Berta Sándor

Figyel­meztetni fognak a veszélyes útviszonyokra a Skodák

A gépkocsik gyakorlatilag mindenről értékesülhetnek.

A Skoda bejelentette, hogy a Local Hazard Information Service nevű szolgáltatása a jövőben részletes információkat szállít a járműtulajdonosok számára az aktuális útviszonyokról. A rendszer névtelenül gyűjti és értékeli ki az adatokat, s szükség esetén éppúgy figyelmeztet a jeges utakra, mint a kátyúkra és más úthibákra, valamint a sávváltozásokra.

A Local Hazard Information Service a rajintelligencia alapelve alapján működik: minél több autó szállít információkat, annál pontosabbak az adott elemzések és előrejelzések. A megoldás annyira kifinomult, hogy az úttest legapróbb elváltozásait is észreveszi és azokról azonnal riasztást küld a sofőrnek, valamint a felhőkörnyezetbe. Ezáltal az információt a környéken lévő más gépkocsik fedélzeti rendszerei és vezetői is megkapják. A folyamat utolsó szakasza az elemzés végzése és a helyi veszélyes helyzetek meghatározása mind az úttesten, mind a járművek közvetlen környezetében.

Sebastian Lasek, a Skoda digitális megoldásokért felelős vezetője kijelentette, hogy a rendszer a problémás dolgok felismerésére az autók fedélzeti szenzorait használja, ezáltal a Local Hazard Information Service növeli a sofőr és az utasok aktív biztonságát. Folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásukat, így egyre nagyobb biztonságot és kényelmet kínálnak az ügyfeleiknek.

A gyorsulásmérők vagy az ABS szenzorok lehetővé teszik a szükséges adatok folyamatos mérését és az integrált szoftver még virtuális érzékelőt is alkalmaz. Az innovatív technika a kerekek csúszása alapján megbecsüli a gumik és az úttest közötti súrlódási együtthatót. A továbbított névtelen adatokat az elemzések után egy 3D-modellben helyezik el. Az alkalmazott technológiát számos dologra lehet használni. Ezáltal például az útkezelők is hozzáférhetnek az információkhoz, így valós időben tájékozódhatnak az egyes útszakaszokról és hogy melyik részek fagyhatnak el gyorsan vagy lehetnek havasak.

Az idén Európából a Volkswagen konszern több mint 1,7 millió gépkocsija fog szenzoradatokat szállítani, míg jövőre már több mint 3 millió. A Local Hazard Information Service a jövőben a Skoda számos modelljébe integrálják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!