MTI

180 ezer embert büntettek meg Hollandiában tavaly, mert vezetés közben mobilozott

Hollandiában tavaly csaknem 180 ezer embert, köztük 53 200 kerékpárost bírságoltak meg, amiért közlekedés közben mobiltelefont használt, 40 ezerrel többet, mint 2021-ben - derült ki most közzétett rendőrségi adatokból.

A bírságok száma azután kezdett növekedni, hogy 2021 nyarán a hatóságok az autópályahidakon kamerákat helyeztek el, amelyek segítségével megfigyelhetik és 360 euróig (134 ezer forint) terjedő büntetést szabhatnak ki a szabálytalanul közlekedőkre. A rendőrség emellett más módszereket is alkalmaz a vezetés közben telefonálók kiszűrésére, például magasított buszokat, amelyekről be lehet látni a teherautók vezetőfülkéjébe.

Paul Broer, a holland rendőrség közlekedését felelős vezetője felhívta a figyelmet, hogy a vezetés közbeni telefonhasználat rendkívül veszélyes lehet a vezető és mások életére is. "Tilos autóvezetés és kerékpározás közben telefont használni, mert elvonja a figyelmet, és veszélybe sodorja a vezető és más közlekedők életét is" - hangsúlyozta. A holland kormány nemrégiben úgy döntött, hogy a közlekedési bírságokat jövőre tíz százalékkal emeli meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FICEK9 #1
    Itt se ártana hasonló. Ma reggel is az út közepén jött velem szembe egy kis drága puttonyos gyerek a telefonját nyomkodva (simán láttam, mert úgy le kellett lassítanom, hogy legyen ideje visszatérni teljesen a saját sávjába a drágának).