táma, de mindenhol gyűlölködik és nácizik. Aztán ha valaki leirja, hogy egyenlőséget akar és elege van abból, ami a világban zajlik és kikéri magának, hogy lenácizzák, sőt elitéli ami történt az emberiség ellen a II. VH-ban, előadja ezt a kamu dumát, hogy az ilyen egyenlő a zsidókkal. Utána meg előadja, hogy beteg lelkivilág a gyűlölködés, miközben leirja hogy gyülölm mindenkit a zsidókat és a másik oldalt egyaránt.
    Hát én komolyan mondom szánlak téged.


    Az utolsó mondatodra pedig, tanuld meg értelmezni a mondatokat.

    Aki különbséget tesz az te magad vagy, én egyenlőséget kértem és le is irtam, de számodra nem jelentenek semmit más szavai, csak a te szánalmas mantrád

    "Mert ilyen erővel, napi téma lehetne, hogyan szüntették meg a kurdok országát,hogyan ölték meg az egyesült államokban az indiánokat és tartották szörnyű körülmények között szintén haláltáborokban, mert a rezervátumokban, akkoriban bizony a halál aratott a fehéreknek köszönhetően. Az összes afroamerikai család ugyanigy az őseire hivatkozva bíroságokon keresztűl zsarolhatná az államokat milliárdnyi kárpótlásért, ahogy a zsidók teszik más országok kormányaival. És folytathatnám napestig, akár a palesztinoktól egészen a cigány holokausztig. De érdekes módon, ami nem a világhatalmat uralókhoz kapcsolódik, az nem fontos..."
  • VolJin #171
    Mi az ótvar duma?
    Hogy a hitlerbajuszt a kifestőkönyvbe rajzolgató oprettnácikat ugyanyúgy a faszba kívánom, mint a havonta holokauszt emléknapot tartó rabbikat? Bár nekik betudható mentségként, hogy vágóhídra küldték őket és ez finoman szólva kissé mély nyomot hagyott bennük. De neked pusztán lelki drog, hogy ezért gyűlöld őket. Egy palesztínt megértenék, mert neki van oka rá. Én baromira nem rajongok értük, és baromira bűnös államnak tartom Izraelt, de érintettség nélkül beteg lelkület kell a gyűlöletükhöz. Egy beteg lelkivilág, aminek alapigénye, hogy gyűlölhessen valakiket, mert csak úgy lehet teljes.
    Az emberiségnek a fehér és a dél-kelet ázsiai emberek adják az értéket. Nem a négerek, nem az arabok. Ezt csak azért mondom, hogy lásd, nem egy jogvédő áll előtted. Ettől még nem gyűlölöm a négereket, meg az arabokat, csak nem tisztelem őket úgy, mint a fehér embert vagy az ázsiait. De te a fröcsögéseddel a fehér ember szégyene, a legalja vagy.
    Szerinted most mit hazudtam?
    Nehéz elképzelni, hogy nem gyűlöl valaki a nézetedért, csak lesajnál téged, lenéz, azonosként ítél meg veled egy zsidóval, négerrel, arabbal?
  • UUUU #170
    Ezt az ótvar hazug dumát amit te előadsz öreg.
  • VolJin #169
    Szerinted ez engem mennyire érdekel?
    Semennyire, pont leszarom.
    Leszarom a zsidókat is, meg azokat is akik utálják őket.
    Meg ezt a filmet is lefogom szarni.

    Amit nem szarok le és rohadtul idegesít, az a cirkusz, amit a zsidókkal együtt műveltek.
    Őket mondjuk még megértem, mert elég komolyan irtották őket, és az emberiség szellemileg kihívásokkal küzdő alsó értelmi kasztja szívesen fantáziálgat egy rebootról.
    Nekem a zsidóságban az az ótvar, hogy valójában rasszisták, és abszolúte elhiszik magukról, hogy felsőbbrendűek. Tehát körül-belül annyire értékelem őket, mint az őket kényszeresen utálókat.
    Számomra te egy kategória vagy a zsidókkal.